Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Η εξωγήινη νόηση όπου να’ναι θα εκδηλωθεί...







 Οι ειδικοί του διεθνούς ερευνητικού Ινστιτούτου SETI προειδοποιούν ότι προς τη Γη κινούνται με ταχύτητα τρία γιγάντια αγνώστου ταυτότητας αντικείμενα (ΑΤΙΑ), τα οποία μπορεί να αποδειχθεί ότι έχουν εξωγήινη προέλευση.

Ακόμη δεν έχει καταλαγιάσει η αναστάτωση από τις ταινίες του Discovery Channel με τα σχόλια του Στίβεν Χόκινγκ, που προκαλούσαν σοκ. Ένας από τους πλέον γνωστούς θεωρητικούς φυσικούς με τη μεγαλύτερη επιρροή από επιστημονική άποψη, κάτοχος του βραβείου Νομπέλ έκανε την εντυπωσιακή δήλωση ότι εξωγήινοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχουν. Όμως εξορκίζει την ανθρωπότητα να μην επιχειρήσει να έλθει σε επαφή μαζί τους. Ο επιστήμονας εκφράζει τις σκέψεις του για τους εξωγήινους κόσμους όχι για πρώτη φορά.

Είχε δοξαστεί χάρη στο βιβλίου του «Σύντομη ιστορία του χρόνου» σχετικά με την προέλευση του Σύμπαντος. Στη νέα τηλεοπτική σειρά ο Χόκινγκ δήλωσε ότι άλλες μορφές ζωής υπάρχουν σε πολλά σημεία του Σύμπαντος, αλλά οι εξωγήινοι μπορεί απλώς να χρησιμοποιήσουν τη Γη ως πηγή πόρων για να την κατακτήσουν και να προχωρήσουν ακόμη πιο πέρα.
Με την αναζήτηση εξωγήινης ζωής η ανθρωπότητα ασχολείται αρκετές δεκάδες χρόνια. Οι Αμερικανοί επιστήμονες αποφάσισαν για να θεμελιώσουν την αναγκαιότητα της αναζήτησης νοήμονος ζωής στο Διάστημα να εφαρμόσουν το παράδοξο του διάσημου φυσικού Ενρίκο Φέρμι, το οποίοι εκείνοι κατανοούν ως αντίφαση ανάμεσα στην υψηλή πιθανότητα ύπαρξης νοήμονος ζωής στο Σύμπαν και την έλλειψη ορατών δειγμάτων αυτής της ύπαρξης. Ο επιστήμονας έθεσε μια απλή ερώτηση: «Εάν οι εξωγήινοι πολιτισμοί είναι τόσο πολλοί, τότε γιατί δεν τους βλέπουμε;».

Οι Αμερικανοί πρότειναν τη λύση σε αυτό το παράδοξο. Διαπίστωσαν ότι αν θέσουμε ότι ο μέσος όρος ζωής του ευφυούς πολιτισμού στον Γαλαξία μας ισοδυναμεί με 1000 χρόνια (οι κάτοικοι της Γης στέλνουμε ραδιοσήματα στο Διάστημα εδώ και μόλις 100 χρόνια), τότε στον Γαλαξία μας μπορούν να υπάρξουν, χωρίς να γνωρίζουν ο ένας για τον άλλο, περισσότεροι από 200 πολιτισμοί. Οι Βρετανοί προχώρησαν ακόμη περισσότερο. Στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου πιστεύουν ότι στον Γαλαξία μας υπάρχουν τουλάχιστον 361 ευφυείς πολιτισμοί, και ο μέγιστος αριθμός τους μπορεί να είναι 38.000.
Οι επιτυχίες στη θεωρία εμπνέουν σήμερα όχι μόνο τους επιστήμονες από το SETI, αλλά και εκατομμύρια εθελοντών σε όλο τον πλανήτη, οι οποίοι ακόμη από το 1960 προσπαθούν να ακούσουν ραδιοσήματα άγνωστων κόσμων. Το 1977 το ραδιοτηλεσκόπιο του Πανεπιστημίου Οχάιο έλαβε ένα σήμα, που διήρκεσε περίπου 37 δευτερόλεπτα. Το σήμα είχε ήρθε από τον αστερισμό του Τοξότη και το ισχυρότερο από όσα είχαν καταγραφεί στο παρελθόν. Το 2004 το ραδιοτηλεσκόπιο στο Arecibo του Πουέρτο Ρίκο κατέγραψε ένα συνθηματικό μήνυμα, που πήρε το όνομα SHGb02+14a και προερχόταν από εκείνο το τμήμα του Σύμπαντος, ότου ο αστερισμός του Κριού συνορεύει με τους Ιχθείς.
Τα τελευταία στοιχεία, που δημοσιεύθηκε το 2008 από Αμερικανούς επιστήμονες που εργάζονται για την Έρευνα για Εξωγήινη Νοημοσύνη πρόγραμμα, μπορεί να ονομάζεται συγκλονιστική. Ένα από τα πιο κοντινό αστέρι στη Γη συστήματα μπορεί να είναι ένα ακριβές αντίγραφο του ηλιακού μας συστήματος, μόνο τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης. Δεν αποκλείεται, έτσι ώστε ο άνθρωπος είχε αντιγραφεί μια φορά ένα πλάσμα που έζησε πριν από εκατομμύρια χρόνια σε απομακρυσμένους κόσμους.
Τα τελευταία στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν το 2008 από Αμερικανούς επιστήμονες, οι οποίοι εργάζονται για το Πρόγραμμα Αναζήτησης Εξωγήινων Πολιτισμών, θα μπορούσε κανείς πλήρως να τα ονομάσει συγκλονιστική. Ένα από τα πιο κοντινά στη Γη αστρικά συστήματα μπορεί να είναι ένα ακριβές αντίγραφο του Ηλιακού μας συστήματος, όμως στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής του. Δεν αποκλείεται, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ότι άνθρωπος αντέγραψε κάποτε ένα δημιούργημα, που έζησε πριν από εκατομμύρια χρόνια σε απομακρυσμένους κόσμους.
Ο Σουηδός χημικός Svante Arrhenius, ένας από τους πρώτους νικητές του βραβείου Νομπέλ, εξέφρασε στα τέλη του 19ου αιώνα την ιδέα της πανσπερμίας: η ζωή στη Γη θα μπορούσε να έχει προέλθει από το Διάστημα. Η επίσημη επιστήμη του εικοστού αιώνα αγνοούσε αυτή την υπόθεση. Τώρα, όμως, πολλοί από τους κορυφαίους θεωρητικούς φυσικούς στην Ευρώπη και τη Ρωσία ασχολούνται ενεργά με το πρόβλημα της "προσέλευσης" της ζωής στον πλανήτη μας, διαψεύδοντας την "επίσημη" θεωρία ότι η Γη είναι το κέντρο του κόσμου και ότι όλο το Σύμπαν περιστρέφεται γύρω από τη Γη. Στη Ρωσία τη θεωρία της εξωγήινης προέλευσης της ζωής έχουν θεμελιώσεις επιστήμονες του Ινστιτούτου Φασματοσκοπίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Από φιλοσοφική άποψη μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι εξωγήινοι επιδιώκουν να συνεχίσουν τη ζωή τους και να μεταβιβάσουν τις συγκεντρωμένες γνώσεις τους. Γι’ αυτό και στα όντα από άλλους πλανήτες θα ήταν πολύ προτιμότερο να στέλνουν στο περιβάλλον διάστημα στα όρια του Γαλαξία μας εκατοντάδες χιλιάδες τόνους βιολογικών μορίων, δηλαδή μικροκάψουλες του DNA, τα οποία περιέχουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με το είδος της ζωής, στο οποίο ανήκουν. Ο τρόπος αυτός «ανταλλαγής» πληροφοριών είναι συμφέρον και από ενεργειακή άποψη.

