Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΣ

"Ελάτε να μοιραστούμε το φυσικό αέρια και τα πετρέλαια της Ελλάδας"!


Σε έμμεση παραδοχή της στρατιωτικής αδυναμίας της Ελλάδας να προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη χθεσινή διάσκεψη κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί στρατιωτικά μια τέτοια απόφαση απέναντι στην Τουρκία, πρακτικά .... μοίρασε τους πόρους της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου στην ΕΕ τονίζοντας ότι αν συμβεί αυτό, τότε σε συνδυασμό με τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες θα γίνει πράξη η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας στην ενέργεια.
Συγκεκριμένα ο Α. Σαμαράς δήλωσε:
“Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη τα υπάρχοντα αποθέματα να αναζητηθούν, να ανευρεθούν και να αξιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό καθώς μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης (εννοεί από την Ρωσία).
Υπάρχουν ενεργειακά αποθέματα στο υπέδαφος της κυπριακής ΑΟΖ αλλά υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι και η Ελλάδα διαθέτει πιθανότατα σημαντικούς ενεργειακούς πόρους".
Οι Ευρωπαίοι εταίροι αποφάσισαν να αποτυπωθεί πλήρως στο Κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ανάγκη να προχωρήσει η έρευνα και η ανάπτυξη των χερσαίων και θαλασσίων εγχώριων ενεργειακών πόρων και φαίνεται ότι το παιχνίδι του Α.Σαμαρά θα έχει αποτελέσματα και γιατί να μην έχει;
Στην Ελλάδα και την Κύπρο υπάρχουν τα μοναδικά ενεργειακά αποθέματα σε όλη την ευρωζώνη και όταν τελείωσουν τα ενεργειακά αποθέματα της Βρετανίας περί το 2025 θα είναι τα μοναδικά στην ΕΕ (αν η Βρετανία παραμείνει στην ΕΕ)...


Κατά τα λοιπά ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τους ομολόγους του την υποψηφιότητα του αγωγού TAP τονίζοντας πως “σε ότι αφορά τη διαφοροποίηση πηγών η σημερινή ελληνική κυβέρνηση μαζί με τις κυβερνήσεις της Ιταλίας, Αλβανίας, και των άλλων χωρών των δυτικών Βαλκανίων πήρε πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού αγωγού που θα φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαιτζάν στην Ευρώπη, τον ΤΑP.”
Ξεχνάει κάτι ο Γερμανοτσολιάς Σαμαράς: Ότι ο ΤΑΡ θα περνάει από την διψασμένη ενεργειακά, Τουρκία. Η οποία το λιγοστό φυσικό αέριο του συκεκριμένου κοιτάσματατος Σαχ Ντενίζ, μετά βία θα ικανοποιήσει.
-------------
Αναστασιάδης αλά Σαμαράς:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας εντάσσει στους σχεδιασμούς της
Η Κύπρος στον ενεργειακό χάρτη της Ε.Ε.
«Η ηγεσία της Ε.Ε. εντάσσει μέσα στους σχεδιασμούς της ως μια από τις προσφερόμενες εναλλακτικές οδούς τη σύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης», αποκάλυψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παραπέμποντας στην προοπτική να καταστεί η Κύπρος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μιλούσε μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., επιστράτευσε και χάρτη της Κομισιόν, από την παρουσίαση που έκανε ο Πρόεδρος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, ο οποίος περιέλαβε το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα στη διεύρυνση των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου.
Κοινοτικοί κύκλοι επισημαίνουν πάντως ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει μιαν από τις εναλλακτικές οδούς, αλλά την ίδια ώρα συνδέουν την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με την επίλυση του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά «καρμπόν» τις αρνητικές θέσεις που είχε διατυπώσει ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε, ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής. 
Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε «τη σημασία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Λεβαντίνης και την προοπτική να καταστεί η Κύπρος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος», υπογραμμίζοντας ότι «ο νότιος δρόμος είναι υπό τις περιστάσεις μια ασφαλής και επωφελής για την Ευρώπη πρόταση». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ακόμη ότι «η χρήση των εγχώριων πηγών ενέργειας και ιδιαίτερα των ανεξάρτητων κοιτασμάτων θα συμβάλουν πολύ σημαντικά στην όλη ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης». 
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο θέμα της εξεύρεσης υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, καθώς επίσης και στις ενέργειες που γίνονται από τη Λευκωσία και τις επαφές της κυβέρνησης με γειτονικά κράτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλυψε ότι ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αναγνώρισε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος συναντήθηκε χθες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με τον Ντέιβιντ Κάμερον, ανέφερε συγκεκριμένα  ότι «ο Βρετανός Πρωθυπουργός αναγνώρισε τη σπουδαιότητα του τομέα της Ενέργειας για την Κυπριακή Δημοκρατία, ειδικότερα την παρούσα συγκυρία, και σημείωσε ότι αποτελεί κυριαρχικό της δικαίωμα η αξιοποίησή τους». 
Παύλος Ξανθούλης/TANEA-LONDON