Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Σε πρώτο ρόλο η Σούδα αν υπάρξει επέμβαση στη Συρία

Είναι ολοφάνερο ότι με επίκεντρο την Συρία, έχουν ξεσπάσει οι ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις αλλά και οι περιφερειακοί διαγκωνισμοί με στόχο ποιο ιμπεριαλιστικό κράτος θα έχει τον «πρώτο λόγο» στην πολύτιμη γεωστρατηγικά και ενεργειακά περιοχή της ευρείας Μέσης Ανατολής και της Ευρασίας, ή αλλιώς του Περσικού Κόλπου. ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, αλλά και Ρωσία, Κίνα, έχουν τεράστια συμφέροντα στην περιοχή  (ενεργειακά, οικονομικά αλλά και γεωστρατηγικά) και θα κάνουν τα πάντα για να τα διατηρήσουν  την επόμενη ημέρα του καθεστώτος Ασαντ, που δεν φαίνεται να είναι μακριά.

 Κι όπως φαίνεται η αστική κυβέρνηση της χώρας μας πάλι θα γίνει το δεκανίκι του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, με συνέπειες που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Το παρακάτω κείμενο είναι από την σημερινή εφημερίδα «Νέα Κρήτη»:

Σε πρώτο ρόλο η Σούδα αν υπάρξει επέμβαση στη Συρία

Την ώρα που η κρίση στην Συρία παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στην περιοχή οι   ΗΠΑ ενημέρωσαν την Ελλάδα, ότι πιθανότατα θα κάνουν χρήση των αεροναυτικών διευκολύνσεων της βάσης τους στην Σούδα κατά την διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, σε ότι αφορά την «ανθρωπιστική κρίση στην Συρία» όπως ονομάζουν την κατάσταση που υπάρχει εκεί .

Η ενημέρωση έγινε σε υπηρεσιακό επίπεδο και αναμένεται να κατατεθεί το επίσημο, τυπικό αίτημα προς την Αθήνα σε μία σαφή ένδειξη ότι οδεύουμε προς έναρξη επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο αυτή την φορά τα πράγματα  είναι σύνθετα  καθώς σε αντίθεση με την επιχείρηση  της Λιβύης,  δεν υπάρχει η απαραίτητη σχετική  απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να δίνει άλλοθι στην ελληνική πλευρά να εγκρίνει την χρήση της βάσης.

Πρόκειται για μία επανάληψη του σκηνικού του 2003 όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιτεθούν στο Ιράκ, χωρίς την ύπαρξη προγενέστερης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οπότε είχε τεθεί επιτακτικά θέμα νομιμοποίησης της χρήσης της βάσης της Σούδας. Τότε η κυβέρνηση Σημίτη είχε εγκρίνει την χρήση της βάσης.

Ηδη την εβδομάδα των εκλογών (13 Ιουνίου) άρχισαν να καταπλέουν στην Σούδα  τα πρώτα βιολιά του αμερικανικού Σόλου, όπως το Los Angeles-class επιθετικό υποβρύχιο USS Annapolis (SSN 760) στο πλαίσιο ανάπτυξής του στον 6ο Στόλο

 Η βάση της Σούδας θα παραχωρηθεί για επιχειρησιακή χρήση αμέσως μόλις ζητηθεί αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών.

Ήδη η βάση με συμφωνία που είχε « περάσει» και από την βουλή επι υπουργίας Πάνου Μπεγλιτη εχει ουσιαστικά μετατραπεί σε   υπέρ- βάση για το ΝΑΤΟ

Η σχετική σύμβαση κυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο με τον τότε  Έλληνα υπουργό άμυνας να χαρακτηρίζει τη  Σούδα σημαντικό στρατηγικό στόχο.

Πρόκειται για την συμφωνία με την οποία η βάση της Σούδας μετατρέπεται  σε σούπερ βάση και μάλιστα με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που   γνωρίζαμε μέχρι και σήμερα μέσα από τη συμφωνία τεχνητής  διευθέτησης μεταξύ της διοίκησης των συμμαχικών δυνάμεων της Ναπολης  και του ΓΕΕΘΑ σχετικά με την εγκαθίδρυση της Προωθημένης Βάσης   Διοικητικής Μέριμνας στο λιμάνι  της Σούδας.