Στο ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι το κόμμα ανέβασε τα ποσοστά του από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών
Ως πολιτικό σωσίβιο εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι λειτούργησε η εκ μέρους του Πρωθυπουργού δραματοποίηση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, μέσω του διλήμματος «νίκη του ΠαΣοΚ ή πρόωρες εκλογές». Οι στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου υποστηρίζουν ότι μόνον αφότου τέθηκε το δίλημμα στις 25 Οκτωβρίου άρχισε να διαφαίνεται μια τάση εξασθένησης των δημοσκοπι- κών ποσοστών του κ. Ι. Δημαρά στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία, όπως αποδείχθηκε, ήταν και η καθοριστική παράμετρος για τις πολιτικές εντυπώσεις και τη διάσωση της κυβέρνησης. Σύμφωνα δε με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου το βράδυ της Κυριακής εξέφραζε την άποψη ότι λόγω του διλήμματος αποφεύχθηκαν εν τέλει οι περιπέτειες της πρόωρης προσφυγής στις εθνικές εκλογές.
Ηδη από την Κυριακή το απόγευμα, μόλις έκλεισαν οι κάλπες και έφθασαν στο Μέγαρο Μαξίμου τα αποτελέσματα μετρήσεων που έδιναν προβάδισμα στον κ. Σγουρό και έδειχναν ότι ο κ. Δημαράς μένει εκτός β΄ γύρου, στο κυβερνητικό επιτελείο δήλωναν ανακουφισμένοι, θεωρώντας ότι με αυτό το αποτέλεσμα είχε κατ΄ ουσίαν λυθεί το θέμα της προσφυγής σε εθνικές εκλογές.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, αν δεν είχε τεθεί το δίλημμα έστω και την τελευταία στιγμή, τα πράγματα για την κυβέρνηση θα ήταν πολύ διαφορετικά, όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι ίδιες πηγές, από το στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού, λένε ότι χωρίς αυτή την κίνηση το ΠαΣοΚ θα ήταν σήμερα δεύτερη πολιτική δύναμη, με αποτέλεσμα την πολιτική αστάθεια που θα επέφερε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
«Δεν θα έχουμε πλέον περιθώρια ελιγμών»
Πού αποδίδουν τη μεγάλη αποχή από τις εκλογές στελέχη που διαφωνούν με τη διλημματική τακτική
Τ ην ίδια στιγμή που στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των εκλογών, εκδηλώνεται και ο αντίλογος για τη διλημματική στρατηγική, η οποία ενόχλησε μια μεγάλη μερίδα πολιτών, ειδικώς όσο ο Πρωθυπουργός και τα κορυφαία στελέχη ανέβαζαν τους τόνους και συνδύαζαν την ψήφο στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τον πατριωτισμό των πολιτών ή των πολιτικών δυνάμεων. Μια μερίδα κυβερνητικών στελεχών αναγνωρίζει ότι η τακτική αυτή εξόργισε μεγάλα τμήματα πληθυσμού, είτε αυτά συγκαταλέγονται στον πυρήνα της εκλογικής δύναμης του ΠαΣοΚ είτε δεν επιθυμούν να έχουν κομματική ταύτιση. Ετσι ένα μεγάλο μέρος της αποχής αποδίδεται σύμφωνα με αυτές τις πηγές και στην άρνηση των πολιτών να ενστερνιστούν τη λογική «ΠαΣοΚ ή καταστροφή».
Την επιφύλαξή τους για τη διλημματική λογική συνδυάζουν κάποια κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές και με το γεγονός ότι η επιλογή αυτή συνιστά τεράστια σπατάλη πολιτικού κεφαλαίου, ακόμη και χρόνου. Οπως λένε κάποιοι, έπειτα από κάτι τέτοιο απαιτούνται μια σειρά κινήσεις, προκειμένου να βρεθεί η κυβέρνηση και ο κ. Παπανδρέου σε ένα επόμενο στάδιο, είτε παραλλάσσοντας την πολιτική της κυβέρνησης προς την κοινωνική κατεύθυνση είτε αξιοποιώντας το αποτέλεσμα των εκλογών και το μήνυμα εξασθένησης της εκλογικής ισχύος της κυβέρνησης ως διαπραγματευτικό επιχείρημα προς την τρόικα. Την ίδια στιγμή όμως εμπειρότερα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος εκτιμούν ότι η τακτική αυτή εξαντλεί στην ουσία τις δυνατότητες πολιτικών ελιγμών του Πρωθυπουργού στο εσωτερικό. Οπως λένε, έπειτα από ένα τόσο δραματικό δίλημμα και με δεδομένες τις απώλειες που καταγράφηκαν στην κάλπη τα περιθώρια μιας αντίστοιχης κίνησης στο μέλλον έχουν εκμηδενιστεί.
ΤΟVIMA