Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Κέρδισε 96 εκατ. δολάρια, αφού κατήγγειλε φαρμακευτική εταιρία

Αμερικανίδα, πρώην υπάλληλος της GlaxoSmithKline, πρόκειται να λάβει 96 εκατομμύρια δολάρια μετά από συμβιβασμό με την εταιρία, την οποία κατήγγειλε για πώληση ελαττωματικών φαρμάκων. Η ίδια απολύθηκε αφότου είχε επανειλημμένα αναφέρει στους ανωτέρους της προβλήματα που είχε εντοπίσει σε εργοστάσιο παραγωγής.

Η Σέριλ Έκαρντ, πρώην διευθύντρια διασφάλισης ποιότητας της GlaxoSmithKline, πρόκειται να λάβει 96 εκατ. δολάρια, μέρος του ποσού που αναγκάζεται να πληρώσει η φαρμακευτική εταιρία μετά από συμβιβασμό. Η Έκαρντ κατήγγειλε την εταιρία πως εν γνώσει της κατασκεύαζε και πουλούσε νοθευμένα φάρμακα. Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, η Έκαρντ θα λάβει το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό στην ιστορία των ΗΠΑ για τη δημόσια καταγγελία κακώς κειμένων κάποιας εταιρίας. «Δεν ήταν κάτι που ήθελα να κάνω, αλλά ήταν απαραίτητο για την ασφάλεια των ασθενών» δήλωσε η ίδια.

Η Κάρμεν Ορτίς, η δικηγόρος που εκπροσωπεί την πολιτεία της Μασαχουσέτης στην υπόθεση, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η φαρμακευτική εταιρία θα πληρώσει συνολικά 150 εκατ. δολάρια σε χρηματικές ποινές και 600 εκατ. δολάρια σε αστικές κυρώσεις σχετικές με ελαττωματικές διαδικασίες παραγωγής στο εργοστάσιό της στην πόλη Σίδρα του Πουέρτο Ρίκο.

Η έρευνα το θέμα ξεκίνησε μετά την επίσκεψή της Έκαρντ στο εν λόγω εργοστάσιο τον Αύγουστο του 2002 μαζί με ομάδα ειδικών για τον έλεγχο παραβιάσεων στη διαδικασία παραγωγής, που είχαν επισημανθεί από την Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Εντόπισαν μεγάλο αριθμό παραβιάσεων, μεταξύ αυτών το μολυσμένο σύστημα ύδρευσης και εξαερισμού που επέτρεπε τη μόλυνση διαφόρων προϊόντων που παρασκευάζονταν εκεί.

Ανέφερε τις παραβιάσεις στους ανωτέρους της και στο τμήμα συμμόρφωσης της εταιρίας επανειλημμένα και χωρίς ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να χάσει τελικά τη δουλειά της το 2003. Κάποια στιγμή υπέβαλλε καταγγελία εναντίον της φαρμακευτικής εταιρίας στην FDA και εν τέλει υπέβαλε μήνυση.

Σύμφωνα με την Ορτίς, η GlaxoSmithKline μεταξύ του 2001 και 2005 επέτρεψε την νόθευση πολλών φαρμάκων. Στα νοθευμένα φάρμακα συμπεριλαμβάνονται το αντικαταθλιπτικό φάρμακο Paxil CR, η αλοιφή για δερματικές λοιμώξεις Bactroban, το φάρμακο κατά της ναυτίας Kytril και το Avandamet, ένα φάρμακο για διαβητικούς.

Αν και κανένας ασθενής δεν παρουσίασε πρόβλημα μέχρι στιγμής, τα φάρμακα πιθανόν να είναι μολυσμένα από μικροοργανισμούς ή να μην έχουν τα αναμενόμενα θεραπευτικά αποτελέσματα. Η ίδια η εταιρία δήλωσε ότι μετανιώνει για τον λανθασμένο τρόπο λειτουργίας του εν λόγω εργοστάσιου. Τα 600 εκατ. δολάρια των αστικών κυρώσεων θα λάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι πολιτείες για να καλύψουν καταγγελίες που υποβάλλονται για το πρόγραμμα ιατρικής φροντίδας Medicaid και άλλα τέτοιου είδους προγράμματα.

Το ποσό του συμβιβασμού, σύμφωνα με τον Τόνι Γουέστ, βοηθό γενικό εισαγγελέα στο τμήμα αστικού δικαίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, είναι το τέταρτο μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ πληρωθεί από φαρμακευτική εταιρία σε κυβέρνηση για να διευθετήσει ποινικές και αστικές κατηγορίες. Εξάλλου, σύμφωνα με το Γουέστ, «οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να βασίζονται σ’αυτά που υποστηρίζουν οι εταιρίες για τα προϊόντα που πουλούν».
tvxs.gr