Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Λουκάς Παπαδήμος: Ο «μαέστρος» της ορχήστρας του Βερολίνου !!!


  
Πως το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου το 1999, αποτέλεσε την “prova generale” για την μετέπειτα κατάρρευση της Ελληνικής Οικονομίας 

«Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει ολοκληρώσει το 90% του έργου της και τώρα θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι η επόμενη κυβέρνηση είναι αξιόπιστη και ότι μπορεί να ξεκινήσει το έργο της από την πρώτη ημέρα» τόνισε στίς 13/03/2012, ο καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης, οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου.

Υποστήριξε ότι την τελευταία διετία έχουν γίνει ενέργειες στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας, όμως το πολιτικό σύστημα δεν ήταν αρκετά “ώριμο”, για να προχωρήσει συνολικά στις απαιτούμενες αλλαγές.



«Στην αρχή (επί εποχής ΓΑΠ), οι μεταρρυθμίσεις ξεκίνησαν δυναμικά αλλά μετά σταμάτησαν και στη συνέχεια μόνο προσποιούμασταν ότι κάναμε μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι μόλις το 21% των νόμων που ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα λειτουργούσαν, μιά και για τους υπόλοιπους δεν είχαν εκδοθεί οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις.

Ας δούμε όμως ποιός ήταν, ο επικεφαλής του γραφείου του Τραπεζίτη-Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου, τον οποίον τοποθέτησε στην θέση του επικεφαλή του γραφείου του, αμέσως μόλις, ανέλαβε την Πρωθυπουργία της χώρας.

Ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Πειραιά, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος έως το 2004, ήταν οικονομικός σύμβουλος στον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη

Μέχρι πριν λίγες ημέρες του ορισμού του, ώς επικεφαλής του Γραφείου του τέως Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου, διατελούσε οικονομικός σύμβουλος του ομίλου Eurobank, όμως έλαβε άδεια άνευ αποδοχών, για όσο διάστημα, θα βρίσκεται στην «ηλεκτρική καρέκλα» του Μεγάρου Μαξίμου.

Ποιόν άραγε θα έσωζε ο κ. Γ. Χαρδούβελης, άν όχι πρώτα, τα αφεντικά του ;;;

Το 2002, όταν ο κ. Λ. Παπαδήμος ανέλαβε τη θέση του αντιπρόεδρου της ΕΚΤ, “χηρεύοντας” η καρέκλα του διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος, το όνομα του κ. Γ. Χαρδούβελη είχε ακουστεί έντονα για την ανάληψη αυτής της θέσης.

Το σκάνδαλο του χρηματηστηρίου το 1999, τελικώς, ήταν η “prova generale”.

Τελικά, ο κ. Σημίτης επέλεξε τον κ. Νίκο Γκαργκάνα να αντικαταστήσει τον κ. Λ. Παπαδήμο στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι Τραπεζίτες “επί τω έργω”, ανέλαβαν, παρακάπτωντας τους πολιτικούς, και την Δημοκρατία, με πολιτικό πραξικόπημα, την επιβολή και διαχείριση της Τραπεζοκρατίας εν Ελλάδι.

Τελικά ποιός χρεοκόπησε, και ποιός σώθηκε, η Ελλάδα ή οι Τραπεζίτες ;;;

Όλο αυτό το “πανηγύρι” της “δήθεν” χρεοκοπίας, ποιόν αφορούσε ;;;

Ποιές Ελληνικές Τράπεζες, κατά το έτος 2008-2009, ήταν έτοιμες να χρεοκοπήσουν, και αναζητούσαν εναγωνίως, deals συγχωνεύσεων και εξαγορών μικρότερων αλλά υγειών καφαλαιακά τραπεζικών οργανισμών, όπως την αγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κ.α.

Τί συμβαίνει τώρα με αυτές τίς Τράπεζες, τώρα, κατόπιν της σχετικής δρομολόγησης του PSI+, κατά το οποίο, ουσιαστικά το Ελληνικό δημόσιο με το πακέτο διάσωσής των 200 δισ., τίς κρατικοποιεί μέν, παίρνοντας τίς κοινές μετοχές τους, αλλά η Διοίκηση παραμένει στα χέρια των Τραπεζιτών δε
.

Δηλαδή οι υπό χρεοκοπία Τράπεζες, “σωθήκαν” με χρήματα του Έλληνα πολίτη και συγχρόνως παραχωρήθηκε, η διοίκησή τους, στούς ίδιους τούς Τραπεζίτες, πρώην μετόχους-διαχειριστές τους, οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω, τίς χρεοκοπήσαν, για να συνεχίσουν σήμερα να τίς διοικούν.

Ουσιαστικά δεν άλλαξε τίποτα
, με μία σημαντική ειδοποιό διαφορά, οι Τραπεζίτες απέφυγαν την χρεοκοπία, και το "κόστος" της αποφυγής, το φόρτωσαν στον Ελληνικό λαό.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα αυτού του “πανηγυριού” των δύο τελευταίων ετών, με την συμπαιγνία και το ανάλογο “κέρδος” απο τις Τράπεζες και τα κάθε λογής “λαμόγια” της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ελληνικές τράπεζες κατέβαλαν 300 εκατ. ευρώ στην Φινλανδία αρχικά ως εγγύηση για την συνεισφορά της χώρας (της Φιλανδίας)στο ελληνικό πακέτο διάσωσης.

Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν φέρεται να δήλωσε ότι καταβλήθηκαν τα χρήματα που αποτελούν μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τις ελληνικές τράπεζες, για παροχή εγγυήσεων συνολικού ύψους 880 εκατ. ευρώ.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι απόρρητες, αν και η φινλανδική κυβέρνηση έχει πει ότι ίσως να δημοσιεύσει κάποια μέρη.
Πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η καταβολή των εγγυήσεων έγινε μέσω της Εθνικής, της Alpha, της Eurobank και της Πειραιώς.
Σε προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο "Ερχεται πακτωλός δισεκατομμυρίων για να σώσουν τις τράπεζες, και ο λογαριασμός στον Ελληνα πολίτη!! [σχετικό άρθρο]"

έθετα το ερώτημα :

"Ποιές είναι οι Ελληνικές Τράπεζες οι οποίες συμμετείχαν στην συμφωνία με την Φινλανδία και ποιες είναι αυτές οι οποίες "παίρνουν" σήμερα τα 18 δισ, ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου με αξιολογικό βαθμό ΑΑΑ για την ανακεφαλαιοποίησή τους ;;;"

Η απάντηση ήρθε ενωρίτερα από ότι πίστευα, "Ένεση ρευστότητας για Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς τα 18 δισ. του ΤΧΣ" γράφει σήμερα όλος ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος.

Έτσι οι διοικήσεις των Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς θα λάβουν τα ομόλογα ύψους 18 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα αυτά που έχουν αξιολόγηση ΑΑΑ θα δοθούν στη συνέχεια από τις ελληνικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αντλήσουν συνολική ρευστότητα ίσης αξίας, περίπου 18 δισ. ευρώ.

Μετά την κίνηση αυτή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης η Εθνική Τράπεζα θα λάβει 6,9 δισ. ευρώ, η Eurobank 4,2 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 1,9 δισ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς 5 δισ. ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά οι παραπάνω τράπεζες θα διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 8% και θα μπορούν να αντλούν ρευστότητα απευθείας από την ΕΚΤ, αντί του ELA που χρησιμοποιούν σήμερα.

Πώς λοιπόν εμπλέκονται οι προαναφερόμενες Τράπεζες στην συμφωνία της Φινλανδίας παρέχοντας εγγυήσεις ή "ρευστό" και συγχρόνως αποτελούν τούς αποδέκτες των πρώτων 18 δισ ;;;

Με τι κόστος για το Ελληνικό δημόσιο παρεσχέθησαν απο τίς Τράπεζες οι εγγυήσεις πρός την Φινλανδία, και τί σχέση έχει αυτή η "εξυπηρέτηση" με τα 18 δισ της ανακεφαλαιοποίησης ;;;

Πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια μεταφέρονται στις τράπεζες ως προκαταβολή έναντι μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου, οι όροι των οποίων παραμένουν άγνωστοι.

Τα 18 δισ. ευρώ αποτελούν το πρώτο μέρος των 50 δισ. ευρώ που διατίθενται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας ύψους 130 δισ. ευρώ, όπως αυτό συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011.

Οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης θα αποφασιστούν από την επόμενη κυβέρνηση και εκεί θα αποσαφηνιστεί αν τελικά θα δοθούν "κίνητρα", για τη συμμετοχή ιδιωτών στο εγχείρημα ή θα επικρατήσει η λογική του διοικητικού ελέγχου από το δημόσιο τομέα.

Μήπως όλο αυτό το "πανηγύρι" της χρεοκοπίας της χώρας, έγινε για να σωθούν απο την πραγματική χρεοκοπία, οι Τραπεζίτες των προαναφερόμενων Τραπεζών ;;;

Άλλωστε το “κόστος” αυτού του “πανηγυριού” μετακυλίεται στίς πλάτες των “υποζυγίων” ιθαγενών αυτής της χώρας, τούς Ελληνες πολίτες, οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν στο "βιοτικό επίπεδο" του 1960, και να αποπληρώνουν την σωτηρία κάποιων Τραπεζιτών, για τα επόμενα 30 χρόνια, εμείς και τα παιδιά μας.

Το δε πολιτικό προσωπικό το οποίο συνέπραξε σε αυτό το “έγκλημα”, περιφέρεται θρασσύτατα και αναζητεί την ψήφο μας, αποκαλώντας την “εσχάτη προδοσία”, την υποτέλεια στούς Τραπεζίτες και στούς Γαλλο-Γερμανούς, την "απάτη" είς βάρος αυτού του λαού, “μνημονιακή” πολιτική.

Ο ΓΑΠ και οι κηπουροί του, όπως και οι μετέπειτα συνεχιστές του αισχρού και τρισάθλιου έργου τους, οι κ. Παπαδήμος και κ. Βενιζέλος με τούς σύν αυτώ, πρέπει να παραπεφθούν στην Ελληνική Δικαιοσύνη με την κατηγορία της Εσχάτης Προδοσίας είς βάρος ενός ολόκληρου λαού.
Αυτό απαιτεί το αίσθημα δικαίου του κάθε Ελληνα !!!


   Λάζαρος Ελευθεριάδης