Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ - ΜΙΑ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ/ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ

οργανικό σκόρδο φωτογραφίες
Προσθήκη λεζάντας


 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: NIKOΣ ΚΡΗΝΙΩΤΗΣ

Σκόρδο (Allium sativum ), είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα (5000 χρόνια πριν) για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, αλλά και για τη χρήση του ως τρόφιμο. Είναι ποώδες πολυετές φυτό, με βολβό πολλαπλό, αποτελούμενο από 8 – 14 σκελίδες. Η συγκομιδή του γίνεται με ξερίζωμα, όταν το επίγειο τμήμα του φυτού ξεραθεί ή κιτρινίσει και αφήνεται στο χωράφι για 10 ημέρες για να ξεραθεί.
Ο Ηρόδοτος στην ιστορία του αναφέρει ότι οι σκλάβοι που έχτισαν τη Μεγάλη Πυραμίδα της Αιγύπτου έτρωγαν μεγάλες ποσότητες σκόρδου.
Στην αρχαία Ελλάδα οι αθλητές έτρωγαν σκόρδο σαν τονωτικό πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Οι κυρίες ουσίες που περιέχει το σκόρδο είναι η αλιίνη και η αλιινάση.
Οι δύο αυτές ουσίες βρίσκονται στο σκόρδο ξεχωριστά και δεν είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Όταν το σκέλος του σκόρδου σπάσει, οι δύο αυτές ουσίες ενώνονται και δημιουργείται η αλλισίνη.
Η αλλισίνη είναι η ουσία που προσδίδει στο σκόρδο την χαρακτηριστική οσμή και γεύση. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο το σκόρδο να συνθλίβεται πριν την προσθήκη του στο φαγητό, προκειμένου να απελευθερωθεί η δραστική αλλισίνη.

Το ωμό σκόρδο που το έχουμε συνθλίψει η το έχουμε κόψει σε φέτες περιέχει μεγάλη ποσότητα αλλισίνης η οποία είναι ουσία που προσδίδει στο σκόρδο την χαρακτηριστική του οσμή και τις ισχυρές αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες.Το μαγειρεμένο η επεξεργασμένο σκόρδο που έχει υποστεί απόσμηση δεν περιέχει σημαντική ποσότητα αλλισίνης με αποτέλεσμα να έχει μικρή η καθόλου αντιβακτηριδιακή και αντί-ιικη δράση. Όπως υπογραμμίζει ο Δρ Ερικ Μπλοκ
..το ωμό,τεμαχισμένο σκόρδο είναι πολύ αποτελεσματικό ως αντιβιοτικό.


Σύμφωνα με έρευνες, η αλλισίνη είναι τοξική για τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, τα οξέα του στομάχου και η θερμότητα εμποδίζουν την ενζυμική δράση της αλιινάσης, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μικρότερη ποσότητα αλλισίνης και κατά συνέπεια, το σκόρδο σε μαγειρεμένη μορφή να έχει λιγότερο ισχυρή θεραπευτική δράση.

Οι αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου, καθώς και η ιδιότητά του να μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, έχουν αποδοθεί στην ουσία αλλισίνη. Οι αντινεοπλασματικές ιδιότητες είναι πιθανόν να οφείλονται στις ενώσεις θείου ή σε άλλα συστατικά αγνώστου χημικής σύστασης και δομής.

Το σκόρδο μαζί με το παντζάρι ήταν από τις τροφές της θεάς Αφροδίτης, για να διατηρεί την σφριγηλότατα, την χάρη της και τον ερωτισμό της. Ποίος τολμάει σήμερα να φάει σκόρδα για ερωτική και παθιασμένη ζωή; Μονάχα οι γνωρίζοντες, και από σήμερα ελπίζω κι ΕΣΥ. Μιλάω σε όλο το άρθρο για Ελληνικά ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ σκόρδα, ΟΧΙ Κινέζικα.

Ο βολβός του σκόρδου περιέχει τουλάχιστον τετρακόσιες χημικές ουσίες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προσδίδουν στο σκόρδο τις εκπληκτικές, ισχυρές ιδιότητες του στην προφύλαξη των κυττάρων από τις οξειδωτικές βλάβες και στην προστασία ολοκλήρου του σώματος από την πρόωρη γήρανση.

