Σοφοκλέους: Η ενδεκάδα της συμφοράς!
ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΑ ΚΑΠΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ?
ΝΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΦΑΓΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΓΕΛΑΑΑΝΕ ΧΑΛΑΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΠΑΧΑΜΕΣ!!!!!!
ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΙΠΟΤΑ....
του Στέφανου Κοτζαμάνη
Δημοσιεύθηκε: 07:54 - 03/11/10
Eβαλαν τις εταιρείες τους στη Σοφοκλέους, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και «έφυγαν νύχτα» προκαλώντας στην ελληνική οικονομία ζημίες πολλών δισ. ευρώ. Τράπεζες, πελάτες, προμηθευτές και ασφαλιστικά ταμεία έμειναν με τον... μουντζούρη στο χέρι και οι εκατοντάδες μικροεπενδυτές χρησιμοποίησαν τις μετοχές τους για να φτιάξουν... ταπετσαρίες!
Σε κάποιες περιπτώσεις δεν έλειψαν οι αγωγές, οι μηνύσεις, οι καταγγελίες και όλα τα σχετικά. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες εξακολουθούν να διάγουν πολυτελή βίο, με κάποια ενδεχομένως ανεπιθύμητα περιστατικά, όπως το να πάθει ρωγμή το... σκάφος τους, να κατάσχει κάποιος το ακίνητό τους που ήταν γραμμένο σε off shore εταιρεία ή να πρέπει να χρησιμοποιήσουν στρατιές δικηγόρων για να «βγουν καθαροί»...
Την ίδια ώρα, οι Έλληνες -δέκα χρόνια μετά την περίφημη χρηματιστηριακή φούσκα- εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στον χρηματιστηριακό θεσμό. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε...
Κατά την τελευταία δεκαπενταετία δεν είναι καθόλου λίγες οι εισηγμένες που υποχρεώθηκαν να βάλουν λουκέτο ή έστω να τεθούν εκτός διαπραγμάτευσης, αφήνοντας τους μικρομετόχους τους στα... κρύα του λουτρού. Οι δραματικές αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον, η παρακμή ορισμένων κλάδων αλλά και σοβαρά λάθη είναι οι βασικότεροι παράγοντες που οδήγησαν αυτές τις εταιρείες σε αδιέξοδο.
Μάλιστα, μερικοί ίσως εντάσσονταν και στην παγκόσμια λίστα των ρεκόρ Γκίνες αν δημιουργούνταν ένας αντίστοιχος διεθνής διαγωνισμός.
Δυστυχώς, οι υποψήφιοι ήταν πάρα πολλοί και ο ανταγωνισμός για το ποιος θα πάρει μία θέση στην ενδεκάδα... ιδιαίτερα σκληρός, με αποτέλεσμα να μείνουν στον «πάγκο» άτομα όπως η κ. Νατάσα Μπουγατιώτη (η Δυναμική Ζωή έβαλε λουκέτο όταν στις λογιστικές καταστάσεις εμφανιζόταν με μηδενικό δανεισμό και με ταμείο γεμάτο μετρητά!) ή ο κ. Γιώργος Βερνίκος (της φερώνυμης εταιρείας σκαφών αναψυχής), ο οποίος, αφού άντλησε τόσα κεφάλαια από τη δημόσια εγγραφή και από αυξήσεις κεφαλαίου, την... έκανε εντέχνως με ελαφρά πηδηματάκια.
Συγκεκριμένα, έβγαλε την εταιρεία του εκτός Χ.Α. και την αντικατέστησε με το... κλωστοϋφαντουργικό blue chip του κ. Λεβεντάκη, που λίγο καιρό αργότερα τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης!
