Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Στο «στόχαστρο» μειονοτικών της Θράκης ο Ελληνικός Στρατός



ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΔΟΛΛΑΡΗ

(ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ)

Την έντονη δυσαρέσκεια αλλά και την αντίδραση ορισμένων ακραίων στοιχείων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης έχει προκαλέσει η δραστηριοποίηση του Ελληνικού Στρατού στην υλοποίηση μιας σειράς έργων υποδομής στην ευρύτερη περιοχή. Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο Στρατός, και ιδιαίτερα το Υγειονομικό και το Μηχανικό, προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην περιοχή της Θράκης, είτε έπειτα από σχετικές προσκλήσεις που τους γίνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε μέσω της διαδικασίας κοινωνικής προσφοράς που κάνουν οι ίδιες οι Ένοπλες Δυνάμεις προς τις τοπικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό, δυνάμεις του Μηχανικού έχουν προχωρήσει στη διάνοιξη αγροτικών δρόμων, στην επισκευή τοπικών οδικών δικτύων, ακόμη και στην κατασκευή ολόκληρων γεφυρών, όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση στις παραμεθόριες αυτές περιοχές δεν έχει τα απαραίτητα κονδύλια για να το πράξει με ίδια μέσα. Ανάλογα και το Υγειονομικό συχνά πυκνά παρέχει υπηρεσίες υγείας κυρίως στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της Ροδόπης και της Ξάνθης. Τα τελευταία, μάλιστα, δύο χρόνια η δραστηριοποίηση του Στρατού σε έργα υποδομής στην περιοχή έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη, εξαιτίας και του γεγονότος ότι η Κομοτηνή είναι η γενέτειρα του νυν Α/ΓΕΣ κ. Φράγκου Φραγκούλη. Ως εκ τούτου, ο Αρχηγός του ΓΕΣ γνωρίζει άριστα τις ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής και έχει δώσει εντολές ώστε ο Στρατός να είναι δίπλα στον τοπικό πληθυσμό. Ως αποτέλεσμα αυτό έχει η μουσουλμανική μειονότητα να αντιμετωπίζει σαν φύλακα άγγελό της το Στρατό, προκαλώντας έτσι τη δυσαρέσκεια ακραίων κύκλων της και φυσικά και του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, το οποίο, για ευνόητους λόγους, δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τη δραστηριοποίηση του Ελληνικού Στρατού στην τοπική κοινωνία.

Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι πριν από μερικές ημέρες, η τουρκόφωνη εφημερίδα της Κομοτηνής Μπιρλίκ αναρωτήθηκε σε βασικό άρθρο της, εμφανώς ενοχλημένη από την κοινωνική προσφορά του Ελληνικού Στρατού, «εάν επανέρχεται η χούντα του 1967». «Τι ευτυχής συγκυρία! Τον τελευταίο καιρό ο Στρατός παρέχει υπηρεσίες υγείας στις ορεινές περιοχές Ροδόπης και Ξάνθης, παραθέτει ιφτάρ, άρχισε να κάνει γέφυρες, τι άλλο είναι στη σειρά; Ας μην βιαστούμε, ας περιμένουμε να δούμε. Το ελληνικό κράτος μάλλον άρχισε μαζί με το Στρατό να παρέχει υπηρεσίες στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, λέτε να επανέρχεται η χούντα του 1967;» επισημαίνει προκλητικά η εφημερίδα. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να «δαιμονοποιηθεί» ο Ελληνικός Στρατός από ακραίους κύκλους της μουσουλμανικής μειονότητας. Πριν από έναν ακριβώς χρόνο ο πρόεδρος της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δ. Θράκης» (ΑΒΤΤF) Χαλίτ Χαμπίμπογλου, μιλώντας στο πλαίσιο του 60ού συνεδρίου του FUEN (Ομοσπονδία Συλλόγων Ευρωπαϊκών Μειονοτήτων) στις Βρυξέλες εξέφραζε την ανησυχία του, διότι «αυξάνονται οι ειδήσεις από τις ελληνικές εφημερίδες ότι στο Δ’ Σώμα Στρατού βάζουν τους στρατιώτες να υπογράφουν έγγραφο πως επιθυμούν να ψηφίσουν στη Δυτική Θράκη».

Εκδηλώσεις

Την ίδια στιγμή όμως που ο Ελληνικός Στρατός βρίσκεται στο επίκεντρο της δυσαρέσκειας των «γνωστών» ακραίων κύκλων της μουσουλμανικής μειονότητας, δεν συμβαίνει το ίδιο και με ορισμένους ταγούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι εμφανίζονται να φωτογραφίζονται δίπλα δίπλα με τους ψευδομουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής, αλλά και με Τούρκους επισήμους που το τελευταίο χρονικό διάστημα επισκέπτονται συχνά τη Θράκη, προκειμένου να λάβουν μέρος σε διάφορες οργανώσεις συλλόγων και σωματείων της μειονότητας, τα οποία λειτουργούν ως φερέφωνα της Άγκυρας και αυτοπροσδιορίζονται ως «τουρκικά». Στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις κεντρικό ρόλο διαδραματίζει, μεταξύ άλλων, και το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, βασικός χρηματοδότης τέτοιου είδους δράσεων, που ως σκοπό έχουν να προβάλουν την «τουρκική ταυτότητα»των μουσουλμάνων της Θράκης. Ενδεικτικά να επισημάνουμε τη διεξαγωγή του πρόσφατου φιλανθρωπικού γκαλά που οργανώθηκε από την Πλατφόρμα Γυναικών Μειονότητας Δυτικής Θράκης στην Ξάνθη. Μια εκδήλωση, για την πραγματοποίηση της οποίας ήταν καθοριστική η συμβολή της συζύγου του Τούρκου προξένου στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, Εσίν Σάρνιτς. Το εντυπωσιακό είναι ότι, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκδήλωσης, δεν δίστασαν να δώσουν «βροντερό» παρών και αρκετοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης και ο νομάρχης Γιώργος Παυλίδης. Στην Ξάνθη, προκειμένου να παρευρεθεί στην εκδήλωση, είχε ταξιδέψει μέχρι και πολυμελής αντιπροσωπία της νομαρχίας Αδριανούπολης με επικεφαλής τον ίδιο το νομάρχη Αδριανούπολης Γκιοκχάν Σοζέρ, ο οποίος, με αφορμή το γεγονός, επισκέφθηκε επίσης τη μουφτεία Ξάνθης και τη λεγόμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν επίσης ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς και η σύζυγός του Εσίν Σάρνιτς, οι υποπρόξενοι Οζκάν Ντουμάν και Φατίχ Ακαρτζά, οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Μάντατζη και Χατζηοσμάν, οι ψευδομουφτήδες Ιμπραήμ Σερίφ και Αχμέτ Μέτε – εκ των πλέον ακραίων στοιχείων της μουσουλμανικής μειονότητας και πρόεδρος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης», μίας οργάνωσης που λειτουργεί ως φερέφωνο της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.