Τα σωματίδια του DNA, που αποστέλλονται στο Διάστημα με αστρονομική ταχύτητα δεκάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, διασκορπίζονται Γαλαξία μέσα σε μερικά εκατομμύρια χρόνια, διάστημα «ευνοϊκό για την αντίληψη». Αντιθέτως τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα, που κινούνται με την ταχύτητα του φωτός, εξαπλώνονται πολύ γρήγορα και εμπεριέχουν πολύ λίγες πληροφορίες.
Είναι φυσικό ότι ένα μέρος των «απεσταλμένων» θα χαθεί: θα κυριευθεί από το πεδίο βαρύτητας αστεριών και θα καεί, ένα μέρος θα καταστραφεί κατά τις εκρήξεις των αστέρων σούπερ νόβα, αλλά ένα ορισμένο μερίδιο μπορεί να βρεθεί σε πλανήτες με πιο ευνοϊκές συνθήκες, όπως αυτές της Γης. Εάν ο πλανήτης αποδειχθεί κατάλληλος, το βιολογικό σήμα δεν θα εξαφανιστεί σ’ αυτήν χωρίς να αφήσει ίχνη. Πέφτοντας, για παράδειγμα, στο νερό συγκεκριμένης θερμοκρασίας, το «σήμα» αρχίζει να αναπτύσσεται

. Στο DNA εμπεριέχεται κολοσσιαίος όγκος πληροφοριών - 109 μονάδες του γενετικού αλφαβήτου από τέσσερα «γράμματα» - τα νουκλεοτίδια. Να φανταστούμε όλες τις δυνατές εκδοχές συνδυασμών είναι απλώς αδύνατο. Έτσι εμφανίζεται η ζωή. Οι μοριακοί γενετιστές υποστηρίζουν ότι μόνο το 5% του ανθρώπινου DNA περιέχει χρήσιμες πληροφορίες. Το υπόλοιπο 95% είναι το "περισσεύον" μέρος του DNA, όπου κρύβεται το μυστικό της προέλευσης της ζωής, συμπεριλαμβανομένου και των χρήσιμων και αναγκαίων για την περαιτέρω ανάπτυξη της ανθρωπότητας πληροφοριών. Φαίνεται ότι για να πετύχουμε το επίπεδο της ανάπτυξής «τους», θα μπορούσαμε να φέρουμε εις πέρας την ίδια επιχείρηση για τη διάδοση της ζωής στον Γαλαξία τα επόμενα εκατομμύρια χρόνια.
Υπάρχει μια ακόμη σημαντική απόδειξη ότι η ζωή στη Γη "εισήλθε" από το Διάστημα. Πρόσφατες μικροβιολογικές μελέτες στο Ρωσικό Ινστιτούτο Διαστημικής Ιατρικής δείχνουν ότι η ζωή προέκυψε αμέσως μόλις εμφανιστηκαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Εάν υπολογίσουμε ότι η διαπιστωμένη ηλικία του πρώτου γονιδίου της γης, τα 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια και η γεωλογική ηλικία σχηματισμού της Γης, τα 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, είναι πολύ κοντινές, τότε εμείς κι εσείς είμαστε μαζί οι πιο πραγματικοί «εξωγήινοι».