Αντινεοπλασματική  δράση

Mελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα και την Ιταλία, έδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν σκόρδο και κρεμμύδια, στο πλαίσιο αυστηρά υγιεινής διατροφής,  διατρέχουν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του στομάχου.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία που προέκυψαν από ατομικούς ελέγχους και μερικές ομαδικές μελέτες, έχουν παρουσιάσει μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι και στο κόλον (παχύ έντερο) με αυξημένη κατανάλωση σκόρδου και άλλων λαχανικών με παρόμοια συστατικά (π.χ., κρεμμύδια, πράσα, φρέσκα κρεμμύδια).
Επιπλέον, Το σκόρδο μπορεί να δράση και ως χημικοθεραπευτικός παράγοντας, επιβραδύνοντας η και καταστέλλοντας την ανάπτυξη του καρκίνου στους καρκινοπαθείς. Νέα ερευνητικά δεδομένα από το Ογκολογικό κέντρο Μεμόριαλ Σλοαν Κέτερινγκ στη Νέα Υόρκη δείχνουν ότι τα συστατικά του σκόρδου στην πραγματικότητα περιορίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Σε μελέτη που πραγματοποίησε ο Δρ Τζον Πιντο του Σλοαν Κετερινγκ Ογκολογικού κέντρου, τα καρκινικά κύτταρα του ανθρώπινου προστάτη που είχαν εκτεθεί σε ένα από τα συστατικά του σκόρδου, που είναι γνωστό ως SAMC αναπτύσσονταν με πολύ βραδύτερο ρυθμό, ἰσο με το τέταρτο του αναμενόμενου ρυθμού ανάπτυξης
Σε μια ομαδική μελέτη, η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου δεν παρείχε το ίδιο όφελος. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αξιολογεί τη λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου και την εμφάνιση καρκίνου.



ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΛΙΠΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΑΙΜΑ 


Πολλές τυχαίες κλινικές δοκιμές έχουν μελετήσει την αποτελεσματικότητα του σκόρδου στη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα. Αποτελέσματα από δύο αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 1993 και το 1994, για την επίδραση του σκόρδου στη συνολική χοληστερόλη του αίματος, παρουσίασαν σημαντική μείωση του επιπέδου της ολικής χοληστερόλης (9 -12%), συγκρινόμενα με δείγμα placebo.
Γερμανοί ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μονάχου απομόνωσαν 6 χημικές ενώσεις του σκόρδου, οι οποίες μειώνουν την χοληστερόλη του αίματος με τρόπο ανάλογο με αυτόν του φαρμάκου mevacor που χορηγείτε για την μείωση της χοληστερόλης, καταστέλλοντας την παράγωγη της χοληστερόλης από το ήπαρ. Το σκόρδο κατέστειλε την χοληστερόλη κατά 50% στα πειραματόζωα ένα από τα ισχυρότερα συστατικά του σκόρδου που επιδρούν στην μείωση της χοληστερόλης ήταν το ατζοένιο, ένα συστατικό που αποτρέπει επίσης τον σχηματισμό θρόμβων και βρίσκεται και στο ωμό και στο μαγειρεμένο σκόρδο.
Μία πιο πρόσφατη ανάλυση δοκιμών που χρησιμοποίησε σκόνη σκόρδου σε τυποποιημένη μορφή, παρουσίασε σημαντική μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, σε 8 έως 12 εβδομάδες.

ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΗ ΔΡΑΣΗ


ο 1994, διάφορες μελέτες αναλύθηκαν και αξιολογήθηκε η επίδραση του σκόρδου στην υπέρταση. Σε τρεις δοκιμές παρουσιάστηκε σημαντική μείωση της συστολικής πίεσης του αίματος (κατά 7.7mmHg), και σε τέσσερις δοκιμές παρουσιάστηκε μείωση της διαστολικής πίεσης του αίματος (κατά 5mmHg) με τη λήψη σκόρδου, έναντι φάρμακου placebo.
Μια διπλή τυφλή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Γερμάνια έδειξε ότι η κατανάλωση ποσότητας σκόρδου ισοδύναμης με δυο σκελίδες σκόρδου ημερησίως είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της αρτηριακής πίεσης από 171/102 σε 152/89 έπειτα από τρεις μήνες, μέσα σε πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, χωρίς κρεατοφαγία.

 



ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ


Η κατανάλωση ενός έως δύο κομματιών ωμού σκόρδου ανά ημέρα θεωρείται ασφαλής για τους ενήλικες. Η πιο κοινή δυσάρεστη συνέπεια του σκόρδου είναι η μυρωδιά στην αναπνοή και στο σώμα. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ωμού σκόρδου, ειδικά με άδειο στομάχι, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές και αλλαγές στην εντερική κινητικότητα.
Έχει προταθεί ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να δείχνουν προσοχή κατά την κατανάλωση σκόρδου, καθώς εμφανίζει αντιθρομβωτικές ιδιότητες.
Το σκόρδο πρέπει να μασιέται στο στόμα και να καταπίνεται μαζί με λίγο νερό. Έχουμε γίνει όμως μάρτυρες, συνήθως μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων που τρώνε σκόρδο, γιατί γνωρίζουν πως ρίχνει την πίεση, να αναδίδουν μια πολύ άσχημη μυρωδιά. Θεωρούμε πως ευθύνεται γι αυτό το σκόρδο, αλλά δεν είναι έτσι. Για την άσχημη μυρωδιά δεν ευθύνεται το σκόρδο αλλά το σώμα, το αδύναμο ανοσοποιητικό και οι άσχημη κατάσταση που  βρίσκεται.
Ένα μικρό παιδί, ή ένας υγιής άνθρωπος, όταν τρώει σκόρδο, μασώντας το, δεν μυρίζει άσχημα, μυρίζει σκόρδο. Ένας άνθρωπος με άσχημη σωματική κατάσταση, ασθενής, όταν φάει σκόρδο, βρωμάει από χιλιόμετρα μακριά. Δεν ευθύνεται το σκόρδο, αλλά οι τοξίνες από τα κρέατα, τηγανιτά, γαλακτοκομικά που ταυτόχρονα, καταναλώνει. Το σκόρδο προσπαθώντας να καθαρίσει, δημιουργεί αταξία στο σώμα και στις οσμές του.

