ΑΘΗΝΑ 06/09/2010
Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ αμφισβήτησε εκ νέου την επίσημη εκδοχή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορεί ότι χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα τις επιθέσεις για να επέμβουν στο Αφγανιστάν.
"Κάτι συμβαίνει στη Νέα Υόρκη και ουδείς γνωρίζει ακόμη ποιοι ήταν οι βασικοί δράστες. Σε καμιά ανεξάρτητη πλευρά δεν δόθηκε άδεια να προσπαθήσει να βρει την ταυτότητα των δραστών", δήλωσε ο Αχμαντινεζάντ στη διάρκεια συνάντησης του με δημοσιογράφους.
Μετά τις επιθέσεις εναντίον των δίδυμων πύργων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, κατά τις οποίες σχεδόν 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, "αυτοί (οι Αμερικανοί) είπαν ότι τρομοκράτες κρύβονταν στο Αφγανιστάν. Το ΝΑΤΟ κινητοποίησε όλα τα μέσα του και επιτέθηκε στη χώρα αυτή", πρόσθεσε.
Ο Αχμαντινεζάντ έχει ήδη χαρακτηρίσει "ψέμα" την αμερικανική εκδοχή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, την ευθύνη, ωστόσο, των οποίων ανέλαβε το εξτρεμιστικό δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν που φέρεται να κρύβεται μετά τις επιθέσεις αυτές στη μεθόριο Αφγανιστάν - Πακιστάν.
Κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι σπείρει τη διχόνοια στις χώρες της περιοχής του Κόλπου. "Οι αποικιοκρατικές δυνάμεις επιδιώκουν να προκαλούν την ένταση στην περιοχή για να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ των χωρών της", είπε ο Αχμαντινεζάντ.
"Αυτές οι δυνάμεις συνεχίζουν την εκστρατεία προπαγάνδας και ψυχολογικού πολέμου για να διχάσουν τις χώρες της περιοχής προκειμένου να πωλούν όπλα", είπε εκτιμώντας ότι η πολιτική αυτή "δεν θα πετύχει".
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, εξτρεμιστές έκαναν αεροπειρατείες σε τέσσερα επιβατικά αεροσκάφη, έριξαν τα δύο στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, ένα στο Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον, ενώ ένα τέταρτο κατέπεσε στην Πενσιλβάνια ύστερα από μια μάχη μεταξύ επιβατών και αεροπειρατών. Στις επιθέσεις βρήκαν το θάνατο 2.979 άνθρωποι.
"Λένε ότι δύο χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στους δίδυμους πύργους. Ωστόσο στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον 110.000 έχουν σκοτωθεί", πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ιράν που πραγματοποίησε χθες σύντομης διάρκειας επίσκεψη στη Ντόχα.
Ο ιρανός πρόεδρος τάχθηκε υπέρ μιας "νέας παγκόσμιας τάξης" που να βασίζεται στη "δικαιοσύνη" και τη "φιλία" και όχι στην ηγεμονία των μεγάλων δυνάμεων.
Ουάσινγκτον και Τεχεράνη δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις ύστερα από την ομηρεία αμερικανών διπλωματών και την κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην ιρανική πρωτεύουσα από ισλαμιστές φοιτητές, μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
ΠΗΓΗ ΝΟΟΖ.gr