Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ο ελβετικός στρατός προετοιμάζεται για πολιτικές αναταραχές και πρόσφυγες από την Ευρωζώνη


της Valentina Pop
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - Για πιθανή εσωτερική πολιτική αναταραχή προετοιμάζεται ο ελβετικός στρατός, καθώς και για κύματα προσφύγων από χώρες της ευρωζώνης, την ώρα που η οικονομική κρίση συνεχίζεται.

Η Ελβετία, μια χώρα μη μέλος της ΕΕ και εκτός ευρωζώνης, που βρίσκεται όμως ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης, τον περασμένο μήνα ξεκίνησε μια στρατιωτική άσκηση για να δοκιμάσει την ετοιμότητα της να διαχειριστεί  πρόσφυγες και εσωτερική πολιτική αναταραχή.
 
"Δεν αποκλείεται ότι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελβετία μπορούν να οδηγήσουν σε διαμαρτυρίες και βία", δήλωσε εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Άμυνας στο CNBC τη Δευτέρα. "Ο στρατός πρέπει να είναι έτοιμος όταν η αστυνομία σε τέτοιες περιστάσεις χρειαστεί επικουρική βοήθεια."
 
Περίπου 2.000 αξιωματικοί πήραν μέρος στην “Stabilo Due” στρατιωτική άσκηση σε οκτώ πόλεις σε όλη τη χώρα, βασισμένη σε ένα χάρτη κινδύνου στην βάση της ανάλυσης της απειλής εσωτερικής αναταραχής μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών και της πιθανότητας των προσφύγων από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με αναφορές των ελβετικών μέσων ενημέρωσης.
 
Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Uli Maurer δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό Schweizer Soldat ότι μπορεί να υπάρξει μια κλιμάκωση της βίας στην Ευρώπη. «Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι τα επόμενα χρόνια δεν μπορεί να χρειαστούμε και το στρατό», είπε.
 
Η εφημερίδα Der Sonntag ανέφερε ότι ο αρχηγός του στρατού Andre Blattmann προτίθεται να καταθέσει πρόταση για την πιθανή ανάπτυξη1.600 στρατιωτών για τη φύλαξη αεροδρομίων, βιομηχανικών εγκαταστάσεων και των διεθνών κεντρικών εγκαταστάσεων στη Γενεύη.
 
Εν τω μεταξύ διαδικτυακή εκστρατεία εναντίον της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στην Ελβετία (GSoA) είναι σε εξέλιξη υποστηρίζοντας ότι ο στρατός είναι σε μια "υπαρξιακή κρίση" και ψάχνει για ένα νέο λόγο ύπαρξης. "Είναι καιρός να δείξουμε κόκκινη κάρτα στους στρατιωτικούς αρχηγούς και να αρθεί η υποχρεωτική υπηρεσία" γράφει η ομάδα που κάνει την εκστρατεία.
 
Ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να διοργανωθεί το επόμενο έτος για να αποφασιστεί αν θα κρατηθεί ή θα καταργηθεί η στράτευση σε ένα μάλιστα ισχυρό στρατό των 200.000 στρατιωτών, με την υψηλότερη συγκέντρωση σε στρατιώτες σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης.
 
Τα ελβετικά στρατιωτικά σχέδια έρχονται την ώρα που οι διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία γίνονται βίαιες τις τελευταίες εβδομάδες.
 
Η πορτογαλική κυβέρνηση παρουσίασε τη Δευτέρα το σκληρότερο προϋπολογισμό των τελευταίων δεκαετιών, με την αύξηση του φόρου εισοδήματος  σχεδόν 4% και μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, προκειμένου να ανταποκριθεί στους στόχους της ΕΕ για το έλλειμμα και το χρέος.
 
«Ζητώντας περισσότερο χρόνο, θα οδηγηθούμε σε μια δικτατορία του χρέους και στην αποτυχία», δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Vitor Gaspar την ώρα που περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο και γενική απεργία προκηρύχθηκε για τις 14 Νοεμβρίου.
 
Στην Ελλάδα, με μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση με 7.000 αστυνομικούς που αναπτύχθηκαν την περασμένη εβδομάδα για να κρατήσουν τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ασφαλή από τους Έλληνες που εκτόξευαν πέτρες (κατά την διάρκεια διαδηλώσεων). Εν τω μεταξύ, λίγες μέρες μετά, η Coca-Cola, ο κύριος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι θα φύγει από τη χώρα και θα «μετακομίσει» στην Ελβετία.
 
Μετάφραση: Κατερίνα Μπακιρτζή
Πηγή: Observer