Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΜΕΡΚΕΛ – ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΛΙΜΟΥΖΙΝΑ .«Μην ανησυχείς, εσύ κάνε αυτό που πρέπει»

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΜΕΡΚΕΛ – ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΛΙΜΟΥΖΙΝΑ .«Μην ανησυχείς, εσύ κάνε αυτό που πρέπει» Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι των δύο ηγετών στη λιμουζίνα από το αεροδρόμιο έως το Μέγαρο Μαξίμου και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που ακολούθησαν την περασμένη ΤετάρτηMέρκελ: Πείτε μου τι γίνεται… Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις σας με την τρόικα; Σαμαράς: Εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει. Αλλά φοβάμαι ότι δεν έχουν όλοι την ίδια διάθεση να τελειώνουμε το συντομότερο.

  • Σαμαράς: Καταλαβαίνω σωστά ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου… Μέρκελ: Η Ελλάδα δεν έχει να φοβάται κάτι, εφόσον είναι συνεπής προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

  • Μέρκελ: Πιστεύω ότι μπορείτε να έχετε πολλά οφέλη από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, όπως είναι το Ελληνικό. Σαμαράς: Πρώτος το έθεσα όταν ήμουν στην αντιπολίτευση, αλλά τότε ήμουν μόνος.

Μέσα στο αυτοκίνητο που τους μετέφερε από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στο Μέγαρο Μαξίμου, ξεκίνησαν ουσιαστικά οι επίσημες -ουσιαστικές- συνομιλίες μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Το γεγονός αυτό, που δεν αμφισβητείται από καμία πλευρά, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον τόσο της επίσημης προσκεκλημένης της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του Αντώνη Σαμαρά να τεθούν όλα τα θέματα στο «τραπέζι» και να υπάρξουν λύσεις το ταχύτερο δυνατό.

Το παρασκήνιο -που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής»- μιας σημαντικής επίσκεψης, όπως ήταν αυτή της Γερμανίδας καγκελάριου, καταδεικνύει επίσης τόσο την αλλαγή της στάσης του Βερολίνου απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα όσο και την επιμονή του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις έτσι ώστε να φανεί άμεσα «φως στο βάθος του τούνελ».Στα… βαθιάΟλα ξεκίνησαν σχεδόν με την επιβίβαση της κυρίας Μέρκελ στο αυτοκίνητο που θα τη μετέφερε -μαζί με τον κ. Σαμαρά- στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλησε να ξεκινήσει πιο χαλαρά την κουβέντα, καθώς είχε μπροστά του τις επίσημες συνομιλίες. Ωστόσο, η κύρια Μέρκελ είχε άλλη άποψη. «Πείτε μου τι γίνεται… Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις σας με την τρόικα;», ήταν η πρώτη ερώτηση που του έθεσε πριν καν το αυτοκίνητο βγει από τον χώρο του αεροδρομίου. Ο κ. Σαμαράς βλέποντας τη διάθεση της Γερμανίδας καγκελάριου να μη χρονοτριβήσει με τις τυπικές αβρότητες, άλλαξε αμέσως ατζέντα και ξεκίνησε την ενημέρωση.

«Εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει. Αλλά φοβάμαι ότι δεν έχουν όλοι την ίδια διάθεση να τελειώνουμε το συντομότερο», υπογράμμισε. «Εχουμε κλείσει τα δημοσιονομικά, έχουμε καλύψει και τις νέες απαιτήσεις της τρόικας, και τώρα βρισκόμαστε μπροστά στις διαρθρωτικές αλλαγές…», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός, αφού παρουσίασε κωδικοποιημένα τις κινήσεις που έχουν γίνει, πέρασε ο ίδιος στις… ερωτήσεις προς την κ. Μέρκελ. «Καταλαβαίνω σωστά ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου…», είπε με σχετική βεβαιότητα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν το διέψευσε, αλλά επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν έχει να φοβάται κάτι, εφόσον είναι συνεπής προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει… «Εχετε πάντως αλλάξει το κλίμα στη διεθνή κοινή γνώμη», προσέθεσε, αποδίδοντας τα εύσημα στην κυβέρνηση.

«Πείθουμε πως ό,τι λέμε το εννοούμε», της απάντησε ο κ. Σαμαράς. «Πιστεύω πως όλοι πρέπει να γνωρίζουν το τι πραγματικά γίνεται στη χώρα και κυρίως το ότι προχωρούμε σε σημαντικές αλλαγές μέσα σε πολύ λίγο χρόνο

national pride