Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Οι κολοσσοί που θέλουν τον μαύρο χρυσό της Δυτικής Ελλάδας


Μεγάλο ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα. Οκτώ προσφορές από έντεκα εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η μεγαλύτερη εταιρεία γεωτρήσεων στον κόσμο
 
Ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες οι συμμετοχές στον διαγωνισμό για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, που έχει προκηρύξει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Συνολικά 11 εταιρίες με διεθνή παρουσία (μερικές εκ των οποίων κορυφαίες στον κόσμο), οι δύο μεμονομένα και οι υπόλοιπες εννέα συγκροτώντας τέσσερις κοινοπραξίες, κατέθεσαν οκτώ προσφορές στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο της διεθνούς διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Πατραϊκός κόλπος (δυτικά) και Κατάκολο και στη χερσαία περιοχή Ιωάννινα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων συμπεριλαμβάνεται και η αμερικανική Schlumberger, με έδρα το Χιούστον του Τέξας, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία γεωτρήσεων στον κόσμο: Απασχολεί πάνω από 110.000 εργαζόμενους, σε 85 χώρες, και έκλεισε τη χρήση του 2011 με κύκλο εργασιών σχεδόν 40 δισ. δολάρια και καθαρά κέρδη 5 δισ. δολάρια. Η Schlumberger μάλιστα, από κοινού με την Energean Oil and Gas, θα λάβει μέρος και στους τρεις διαγωνισμούς.
Συγκεκριμένα, στους διαγωνισμούς θα συμμετάσχουν:

Για την περιοχή Ιωαννίνων:

1. Ελληνικά Πετρέλαια [HEPr.AT] Σχετικά άρθρα A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc

2. Energean Oil and Gas, Petra Petroleum, Schlumberger (strategic technical partner)

3. Arctic Hunter Energy Inc., K.O. Enterprises Inc.

4. Chariot Oil and Gas Limited

Για την περιοχή Πατραϊκού Κόλπου:

1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)

2. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc

Για το Κατάκολο:

1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)

2. Grekoil Energy Ventures LTD

Σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευ. Λιβιεράτος επισημαίνει ότι: «Η κατάθεση των οκτώ προσφορών για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές στη Δυτική Ελλάδα δείχνει ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει για τη χώρα μας είναι μεγάλο.

Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα μπαίνει και πάλι στον ενεργειακό χάρτη, σε μια περίοδο που ο τομέας της ενέργειας αποτελεί μια σπουδαία ελπίδα για την εθνική οικονομία. Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον από ολόκληρο τον πλανήτη στη διαδικασία δείχνει ότι η προσπάθεια της Ελλάδας αναγνωρίζεται και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται σταδιακά. Η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, να ενισχύσει την γεωστρατηγική θέση και την ανταγωνιστικότητα της, για να καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση».

Οι συγκεκριμένες περιοχές είχαν παραχωρηθεί για έρευνα και το 1996 οπότε στο σχετικό διαγωνισμό είχαν εκφράσει ενδιαφέρον δύο εταιρίες για την περιοχή των Ιωαννίνω, δύο για τον Πατραϊκό και καμία για την περιοχή του Κατάκολου. Οι έρευνες τότε απέβησαν άκαρπες, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, στον Πατραϊκό Κόλπο τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών, στα Ιωάννινα κυμαίνονται μεταξύ 50 και 80 εκατ. και στο Κατάκολο περίπου 3 εκατ.

Ως μέρα - ορόσημο στην προσπάθεια για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζει τη σημερινή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ερευνών πετρελαίου σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

«Το διεθνές ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς έρευνας και αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων ξεπέρασε κάθε προσδοκία», αναφέρει ο κ. Μανιάτης, ο οποίος ως υπουργός έθεσε τις βάσεις για την έρευνα και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, για να προσθέσει:
«Η Ελλάδα μπορεί να κερδίζει επενδυτές. Σήμερα, δικαιώνεται μια προσπάθεια των τελευταίων δυόμισι ετών, που στηρίχθηκε στη συμβολή στελεχών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και των Πανεπιστημίων της χώρας. Είναι η πιο αποστομωτική απάντηση σε όσους πιστεύουν πως η χώρα δεν έχει πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες.

Είναι όμως και σημαντική απόδειξη πως καλά αποτελέσματα έχουμε όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, υπευθυνότητα, επιμονή, επαγγελματισμός και διαφάνεια σε κάθε στάδιο των διαγωνισμών. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Ένα ελληνικό παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται στην αξιοποίηση του σημαντικού ορυκτού μας πλούτου, στον σεβασμό της αειφορίας και του περιβάλλοντος. Ένα μοντέλο που προσφέρει ισχυρά οικονομικά αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και σημαντικά δημόσια έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό»
voria