Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Η «εκδίκηση» της Αγκελα Μέρκελ



ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ


Οσο περνούν οι μέρες και καταλαγιάζει ο θόρυβος από την «επανάσταση» των Ευρωπαίων ηγετών του νότου στις Βρυξέλλες, διαπιστώνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έφυγε με άδεια τα χέρια από τη Σύνοδο Κορυφής. Οι δηλώσεις της τις μέρες εκείνες ότι οι αλλαγές στα συμφωνηθέντα για το ρόλο και τη δράση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προς όφελος των εχόντων ανάγκη στην ευρωπαϊκή οικογένεια απορρίφθηκαν ως μια προσπάθεια να σώσει τα προσχήματα ακόμα και από αρκετούς στη Γερμανία.
Ωστόσο, ήταν αρκετά λίγα εικοσιτετράωρα για να αλλάξει το τοπίο και να επανέλθουν όλοι στην πραγματικότητα. Η Μέρκελ είδε με ικανοποίηση τα ευρήματα δημοσκόπησης από τα οποία προκύπτει ότι οι τρεις στους τέσσερις Γερμανούς επικροτούν το έργο της και θεωρούν ότι εκπροσωπεί σωστά τα συμφέροντά τους στο εξωτερικό, ενώ η δυσαρέσκεια φουντώνει στην
Ισπανία, όπου ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε σκληρά μέτρα ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Ετσι και σύμφωνα με το μνημόνιο που υπέγραψε η Μαδρίτη, το πρόγραμμα «δακρύων και αίματος» μέχρι το τέλος του 2014 προβλέπει αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από 8% σε 10% και από 18% σε 21%, περικοπή του 13ου μισθού στο Δημόσιο, μειώσεις στα επιδόματα ανεργίας, κατάργηση ορισμένων αργιών και συνδικαλιστικών αδειών. Επίσης, προωθούνται μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια και το σιδηροδρομικό δίκτυο, λουκέτο σε κρατικούς οργανισμούς και ανάκληση των φοροελαφρύνσεων στην αγορά ακινήτων, τις οποίες επανέφερε σε ισχύ η κυβέρνησή του το Δεκέμβριο, καθώς και αύξηση του ορίου ηλικίας στη συνταξιοδότηση στα 68 έτη ηλικίας.
Την ίδια ώρα στην Ιταλία, το πρόγραμμα αναθεώρησης των δαπανών αρχίζει να προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στους πολίτες, καθώς καθημερινά έρχονται στο φως περισσότερες λεπτομέρειες για τις παρεμβάσεις και την έκτασή του σε μια σειρά από επιδόματα, μισθούς, δαπάνες υπηρεσιών και οργανισμών, ενώ η τρίτη φάση του δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, είδε το βράδυ της Πέμπτης το διεθνή οίκο Moody’s να υποβαθμίζει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας του σε επίπεδο που απέχει μόλις δυο βαθμίδες από την κατηγορία των «σκουπιδιών» και, παρά την επιτυχημένη δημοπρασία κρατικών ομολόγων την Παρασκευή, εξακολουθεί να προβληματίζεται από το κόστος του κρατικού δανεισμού, αφού τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων παραμένουν στο επίπεδο του 6%. Τα χειρότερα όμως φαίνεται να βρίσκονται μπροστά, όπως προκύπτει από την εκτίμηση της συνομοσπονδίας βιομηχανιών για συρρίκνωση της οικονομίας φέτος κατά 2,4%, καθώς θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια για μείωση του δημόσιου χρέους που αγγίζει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Βάσανα για τον Ολάντ
Οσον αφορά τον τρίτο της… παρέας των νικητών στις Βρυξέλλες, τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, η κίνηση της Πεζό-Σιτροέν την Πέμπτη τον επανέφερε μπροστά από το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας βάζει το πρώτο λουκέτο σε εργοστασιακή μονάδα της Γαλλίας στα τελευταία 20 χρόνια και προχωράει στην περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας, ανοίγοντας το δρόμο για μαζικές απολύσεις στο βιομηχανικό τομέα, όπως εκτιμούν τα συνδικάτα που προειδοποίησαν πρόσφατα ότι επίκεινται απώλειες 75.000 θέσεων εργασίας.
Στο διήμερο διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς που διοργάνωσε η γαλλική κυβέρνηση τη βδομάδα που πέρασε, ο Ολάντ παραδέχθηκε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι «δομικές ακαμψίες» στα εργασιακά. Κανένας δεν περιμένει ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα ανάλογες εκείνων τις οποίες προώθησαν οι κυβερνήσεις Ραχόι και Μόντι, αλλά σε οποιαδήποτε περίπτωση θα κάνει μεγάλη στροφή σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις του.
aggelioforos