Ποιος θα ξεχάσει, επίσης, τον κ. Αθανάσιο Πουλιάδη, τον αποκαλούμενο και «leader της πληροφορικής» στην Ελλάδα; Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτός διαπραγμάτευσης δεν τέθηκε μόνο η ομώνυμη μητρική του ομίλου αλλά και κάποιες άλλες εταιρείες στις οποίες απέκτησε συμμετοχή (Despec Hellas που μετεξελίχτηκε σε Intersonic, Ipirotiki κ.ά.). Αξιοσημείωτη ακόμα η παρουσία και του κ. Αντώνη Παπαδόπουλου, της περιβόητης Sex Form, όπως και τόσων άλλων.
Οι μικρομέτοχοι, βέβαια, δεν είναι οι μόνοι χαμένοι της όλης υπόθεσης. Τράπεζες, προμηθευτές, πελάτες αλλά και εργαζόμενοι «κλαίνε» ποσά που ανέρχονται σε αρκετά δισ. ευρώ, την ώρα όπου η πλειονότητα αυτών των επιχειρηματιών περνά... ζωή χαρισάμενη.
--- «Βούλιαξε» 6 εισηγμένες και μία... θαλαμηγό
Ο κ. Θωμάς Λαναράς είναι έβδομης γενιάς επιχειρηματίας, απόγονος μιας οικογένειας που πρόσφερε πολλά στη χώρα. Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο της «χρηματιστηριακής φούσκας» 1999 - 2000, ωστόσο στη συνέχεια «κατάφερε» να καταγράψει ιστορικό ρεκόρ στο Χ.Α., καθώς έθεσε ουσιαστικά εκτός διαπραγμάτευσης έξι εταιρείες στις οποίες είχε θέση βασικού μετόχου (Κλωστήρια Ναούσης, Κλωστοϋφαντήρια Δούδου, Γιαννούσης, Fanco, Lannet και Lantec), όπως και άλλες δύο όπου απέκτησε μειοψηφική συμμετοχή (Sex Form και Informatics)!
Για την ακρίβεια, όλες οι κλωστοϋφαντουργικές δραστηριότητες ενσωματώθηκαν στη σημερινή Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (εκτός διαπραγμάτευσης κι ελπίζει να σωθεί εάν δρομολογηθεί το πρόγραμμα κρατικής στήριξης).
Αναφορικά με τη Lannet, την οποία προηγουμένως ο κ. Λαναράς είχε απορροφήσει, πτώχευσε. Σήμερα, ο ίδιος είναι πρόεδρος της Κλωνατέξ (όπου κατέχει μονοψήφιο ποσοστό), η οποία χωρίς περιουσιακά στοιχεία βρίσκεται ουσιαστικά σε πλήρη απραξία. Οι εταιρείες του ομίλου Λαναρά μόνο προς τις τράπεζες χρωστούν γύρω ή και πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι είτε έχασαν τη δουλειά τους είτε βρίσκονται με το... ένα πόδι στην ανεργία.
Ο τελευταίος λόγος για τον οποίο ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας απασχόλησε τη δημοσιότητα το τελευταίο δωδεκάμηνο ήταν η μεγάλη και βαθιά ρωγμή την οποία υπέστη -κάπου στον Σαρωνικό- η μακριά θαλαμηγός του...
--- Μας έγραψε και ο ελβετικός Τύπος...
Ο κ. Φίλιππος Βρυώνης δραστηριοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Σοφοκλέους την περίοδο της «χρηματιστηριακής φούσκας», αποκτώντας -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- τρεις εισηγμένες.
