Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΜΠΛΟΦΑ Νο 2 " Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ "

Οι πληροφορίες από το μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να επιτύχει συναίνεση για την εφαρμογή της πολιτικής του Μνημονίου.

Η διαδικασία, που φέρεται αποφασισμένος να επιλέξει, είναι να καλέσει κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς, να συνομιλήσει μαζί τους και να ακούσει τις προτάσεις τους.

Η κοινή πολιτική λογική λέει ότι, ο Γιώργος Παπανδρέου, εφόσον θέλει να δώσει μια οικουμενική διάσταση στην προσπάθειά του για συναίνεση, θα ζητούσε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Καρολο Παπούλια, ώστε να μπορούν όλοι να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους.

Γιατί δεν το πράττει; Διότι, πολύ απλά, ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται, πρωτίστως, να βάλει στο παιχνίδι των συναντήσεων τον Φώτη Κουβέλη και την Ντόρα Μπακογιάννη, οι οποίοι δε θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε Συμβούλιο πολιτικώνν αρχηγών. Ο Παπανδρέου θεωρεί, εκ των προτέρων, εξασφαλισμένη τη συνεαίνεση αυτών των δύο, γι’ αυτό και προχωράει στην μπλόφα των κατ’ ιδίαν συναντήσεων, θεωρώντας ότι έτσι θα εκθέσει τους υπολοίπους, πλην Καρατζαφέρη. Το ερώτημα βέβαια είναι, πώς μπορεί να καλέσει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τη Ντόρα και τον Κουβέλη και να αφήσει εκτός, τον Χρυσόγελο των Οικολόγων Πράσινων ή τον Πέτρο Παπακωνσταντίνου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η διαδικασία που φαίνεται να επιλέγει ο πρωθυπουργός έχει σοβαρές πολιτικές αδυναμίες και οδηγεί σε θεσμικές υπερβάσεις, με αποτέλεσμα να αυτοϋπονομεύεται στο ξεκίνημά της. Το πιθανότερο είναι ότι οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων δεν θα θελήσουν να τη νομιμοποιήσουν και θα αντιπροτείνουν ένα διάλογο μέσα στα πλαίδια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

newsn.wordpress.com