Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ριζοσπαστικός Ισλαμιστής απειλεί τα Βαλκάνια με τρομοκρατικές επιθέσεις



 

Θρησκευτικοί ηγέτες και αναλυτές αντιπαρέρχονται των πρόσφατων δηλώσεων του Ομάρ Μπακρί Μουχάμαντ (φωτογραφία δεξιά), ριζοσπαστικού Ισλαμιστή με έδρα στο Λίβανο, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν Ισλαμικά εδάφη και στόχο μελλοντικών τρομοκρατικών επιθέσεων.

"Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο Ομάρ Μπακρί, ωστόσο βλέπω πως είναι ένας ανήσυχος άνδρας, ο οποίος έχει χάσει τη Βρετανική βίζα και την υπηκοότητά του. Οι δηλώσεις του αποτελούν απλά θεατρινισμούς οι οποίοι δεν αξίζουν καν σχολιασμού", δήλωσε ο Σέρβος Μουφτής Μουχάμετ Γιουσουφσπάχιτς.

Ο Μπακρί, ο οποίος πέρασε 20 χρόνια στην ηγεσία της ριζοσπαστικής Ισλαμικής οργάνωσης αλ-Μουχαϊρούν στο βόρειο Λονδίνο, προτού μεταβεί στο Λίβανο το 2005, πραγματοποίησε τις δηλώσεις στη Βουλγαρική εφημερίδα 24 Chasa (24 Ώρες).

"Όταν εισέρχεται το Ισλάμ σε κάποια επικράτεια, αυτη γίνεται Ισλαμική, συνεπώς το Ισλάμ έχει την υποχρέωση να την απελευθερώσει", δήλωσε ο Μπακρί στην εφημερίδα, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στις 4 Οκτωβρίου. "Η Ισπανία, για παράδειγμα, αποτελεί Μουσουλμανική επικράτεια. Η Ανατολική Ευρώπη επίσης. Ρουμανία, Αλβανία, πΓΔΜ, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία... και η Βουλγαρία λόγω της απόφασής της να στείλει στρατεύματα σε Αφγανιστάν και Ιράκ, και τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ αποτελεί και αυτή στόχο".

Ο Μπακρί, στον οποίο έχει απαγορευτεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται ότι διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την αλ-Κάιντα.

Ο καθηγητής Ντράγκαν Σιμεούνοβιτς, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών Βελιγραδίου, ανέφερε πως αν και κάποιοι Ισλαμιστές ηγέτες και εξτρεμιστές έχουν μια τάση προς τις απειλές, οι εκκλήσεις τους συνήθως δεν υλοποιούνται.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και διάφοροι Ισλαμιστές ηγέτες απειλούν χώρες των Βαλκανίων εδώ και 20 χρόνια, η δήλωση του Μπακρί ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη για ανανέωση του Ισλαμικού εξτρεμιστικού ενδιαφέροντος σε χώρες των Βαλκανίων οι οποίες ήταν μέρος της Τουρκικής αυτοκρατορίας.

Ανέφερε ότι η απειλή δεν αποτελεί ανακοίνωση άμεσου κινδύνου, ωστόσο ενδέχεται να αποτελεί στρατηγικό ελιγμό προς αυτές και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δεν αποκλείεται να αποτελεί επίσης πυροδότηση για άμεση δράση Ισλαμιστών εξτρεμιστών, οι οποίοι ζουν σε ή οργανώνονται από κάποιες Βαλκανικές χώρες".

Για κάποιους πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τέτοιες δηλώσεις αποτελούν απόδειξη του ριζοσπαστικού Ισλάμ, καθώς τα μουσουλμανικά τεμένη έχουν αυξηθεί στη Βοσνία, ενώ υπάρχουν λιγότερες εκκλησίες, αν και υπάρχουν Καθολικοί, Ορθόδοξοι και άλλοι.

Η προοπτική μίας τρομοκρατικής επίθεσης έχει προκαλέσει ανησυχία  και σε πολλούς Ρουμάνους, καθώς
οι Ρουμάνοι αξιωματούχοι έσπευσαν να προειδοποιήσουν πως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μίας τρομοκρατικής απόπειρας στα εδάφη της Ρουμανίας.

Από την άλλη πλευρά, ο Κουαζίμ Κουαζίμι, κοσμήτορας της Σχολής Ισλαμικών Σπουδών και Ισλαμιστής λόγιος στο Κοσσυφοπέδιο, ανέφερε πως οι δηλώσεις του Μπακρί θέλουν απλά να τραβήξουν την προσοχή.

"Η αξίωση περί επιθέσεων στα Βαλκάνια, αποτελεί απλά απόπειρα να τραβήξει την προσοχή, και γιατί όχι να βοηθήσει την κυκλοφορία μίας εφημερίδας ή να αποκτήσει αναγνώστες. Δεν υπήρχε ποτέ κίνδυνος από το Ισλάμ... οι αρχές του Ισλάμ δεν επιτρέπουν βία".

Πολίτες αναφέρουν ότι δεν αναμένουν τρομοκρατική επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο επειδή η Ισλαμική παράδοση έχει δείξει πως η διαθρησκευτική συνύπαρξη είναι ισχυρότερη από τα λόγια κάποιων συγκεκριμένων λαών ή ομάδων.

Σύμφωνα με τον Κουστρίμ Χισένι, φοιτητή νομικής στην Πρίστινα, "Είμαστε Μουσουλμάνοι, ωστόσο έχουμε επίσης εδώ Χριστιανούς και άλλες θρησκείες. Πιστεύω πως η παράδοσή μας στην ανοχή έχει επιζήσει πολλούς αιώνες, και είναι αρκετά ισχυρή ώστε να μη δεχθεί ριζοσπαστισμό και τρομοκρατία".

MacedoniaHellenicLand.Eu