Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΕ ΑΑΑΦΘΟΝΟ


Του ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΝΤΗ

Η «τρόικα» μάς πάει... στρατιωτικό περίπατο, η χώρα βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος και οι πολίτες ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί προκειμένου να επιβιώσουν.

Κι όμως, μέσα σε αυτό το «καμένο τοπίο», υπάρχει κάτι που δείχνει πως δεν το αγγίζει η οικονομική κρίση: το... ελληνικό ποδόσφαιρο!

Μάλιστα. Η κυβέρνηση πετσοκόβει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα. Προχωράει σε μαζικές απολύσεις, λουκέτα και αυξήσεις. Ξεπουλάει ό,τι έχει και δεν έχει. Ολα εις το όνομα τού Μνημονίου και των (νέου τύπου) ευρω-νταβατζήδων. Ομως, σε ό,τι έχει σχέση (όχι με τον αθλητισμό, όπου πετσοκόβει τις επιχορηγήσεις, αλλά) με το ποδόσφαιρο, επιμένει να κάνει... κωλοτούμπες και να χαρίζει στις ΠΑΕ ό,τι θέλουν και ό,τι ώρα θέλουν, είτε έμμεσα είτε άμεσα. Ποδοσφαιρκές Ανώνυμες Εταιρείες, πάντως, τις οποίες θρέφει το κράτος με λεφτά των πολιτών του, δεν υπάρχουν στην Ευρώπη.

Με αιχμή του δόρατος τον ΟΠΑΠ, η πολιτεία χρυσοπληρώνει τους «ποδοσφαιρο-παράγοντες» κι επιμένει να συντηρεί ομάδες που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν θα υπήρχαν στον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Ταράχτηκαν, τον περασμένο Μάρτιο, οι ΠΑΕ όταν ο γ.γ. Αθλητισμού, Παν. Μπιτσαξής, ανήγγειλε καμαρωτός τη διακοπή χρηματοδότησης των ομάδων, εξαιτίας των συνεχόμενων κρουσμάτων βίας μέσα κι έξω από τα γήπεδα: «Αναστέλλεται κάθε χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ, μέχρι να πειστεί η πολιτεία ότι οι ΠΑΕ θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα ώστε το επόμενο πρωτάθλημα να είναι ειρηνικό». Τα... σαΐνια της Σούπερ Λίγκας έσπευσαν (τάχα) να κάνουν ορισμένες διορθωτικές κινήσεις, όπως αυστηρότερες ποινές σε ΠΑΕ για επεισόδια των οπαδών τους ή βαρύτερα πρόστιμα (τα οποία μοιράζονται οι ίδιες στο τέλος του πρωταθλήματος), για να δείξουν ότι «συμμορφώθηκαν προς τας υποδείξεις». Και η κάνουλα του ΟΠΑΠ άνοιξε αμέσως!

Για να... επιβραβεύσει, μάλιστα, ο ΟΠΑΠ τις ΠΑΕ (και να τονώσει τα ταμεία τους) προχώρησε και σε νέες χορηγίες, με τη διαφήμιση των προϊόντων του στις φανέλες ομάδων της Σούπερ Λίγκας (αφού, όπως φαίνεται, δεν τους έφταναν οι διαφημίσεις, μόνο, από τις διάφορες ΔΕΚΟ). Ετσι: Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ υπέγραψαν τριετή συμβόλαια για τη διαφήμιση του «Πάμε Στοίχημα». Ο πρώτος αντί 9 εκατ. ευρώ και ο δεύτερος αντί τεσσάρων (περίπου 1,3 ετησίως, ποσό που έπαιρνε μέχρι πέρυσι από τη ΔΕΠΑ). Η ΑΕΚ για δύο χρόνια, αντί 3 εκατ. ευρώ, διαφημίζει το «ΚΙΝΟ», όπως και ο Αρης, αντί 1,2 εκατ. για τρία χρόνια. Και έπονται κι άλλες ΠΑΕ, που δεν έχουν βρει χορηγό. Οι παροχές όμως, δεν σταματούν εδώ, καθώς υπάρχουν:

**Τα γήπεδα, τα περισσότερα από τα οποία είναι εθνικά ή δημοτικά και η πολιτεία πληρώνει αρκετές φορές για τη συντήρησή τους, ενώ συχνά δίνει χρήματα για αναβάθμιση, ακόμη κι αν αυτά ανήκουν σε ΠΑΕ.

**Τα τηλεοπτικά δικαιώματα: η ΕΡΤ έχει υπό την σκέπη της δύο ΠΑΕ (Ολυμπιακό, Ξάνθη), στις οποίες δίνει συνολικά 8 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Οπως, λεφτά δίνει και στο υποβαθμισμένο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής (πάνε κι έρχονται οι φάκελοι της UEFA με τα ύποπτα παιχνίδια) που δείχνει η ΕΤ-3.

Συνολικά, ο ΟΠΑΠ τα τελευταία χρόνια έδωσε στο ποδόσφαιρο: 40 εκατ. ευρώ το 2007, 42 εκατ. το 2008 και 51 εκατ. το 2009. Την τριετία 2008-2011, η Σούπερ Λίγκα θα εισπράξει από τον Οργανισμό περίπου 65 εκατ. ευρώ και η Ενωση Β'-Γ' Εθνικής 23 εκατομμύρια. Τέλος, η ΕΠΟ το διάστημα 2009-2012 θα πάρει 11 εκατ. ευρώ.

Με ποιο επιχείρημα προσπαθεί η πολιτεία να αμβλύνει τις εντυπώσεις για τον αδικαιολόγητο χορό εκατομμυρίων στο ποδόσφαιρο; «Ο ΟΠΑΠ δίνει διαφημιστικά συμβόλαια, αλλά δείτε και τις ρήτρες βίας που περιέχονται σε αυτά και οι οποίες είναι αυστηρότατες. Τέτοιες, που θα "πονέσουν" τις ομάδες όταν θα χάσουν τα χρήματα από τις χορηγίες, λόγω επεισοδίων των οπαδών τους», δήλωσε ο υφυπουργός Γ. Νικητιάδης. Οπως «πόνεσαν» για τρεις μέρες και τον περασμένο Μάρτιο. Το δούλεμα καλά κρατεί. Εως πότε;