Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί όλοι θέλουν να "εξοπλίσουν" την "χρεωκοπημένη" Ελλάδα;

Η υπόθεση ενοικίασης φρεγατών και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και οι όροι της “ενοικίασης” -και φυσικά το κόστος- θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Οι Γάλλοι δεν έκαναν αυτή τη πρόταση τυχαία. Ο στόχος είναι προφανής και οι γαλλικές εφημερίδες το έγραψαν από χθες: “επανεκκίνηση των αγορών από Γαλλία”.
Αγορές στη παρούσα φάση δεν μπορούν να γίνουν, αν και πολλοί στην Αθήνα θα το ήθελαν. Αλλά ποιος θα τολμήσει να βγει να ανακοινώσει αγορά φρεγατών ή αεροπλάνων αυτή τη περίοδο με τους πολίτες εξαθλιωμένους;
Το βέβαιο είναι ότι το Παρίσι , δείχνει αποφασισμένο να μπει δυνατά στο παιχνίδι των ελληνικών εξοπλισμών , κοιτώντας την επόμενη μέρα, όταν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε αγορές. Και δεν είναι η μοναδική μεγάλη χώρα η οποία το επιδιώκει.
Γιατί θέλουν όλοι να εξοπλίσουν μια χώρα που πολλοί θεωρούσαν μέχρι πρόσφατα χρεωκοπημένη και αρκετοί επιμένουν ότι η “άτακτη χρεοκοπία” της είναι μπροστά;
Όλοι θέλουν να “βάλουν” πόδι στην περιοχή, πριν η ιστορία της ΑΟΖ , φουντώσει για τα καλά. Όλοι θέλουν να “πλασσαριστούν” στην καλύτερη δυνατή θέση, παρέχοντας όχι βέβαια δωρεάν αλλά με την μορφή “μακρόχρονων διευκολύνσεων” όπλα και “προστασία”. Η όλη κατάσταση θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά εκμεταλλεύσιμη από την Ελλάδα και όχι μόνο για να “νοικιάζουμε” όπλα. Ευχόμαστε και θέλουμε να ελπίζουμε, ότι η κυβέρνηση θα έχει ήδη έτοιμο ένα σχέδιο το οποίο θα “δένει” όλες αυτές τις “ενοικιάσεις” οι οποίες βέβαια θα επιχειρηθεί κάποια στιγμή να γίνουν αγορές ,με την ελληνική παραπαίουσα αμυντική βιομηχανία. Με απλά λόγια, ευχόμαστε και θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν θα κάνουμε απλά τα “χατήρια” των προέδρων ανά τον κόσμο , αλλά έχουμε κατά νου πως θα μπορέσουμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα.
--------------