Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Σε ιδιωτική εταιρεία οι προμήθειες του ΕΣΥ

Θα αναλάβει ύστερα από διεθνή διαγωνισμό.
3/11




Σε ιδιωτική εταιρεία οι προμήθειες του ΕΣΥ

Σε αναζήτηση ιδιωτικής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τις προμήθειες του ΕΣΥ, είναι από σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Οι επιχειρηματίες μπορούν να εκδηλώσουν προκαταρκτικά το ενδιαφέρον και τις προτάσεις τους έως τις 18 του μήνα. Στη συνέχεια, θα προωθηθεί για ψήφιση η σχετική νομοθετική ρύθμιση και θα ακολουθήσει ο επίσημος διεθνής διαγωνισμός.


Στην περίπτωση που δεν προκύψει ανάδοχος, οι προμήθειες θα ανατεθούν σε ήδη λειτουργούσα εταιρεία του Δημοσίου.Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) με θέμα «Προς ένα σύγχρονο σύστημα προμηθειών Υγείας».

Ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα μπορούν να προμηθεύονται μόνο το 20% των υλικών που χρειάζονται, όπως γάντια και μάσκες, ενώ το 80% των υλικών θα τα αγοράζει, αποθηκεύει και διανέμει η ιδιωτική εταιρεία. Το υπουργείο Υγείας θα εποπτεύει τις διαδικασίες αυτές.

Ανάθεση
Στην περίπτωση που η αγορά δεν ανταποκριθεί, το έργο αυτό θα ανατεθεί στο Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών (ΕΚΕΒΥΛ), το οποίο αποτελεί ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου. Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιλογή αυτή δεν είναι πρώτη, καθώς εμπεριέχει τις γενικότερες κακοδαιμονίες του Δημοσίου (αργοπορίες και κατηγορίες για διαφθορά).

Ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ κ. Ηλίας Μόσιαλος πρότεινε μία ακόμη λύση, δηλαδή τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα «γιατί μπαίνει ο ιδιωτικός τομέας στο ΕΣΥ», ο κ. Μόσιαλος είπε: «Μήπως το ΕΣΥ που έχουμε σήμερα είναι δημόσιο; Με 45% ιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα, μόνο δημόσιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί».

Στις ιδιωτικές δαπάνες αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, λέγοντας ότι οι Ελληνες πολίτες πληρώνουν πολλά για την Υγεία (9,7% του ΑΕΠ), χωρίς να απολαμβάνουν υπηρεσίες ανάλογες με των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Νίκος Πολύζος είπε ότι το «παρατηρητήριο» τιμών στα υλικά είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών (29,79%). Οι τιμές των βελονών τεχνητού νεφρού -είπε- μειώθηκαν κατά 75%, οι απινιδωτές από 35.000 σε 20.000 ευρώ και τα υλικά αρθροπλαστικής ώμου από 7.000 σε 4.000 ευρώ.