Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ


Από μία αυτοκτονία την ημέρα, έχουμε φτάσει σε πάνω από δύο με αυξητική τάση, όσο η κρίση βαθαίνει..

Η είδηση μίας αυτοκτονίας περνά στα “ψιλά” των εφημερίδων συνήθως, ωστόσο πρόκειται για γενικευμένο φαινόμενο που τον τελευταίο χρόνο έχει ενταθεί – λόγω και της οικονομικής κρίσης που αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις τη “σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι”.

Τα στοιχεία είναι δραματικά. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Κλίμακα του υπ. Υγείας, ενώ το 2009 είχαμε κατά μέσο όρο μία αυτοκτονία την ημέρα, μόλις ένα χρόνο μετά οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί σε πάνω από δύο την ημέρα. Μάλιστα τα στοιχεία αφορούν τις καταγεγραμένες αυτοκτονίες καθώς ακόμη το “στίγμα” του αυτόχειρα καλά κρατεί στην ελληνική κοινωνία.

Η Κλίμακα λειτουργεί τετραψήφια γραμμή βοήθειας, όπου και εκεί φαίνεται ότι η απελπισία κυριεύει όλο και περισσότερους συμπολίτες μας. Συγκεκριμένα από 10 την ημέρα, τα τηλεφωνήματα για βοήθεια έχουν αυξηθεί στα 25, με αυξητικές τάσεις όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει.

Οι επιστήμονες λένε ότι δεν είναι ευθέως η οικονομική κρίση που οδηγεί στην αυτοκτονία ωστόσο οι παράγοντες του περιβάλλοντος σε μία ήδη επιβαρυμένη ψυχολογική κατάσταση έχουν μεγάλη σημασία, στο να προχωρήσει κανείς στη μοιραία απόφαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πιο ευάλωτη ηλικιακά ομάδα στην αυτοκτονία είναι τα 35-55 δηλαδή ο ενεργός εργασιακά πληθυσμός, ενώ οι άνδρες είναι αυτοί που επιλέγουν πιο αποφασιστικούς τρόπους για να θέσουν τέρμα στη ζωή τους.
Οι τρεις συνηθέστερες μέθοδοι που χρησιμοποιούν είναι απαγχονισμός, φάρμακα και πυροβολισμός.

Οι άνθρωποι που τηλεφωνούν στην Κλίμακα εκφράζουν συχνά αισθήματα και σκέψεις απελπισίας. Νοιώθουν ότι είναι βάρος και ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται γι' αυτούς. “Είναι άνθρωποι μέσα στην παραγωγική διαδικασία, με ευθύνες, οικονομικές υποχρεώσεις και δάνεια. Είναι άνθρωποι που χάνουν την ταυτότητά τους” αναφέρει ψυχολόγος της Κλίμακας. Στο 90% των περιπτώσεων οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν ήδη κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα.