Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Εκδόθηκε η Έκθεση Θρησκευτικών Ελευθεριών Ελλάδας 2011





Πρόεδρος της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ. Χαλήτ Χαμπίπογλου: “ Όπως κάθε χρόνο, ως Ε.Ο.Τ.Δ.Θ, θα ετοιμάσουμε μια παράλληλη έκθεση στην οποία θα εκφράσουμε τις θέσεις της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης πάνω στα ελλειπή θέματα της έκθεσης. Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε την Διεθνή Έκθεση Θρησκευτικών Ελευθεριών Ελλάδας 2011. Στην έκθεση όπου γίνεται αναφορά στην αυξημένη επιρροή της Ελλαδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας, καταγράφονται και τα προβλήματα της “Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη” (Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης) στο πεδίο των θρησκευτικών ελευθεριών.

Στην Έκθεση που αναφέρει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν κρατάει στατιστικά στοιχεία για τις θρησκευτικές ομάδες, τονίζεται ότι η αναγνωρισθείσα με την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 “ Μουσουλμανική Μειονότητα” αποτελεί το 1.3% του Ελληνικού πληθυσμού με 140-150 χιλιάδες άτομα.



Στην έκθεση όπου σημειώνονται τα δικαιώματα που έχουν αποδοθεί στην “Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης” κατά τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, γίνεται αναφορά και στο γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι που ζουν έξω από τη Θράκη δεν απολαμβάνουν τα δικαιώματα παρεχόμενα με τη Συνθήκη, λόγω του ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ότι αυτοί εμπίπτουν στη Συνθήκη της Λωζάνης.


Η Έκθεση αναφέρει, ότι συνεχίζουν να υφίστανται οι διαφωνίες μεταξύ της Μειονότητας και της Ελληνικής Πολιτείας όσον αφορά τη διαδικασία εκλογής των μουφτήδων και των ιμάμηδων και ότι η Πολιτεία εμμένει στον διορισμό των μουφτήδων με το αιτιολογικό ότι αυτοί έχουν δικαστικές αρμοδιότητες βασιζόμενες στη Σαρία, ενώ κάποια άτομα από την Μειονότητα αντιτίθενται στον διορισμό των μουφτήδων από αυτήν.


Η Έκθεση επίσης σημειώνει, πως αν και η Ελληνική Πολιτεία έχει διαγράψει το κύριο χρέος των βακουφίων της Δυτικής Θράκης, εμμένει στο χρέος των επιβαλλόμενων τόκων ύψους 1.3 εκατομμυρίων ευρώ και πως η Μουσουλμανική Μειονότητα διαμαρτύρεται στη στάση αυτή.


Η Έκθεση αναφέρεται και στις επιθέσεις που δέχτηκαν οι μη ορθόδοξες ομάδες, και σημειώνει ότι το μήνα Μάρτιο πραγματοποιήθηκε επίθεση το τέμενος του Ισάλου και τον μήνα Φεβρουάριο λεηλατήθηκαν περίπου 10 ταφόπλακες σε κοιμητήριο στην Κομοτηνή. Η Έκθεση σημειώνει επίσης πως το μήνα Ιούλιο κρεμάστηκε κεφάλι από χοίρο στην είσοδο του τζαμιού Χαλήλ Μπεη στη Καβάλα το οποίο δεν τελεί σε λειτουργία.


Σχετικά με το θέμα ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ. Χαλήτ Χαμπίπογλου δήλωσε : “ Η Έκθεση Θρησκευτικών Ελευθεριών των ΗΠΑ, αποτελεί μια σημαντική έκθεση, αφού μαζί με την" Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης" στην Ελλάδα, καταγράφει και τα προβλήματα των υπολοίπων μη ορθόδοξων ομάδων. Όπως άλλωστε κάνουμε και κάθε χρόνο, ως Ε.Ο.Τ.Δ.Θ, θα τονίσουμε αναλυτικότερα τα υπάρχοντα προβλήματα με μια παράλληλη έκθεση”

abttf.org