Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ξένοι υπήκοοι, μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος, υποψήφιοι των αυτοδιοικητικών εκλογών


Σε μια προσπάθεια να συμβάλλουν κι εκείνοι με τον τρόπο τους «στην ανάπτυξη του τόπου που έχουν επιλέξει να ζουν μόνιμα», κάτοικοι – υπήκοοι ξένων χωρών, κυρίως μικρών νησιών των Δωδεκανήσων, μετέχουν ως δημοτικοί σύμβουλοι στα ψηφοδέλτια των υποψήφιων δημάρχων.

Ο 51χρονος Ιταλός Νταβίντε Λατίλα, πτυχιούχος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστηµίου του Ούρµπινο και επί σειρά ετών υπεύθυνος δηµοσίων σχέσεων µεγάλης ιταλικής κατασκευαστικής δηλώνει στην εφημερίδα «Τα Νέα» πως «κατέρχοµαι ως υποψήφιος δηµοτικός σύµβουλος µε την παράταξη του σηµερινού δηµάρχου κ. Παύλου Πανηγύρη και µε το όνειρο να µπορέσω να συνεχίσω όλα τα προγράµµατα που αρχίσαµε όταν είχα την τιµή πριν από δέκα χρόνια να συµµετέχω στα έργα του δήµου Καστελλόριζου. Πλέον µε τον ενθουσιασµό του τότε και την ωριµότητα του σήµερα, εύχοµαι να µπορέσω να βοηθήσω στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του νησιού, που αισθάνοµαι σαν δεύτερη πατρίδα µου». Ο κ. Λατίλα ταξίδεψε για πρώτη φορά στο Καστελλόριζο το 1977 για διακοπές και «ένας ανοµολόγητος έρωτας» τον έκανε το 1992 να εγκαταλείψει για πάντα την Ιταλία και να εγκατασταθεί στο ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων.

Και η συμπατριώτισσά του Φραντζέσκα Μάνιο - Νικόλη κατεβαίνει για δεύτερη φορά υποψήφια δηµοτική σύµβουλος µε την παράταξη του σηµερινού δηµάρχου Σύµης Λευτέρη Παπακαλοδούκα. Έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί το 1995. «Όταν για πρώτη φορά ήρθα στο νησί από τη Ρώµη, µου άρεσε τόσο πολύ που δεν ήθελα να επιστρέψω στην Ιταλία», εξηγεί στην εφημερίδα και προσθέτει: «Αγαπώ ιδιαίτερα τον τόπο αυτό και πιστεύω ότι θα συνεισφέρω µε τις ιδέες µου στην ανάπτυξη και πρόοδο του νησιού και για µια καλύτερη ζωή για τα παιδιά µας».

«Υπάρχουν πολλοί αλλοδαποί που ζουν στην Τήλο και πιστεύω ότι µπορώ να είµαι µια φωνή στο δηµοτικό συµβούλιο για όλους αυτούς τους ανθρώπους που θεωρούν ότι είναι δύσκολο να πλησιάσουν τις τοπικές αρχές», σημειώνει ο 58χρονος Άγγλος Μπολ Νούταλ από το Μάντσεστερ, που για πολλά χρόνια εργάστηκε εκεί ως τυπογράφος σε εφηµερίδα και παράλληλα ήταν συνδικαλιστικό στέλεχος. Επισκέφτηκε την Τήλο αρχικά το 1990 και το 2000 εγκαταστάθηκε µόνιµα. Είναι υποψήφιος µε την παράταξη του κ. Τάσου Αλιφέρη και µετέχει στις εκλογές γιατί πιστεύει ότι µπορεί να µεταφέρει διαφορετικές ιδέες και απόψεις «για να γίνει η Τήλος ακόµη καλύτερη».

Η 39χρονη Κάρολ Τζέραµ από την Αγγλία ζει από το 1995 στην Καρδάµαινα της Κω. Σπουδάζει στο Ανοιχτό Πανεπιστήµιο της Αγγλίας, ενώ στην Κω δραστηριοποιείται κυρίως στον κοινωνικό τοµέα. Το 2008 εµπνεύστηκε τον «Αγώνα Ζωής» για τους καρκινοπαθείς του νησιού. Μετέχει στις εκλογές ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος µε την παράταξη του σηµερινού δηµάρχου Κω Γιώργου Κυρίτση «για να µπορέσει πιο ουσιαστικά να συνεχίσει την προσπάθεια αυτή µε πολύτιµους συνεργάτες, για να βοηθηθούν αναξιοπαθούντες κάτοικοι του νησιού και να εφαρµοστεί ένα καλύτερο πρόγραµµα κοινωνικής αλληλεγγύης».

TVXS