Η μία εξ αυτών, η κατασκευαστική ΓΕΝΕΡ, έκλεισε και οι άλλες δύο (Alma-Ατέρμων και Εμπορικός Δεσμός) έχουν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης, αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα (ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, σειρά παρατηρήσεις από ορκωτούς ελεγκτές κ.λπ.). Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι, ο Εμπορικός Δεσμός ήταν για «φούντο» πριν ο κ. Βρυώνης επενδύσει σε αυτόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέτοχοι που ελέγχουν πάνω από το 5% της Alma-Ατέρμων προτίθενται να ζητήσουν διαχειριστικό έλεγχο. Να σημειωθεί επίσης ότι, εξαιτίας της πορείας της ελληνικής εταιρείας, πολύ μεγάλες απώλειες υπέστη και ο ελβετικός όμιλος Affichage, ο οποίος εξαγόρασε θυγατρική της Alma-Ατέρμων, γεγονός που σχολιάστηκε έντονα και στον ελβετικό οικονομικό Τύπο (άλλη μία... διαφήμιση για την Ελλάδα, όπως καταλαβαίνετε). Η πλευρά του Έλληνα επιχειρηματία θεωρεί τα δημοσιεύματα αβάσιμα.
--- «Βροχή» από προσφυγές στη Δικαιοσύνη!
Ο κ. Ευάγγελος Ζαβλιάρης στα τέλη της δεκαετίας του ’90 εισήγαγε στο Χ.Α. την ΕΤΑΝΕ, ωστόσο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα την απέσυρε, πουλώντας πλουσιοπάροχα το «όχημα» στην κατασκευαστική Ευκλείδης. Το παράδοξο είναι (αθάνατη Ελλάδα!) πως λίγα χρόνια αργότερα εισήγαγε εκ νέου την εταιρεία του στο Χ.Α., αυτήν τη φορά με το όνομα Betanet!
To περίεργο είναι ότι η Betanet πτώχευσε, καθώς λίγους μήνες μετά την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου των 10 εκατ. ευρώ οι επισφάλειες πολλαπλασιάστηκαν και παρατηρήθηκε έντονο πρόβλημα ρευστότητας. Επίσης, η διοίκηση δεν συνέταξε λογιστικές καταστάσεις, αφήνοντας τους επενδυτές στο σκοτάδι... Ποια είναι η κατάσταση σήμερα:
Πρώτον, υπάρχει βροχή δικαστικών ενεργειών από πελάτες της Betanet (που προκατέβαλαν ποσά, όμως η εισηγμένη τους άφησε χωρίς προϊόν), από προμηθευτές αλλά και από μετόχους της εταιρείας.
Δεύτερον, υπάρχει καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από «δεξί χέρι» του κ. Ζαβλιάρη, που καταγγέλλει θέματα τα οποία αφορούν στην αύξηση κεφαλαίου της Betanet καθώς και στις δοσοληψίες του ομίλου με εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Ζαβλιάρη!
Και τρίτον, ο κ. Ζαβλιάρης -Ζαβ(ο)λιάρης κατά τους επικριτές του- επιχείρησε να επιτύχει δικαστικά την επαναλειτουργία της Betanet μετά την απόφαση πτώχευσης, αίτημα που απορρίφθηκε από τη Δικαιοσύνη.
--- Του «τσάκωσαν» τη βίλα στην Εκάλη!
Ο κ. Απόστολος Αλλαμανής οδήγησε τρεις εισηγμένες εκτός διαπραγμάτευσης, και συγκεκριμένα την Alfa Alfa Holdings, την κατασκευαστική ΑΛΤΕ και την ΕΣΧΑ. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, εκτός των άλλων, προκάλεσε ζημία εκατοντάδων εκατ. ευρώ στις τράπεζες και κυρίως στην ΑΤΕbank, γεγονός που απασχόλησε επί μακρόν την πολιτική και τη δικαστική ειδησεογραφία.
Προσφάτως, ο κ. Αλλαμανής βρέθηκε στην επικαιρότητα όταν μελετητικό γραφείο, που είχε «πέτσινες» επιταγές του, αξίας 130.000 ευρώ, εντόπισε ότι μονοκατοικία στην Εκάλη, η οποία ανήκε σε off shore εταιρεία, ήταν ουσιαστικά συμφερόντων του ιδίου. Οπότε, ο κ. Αλλαμανής αναγκάστηκε να πληρώσει τοις μετρητοίς για να αποφύγει την κατάσχεση!
