Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Βραβείο στη "δική μας" Μαρίνα ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ


«Είναι πολύ συγκινητικό για μένα να βραβεύομαι από τέτοιους ανθρώπους, τέτοιες προσωπικότητες όπως ο Κουέντιν Ταραντίνο» μας λέει η Αριάν Λαμπέντ με τα σπαστά ελληνικά της, που όμως χειρίστηκε τόσο αποτελεσματικά στο «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, ως Μαρίνα, μια 23χρονη επαρχιώτισσα σε καθυστερημένη ενηλικίωση και με εντελώς ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας.

«Ακόμα να το συνειδητοποιήσω. Αλλά δεν είναι δικό μου το βραβείο, είναι της ταινίας και όλων των συντελεστών της» προσθέτει η νεαρή ηθοποιός, που γεννήθηκε στην Ελλάδα από Γάλλους γονείς, έμεινε εδώ μέχρι τα 6 της πριν η οικογένειά της εγκατασταθεί διαδοχικά στη Γερμανία και τη Γαλλία και επέστρεψε στη χώρα μας προ διετίας.

Εμείς πάλι θα λέγαμε πως η βράβευσή της για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία στο Φεστιβάλ Βενετίας, είναι μια διάκριση-έμβλημα για την όλη ισχυρή ελληνική συμμετοχή στη φετινή Μόστρα, που περιλαμβάνει ακόμα τη «Χώρα προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα, τo μικρού μήκους «Casus belli» του Γιώργου Ζώη και την «Ακαδημία Πλάτωνος»του Φίλιππου Τσίτου.

Oπως και να ‘χει, ήταν μια βράβευση μάλλον απρόβλεπτη, τη στιγμή που μεγάλο φαβορί για το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας θεωρούνταν από μέρες η Γιαχίμα Τόρες για τη θαρραλέα της δουλειά στο «Μαύρη Αφροδίτη» του Γαλλομαροκινού Αμπντελατίφ Κεσίς.

Η 26χρονη Αριάν Λαμπέντ έχει παίξει στο Εθνικό Θέατρο στην παράσταση του «Φάουστ» και έχει συνεργαστεί στη θεατρική ομάδα «Vasisdas». Το «Attenberg» αποτελεί το κινηματογραφικό της ντεμπούτο.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