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΔΟΣΗ


Δυο η τρεις σκελίδες σκόρδου ημερησίως είναι αρκετές για να δώσουν στα κύτταρα σας την τονωτική ένεση που θα διαφυλάξει τη νεότητα σας.
Ποιό σκόρδο είναι ισχυρό; Η αντιγηραντική ισχύς του σκόρδου εξαρτάται από το μέγεθος της σκελίδας και την ποιότητα του εδάφους στο οποίο καλλιεργήθηκε. Για παράδειγμα,το σκόρδο που αναπτύχτηκε σε χώμα πλούσιο σε σελήνιο περιέχει ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση του ιχνοστοιχείου σελήνιο,που ενισχύει τις αντιγηραντικές ιδιότητες του βολβού.
Δυο η τρεις φρέσκες σκελίδες σκόρδου ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε μορφή σκόνης (όπως είναι αυτό που υπάρχει στα μπουκαλάκια των μπαχαρικών) με τέσσερις ταμπλέτες κονιορτοποιημένου σκόρδου του ενός γραμμαρίου(1000mg)όπως είναι οι ταμπλέτες του προϊόντος της εταιρείας Kwai, με τέσσερις κάψουλες σκόρδου Kyolic η ένα κουταλάκι του γλυκού εκχυλίσματος σκόρδου Kyolic.


ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ... ΠΡΟΣΟΧΗ

Η κατανάλωση ποσότητας μεγαλύτερης των πέντε σκελίδων σκόρδου ημερησίως μπορεί να προκαλέσει διάρροια, και έντονο μετεωρισμο. Η κατανάλωση περισσότερο από 20 gr σκόρδου ημερησίως (ποσότητα που ισοδυναμεί με επτά έως δέκα σκελίδες σκόρδου) μπορεί να προκαλέσει γαστρική αιμορραγία.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Μην διατηρείτε το σκόρδο σε λάδι
Ανεξαρτήτως της ισχυρής του γεύσης, το σκόρδο είναι λαχανικό χαμηλής οξύτητας. Το pH μιας σκελίδας σκόρδου συνήθως ποικίλει από 5.3 μέχρι 6.3. Όπως και με όλα τα λαχανικά χαμηλής οξύτητας, το σκόρδο υποστηρίζει την ανάπτυξη και την επακόλουθη παραγωγή τοξινών από το βακτήριοClostridium botulinum, όταν βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Οι συνθήκες αυτές περιλαμβάνουν εσφαλμένη κονσερβοποίηση στο σπίτι και λανθασμένη προετοιμασία και αποθήκευση του μείγματος λαδιού με τα φρέσκα χορταρικά και το σκόρδο.
Η υγρασία, η θερμοκρασία δωματίου, η έλλειψη οξυγόνου και οι συνθήκες χαμηλής οξύτητας συμβάλλουν στην ανάπτυξη τουClostridium botulinum . Καθώς αυξάνεται, αυτό το βακτήριο παράγει μια ιδιαίτερα ισχυρή τοξίνη που προκαλεί την ασθένεια της βοτυλίασης. Αν δεν θεραπευτεί σύντομα, είναι δυνατό να επέλθει θάνατος μέσα σε λίγες μέρες από την κατανάλωση του τοξικού φαγητού.
Μείγματα σκόρδου σε λάδι που μένουν αποθηκευμένα σε θερμοκρασία δωματίου παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες για την παραγωγή της τοξίνης της βοτυλίασης (χαμηλή τοξικότητα, χωρίς ελεύθερο οξυγόνο στο λάδι και ζεστή θερμοκρασία). Ο ίδιος κίνδυνος ισχύει και για το ψημένο σκόρδο που αποθηκεύεται σε λάδι. Προσοχή λοιπόν.

Μπορείτε να καθαρίζετε σκελίδες από σκόρδα και

να τα αποθηκεύετε σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο για την χρήση 10-15 ημερών.