--- Ο παλιός είναι αλλιώς!
Ο κ. Δημήτρης Οικονομίδης... μεγαλούργησε τη δεκαετία του 1990, όταν αναλαμβάνοντας την «ξεχασμένη» ΒΙΕΦΗΛ, μέσα από μια σειρά επεκτατικές κινήσεις, εξαγορές και συνεργασίες, βρέθηκε βασικός μέτοχος της περιβόητης ECON Βιομηχανίες. Στη συνέχεια εξαγόρασε και την ΕΛΒΙΕΜΕΚ όπως και κάποιες προβληματικές επιχειρήσεις, με στόχο την εξυγίανσή τους. Την εποχή εκείνη βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και μάλιστα θέλησε να παίξει σημαντικό ρόλο και σε θέματα αμυντικού εξοπλισμού.
Ωστόσο, το χρηματιστηριακό του τέλος ήταν άδοξο. Αφού έβαλε την ΕΛΒΙΕΜΕΚ στο χρηματιστήριο, μέσα σε λίγους μήνες τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης τόσο η συγκεκριμένη εταιρεία όσο και η ECON Βιομηχανίες. Η τελευταία άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς και σήμερα η μετοχή της είναι διαπραγματεύσιμη και πάλι στο Χ.Α., όχι όμως στην αγορά των εκρηκτικών υλικών, όπως στο παρελθόν.
--- Και ο ΠΑΟΚ στη Σοφοκλέους!
Ο κ. Γιώργος Μπατατούδης απέκτησε τον ρόλο βασικού μετόχου σε τρεις εισηγμένες εταιρείες της Σοφοκλέους. Οι δύο από αυτές τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης επί των ημερών του: η κατασκευαστική ΕΡΓΑΣ (στη συνέχεια επανήλθε με άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς, χωρίς ωστόσο τελικά να παραμείνει στο ταμπλό) και η Intersat (σχέδια για δορυφορική τηλεόραση και άλλα σχετικά).
Η τρίτη, η Νηματεμπορική, σχεδιαζόταν αρχικά να εξαγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας Άθλος ΠΑΟΚ, που κατείχε τότε την ΠΑΕ και την ΚΑΕ της θεσσαλονικιώτικης ομάδας! Ευτυχώς (για τους επενδυτές αλλά και για τον ΠΑΟΚ) δεν επιτράπηκε από τις Αρχές η συγκεκριμένη κίνηση και έτσι η Νηματεμπορική πουλήθηκε στον άλλον... άρχοντα των κατασκευών, τον κ. Παναγιώτη Πανούση.
Προ μηνών μάθαμε ότι ο κ. Μπατατούδης συνελήφθη στη Λιβύη καταζητούμενος από την Ιντερπόλ! Ωστόσο, δεν νομίζουμε να έχει παραδοθεί στις ελληνικές αρχές, για άγνωστους λόγους.
--- Μαζί σου, Ανδρέα...
Ο κ. Ανδρέας Κορασίδης διέθετε τέσσερις εισηγμένες στο Χ.Α. Τη γνωστή αλυσίδα Ράδιο Κορασίδη, τη Micromedia - Μπριτάννια (συγχώνευση μιας εριουργίας του επιχειρηματία Δημήτρη Αντωνάκου με μία εταιρεία αντιπροσώπευσης της Sharp!), την Κλαουδάτος (το γνωστό πολυκατάστημα) καθώς και τη Ράδιο Κορασίδη Telecom, που είχε σχολιαστεί πολύ έντονα λόγω της απίθανης τιμής την οποία είχε λάβει την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής της.
Καμία από τις τέσσερις αυτές εταιρείες δεν είναι διαπραγματεύσιμη σήμερα στο Χ.Α. Επίσης, ο κ. Κορασίδης είχε αποκτήσει πακέτα μετοχών σε άλλες επιχειρήσεις, όπως οι Αθηναϊκές Συμμετοχές, το σχέδιο ανάπτυξης της οποίας (μια ελληνική Morgan Stanley!) έμεινε στα χαρτιά...
