Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Ο Τουρκικός Τύπος για την επίσκεψη Ερντογάν και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας


Για «δυναμική άφιξη» του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν στην Αθήνα κάνει λόγο ο ανταποκριτής της τουρκικής Zaman, Hasan Hacı, κάνοντας παράλληλα μία ανάλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Sabah φιλοξενεί άρθρο γνώμης του Süleyman Yaşar στο οποίο ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να ιδρύσουν μια νέα οθωμανική συνομοσπονδία».

Στο άρθρο στη Zaman, ο Hasan Hacı σημειώνει ότι η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργούς στην Ελλάδα, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο για δεύτερη φορά την Αθήνα, έχει μεγάλη συμβολική σημασία. Μάλιστα υποστηρίζει πως να και βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σημαντικός και δύσκολος διάλογος σε θέματα όπως το Κυπριακό, το Αιγαίο και οι μειονότητες, Παπανδρέου και Ερντογάν «κινούνται με αυτοπεποίθηση και δίνουν αισιόδοξα μηνύματα». Ως θετική εξέλιξη στις σχέσεις των δύο χώρων αναγνωρίζει την «εξαίρεση της Ελλάδας από την Ερυθρά Βίβλο ως απειλή κατά της Τουρκίας». Αντίθετα, παρατηρεί ο Hasan Hacı, «η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την Τουρκία ως απειλή».

Σχετικά με την άρση του casus belli από την Τουρκία, ο Hacı σημειώνει ότι αν η Ελλάδα άρει την απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια, τότε η Τουρκία θα κάνει βήματα άρσης του casus bellı.

Σε «θετικό κλίμα» υποστηρίζει ο δημοσιογράφος ότι βρίσκονται και οι συζητήσεις για την υφαλοκρηπίδα, και προσθέτει πως μία συμφωνία θα έδινε τη δυνατότητα και στις δύο χώρες να επωφεληθούν από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Επιπλέον, ο Hasan Hacı αναφέρει στο άρθρο του ότι το θέμα των μειονοτήτων θα μπορούσε αντί να χωρίζει, να ενώνει, σημειώνοντας πως η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο για την Ελλάδα.

Ο Hacı αναφέρει τις ενέργειες στο μειονοτικό από τη Τουρκία, όπως είναι «η λειτουργία στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, η επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου σε εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η παραχώρηση της τουρκικής ιθαγένειας στους μητροπολίτες ξένης υπηκοότητας και η επιστροφή ελληνικών περιουσιών», ενώ σημειώνει ότι ανεπίσημα βήματα έχουν γίνει και στην αναγνώριση της Οικουμενικότητας του «Πατριαρχείου Φαναρίου» και της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης.

Ωστόσο, σημειώνει, η Ελλάδα δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Τουρκίας. Το μειονοτικό αναγνωρίζεται από την Ελλάδα ως «εσωτερική υπόθεση», ενώ δεν εφαρμόζονται και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την αναγνώριση της τουρκικής Ένωσης Ξάνθης.

Από την πλευρά του ο Süleyman Yaşar, με άρθρο του στη Sabah, υποστηρίζει ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να ιδρύσουν μια νέα οθωμανική συνομοσπονδία» και αναφέρεται στις στις προτάσεις του Erdoğan για έλεγχο από το ΝΑΤΟ των πτήσεων πάνω από το Αιγαίο, τις κοινές πετρελαϊκές έρευνες την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας και τη μείωση των εξοπλισμών.

«Αν υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις οι δύο χώρες θα απαλλαγούν από τις αγορές οπλικών συστημάτων και το στρατό». Μάλιστα, ο Süleyman Yaşar υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα που παρέσυρε την Τουρκία σε αυτό την σπατάλη για στρατιωτικό εξοπλισμό και αναγκάστηκε και αυτή να οδηγηθεί σε δανεισμό.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει ότι στην περίοδο 1988-2009 η Ελλάδα κατέβαλε 218,4 δις δολάρια για εξοπλισμούς και η Τουρκία δαπάνησε 379,5 δις. «Αν υλοποιηθούν οι προτάσεις Erdoğan οι δύο χώρες θα μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα και θα εξασφαλίσουν το μέλλον τους. Αντίθετα, αν συνεχίσουν τους εξοπλισμούς θα εξακολουθήσουν να αποτελούν έρμαια των εμπόρων οπλικών συστημάτων», τονίζει.

Στο πλαίσιο αυτό ο Süleyman Yaşar αναφέρεται στην πρόταση του καθηγητή Δημήτρη Κιτσίκη, που είχε διατελέσει και σύμβουλος του Türgüt Özal. Ο Κιτσίκης υποστήριζε πως σε θεωρητική βάση η οθωμανική αυτοκρατορία δεν ήταν περίοδος σκλαβιάς 400 ετών αλλά μια σημαντική περίοδος της ιστορίας στην οποία ο ελληνικός πολιτισμός συνέβαλε αποφασιστικά και είχε προτείνει την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας με τη μορφή μιας ελληνοτουρκικής συνομοσπονδίας.

Παράλληλα, η Sabah κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο «Διάλειμμα στις αερομαχίες στο Αιγαίο», με το σχετικό άρθρο να αναφέρει ότι «τα ελληνικά μαχητικά που συνεχώς παρενοχλούν τους Τούρκους πιλότους δεν πετούν επί επτά ημέρες ενόψει της επίσκεψης Erdoğan στην Αθήνα» και επισημαίνει ότι το κόστος των αερομαχιών στο Αιγαίο ανέρχεται τα τελευταία εννέα χρόνια στο ποσό των 444 εκ. ευρώ.

Τέλος, η Radikal σε άρθρο της αναφέρει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συζητήσει με τον Έλληνα ομόλογό του το Κυπριακό, τα μειονοτικά δικαιώματα και τις 22 συμφωνίες που υπεγράφησαν το Μάιο, και χαρακτηρίζει την δεύτερη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα μέσα σε πέντε μήνες ως «κίνηση άνευ προηγουμένου»

TVXS