--- Φέσι με (πολύ μακριά) ουρά...
Ο κ. Παύλος Ψωμιάδης τον τελευταίο καιρό είδε να «γκρεμίζεται» όλο του το οικοδόμημα, αφήνοντας χιλιάδες εργαζομένους στον δρόμο και μια... τρύπα πολλών εκατοντάδων εκατ. ευρώ στους ασφαλισμένους, στο Επικουρικό Ταμείο, στους επενδυτές και στο ελληνικό δημόσιο.
Όσον αφορά στις εταιρείες, είχαμε το λουκέτο της Ασπίς Πρόνοια (που κάποια χρόνια πριν είχε απορροφήσει την επίσης εισηγμένη Ασπίς Επενδυτική) και την Aspis Bank (μετονομάστηκε ήδη σε Τ Bank) η οποία σώθηκε από το «ναυάγιο» μετά την κεφαλαιακή ένεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Πέραν αυτών, λουκέτα υπήρξαν στην ασφαλιστική Commercial Value και στη σουηδική Aspis Liv. Επιπλέον, υπήρξε και η αδυναμία πληρωμών από την Aspis Capital (εταιρεία προσωπική του κ. Ψωμιάδη) σε ομολογιούχους της.
Ο τελευταίος σήμερα κατηγορείται για πλαστογράφηση εγγυητικής επιστολής ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ πλήθος επενδυτών έχει καταφύγει δικαστικά εναντίον του.
--- «Έβαλαν πλάτη» οι τράπεζες
Ο κ. Θ. Αθανασούλης διέθετε κάμποσες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπως η Altec, η Sysware και η Microland. Στη συνέχεια, η Altec απορρόφησε τόσο τη Sysware όσο και την εισηγμένη Unisoft του επιχειρηματία κ. Ανερίκη.
Η σημερινή Altec προσπαθεί να επιβιώσει με τη συνδρομή των τραπεζών, οι οποίες πέρυσι προχώρησαν σε μεγάλου ύψους κεφαλαιοποιήσεις χρεών. Προκειμένου να μειωθούν οι υποχρεώσεις της, οι τράπεζες αγόρασαν το ακίνητο που στεγάζει τις διοικητικές δραστηριότητές της.
--- Η άλλη μισή στην... Κίνα βρίσκεται!
Οι επιχειρηματίες κ. Αλ. Μάσχας και Χ. Λιάμπεης ήταν βασικοί μέτοχοι σε τρεις εισηγμένες: στην ΕΤΜΑ, στη θυγατρική της ΕΛΛΑΤΕΞ και στη Νηματεμπορική. Η τελευταία πουλήθηκε στον κ. Μπατατούδη (βλέπε παραπάνω) και στη συνέχεια στην οικογένεια Πανούση κ.λπ. και δεν επανήλθε ποτέ στο ταμπλό. Εκτός διαπραγμάτευσης επίσης τέθηκαν τόσο η ΕΛΛΑΤΕΞ όσο και η ΕΤΜΑ, η οποία εξακολουθεί να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, χωρίς μάλιστα να έχει «ανοίγματα».
Πάντως, αυτό που προκάλεσε πολλές συζητήσεις (και διαμαρτυρίες από επενδυτές) είναι το ότι η επένδυση της ΕΤΜΑ στην Κίνα πήγε «άπατη», αφού τα εργοστάσια που δημιουργήθηκαν παραμένουν κλειστά εδώ και πολλά χρόνια.
Επιπλέον, υπήρξαν και κάποιες καταγγελίες στις οποίες ενεπλάκη και το ΣΔΟΕ, χωρίς όμως να γνωρίζουμε σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η συγκεκριμένη υπόθεση.