Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Κατάθεση όπλων από Κούρδους Συμφώνησε ο Οτσαλάν και κάλεσε τους αντάρτες να τερματίσουν τον ένοπλο αγώνα


Tο κλείσιμο του κουρδικού μετώπου φαίνεται να επιτυγχάνει η Τουρκία μετά την εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν για αφοπλισμό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), ο οποίος έστειλε και μήνυμα προς τους συντρόφους του να τερματίσουν την ένοπλη πάλη. Η ιστορική συνάντηση των δύο Κούρδων βουλευτών με τον ηγέτη του ΡΚΚ στις φυλακές Ιμραλί αποδείχθηκε καταλυτική ώστε η Άγκυρα να εξασφαλίσει αυτό που επιζητούσε για να μπορεί να αρχίσει εφαρμογή του σχεδίου αφοπλισμού των Κούρδων ανταρτών.
Ο βουλευτής του ΒDΡ Αϊλά Ακάτ Ατά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχμέτ Τούρκ, συνοδευόμενοι από δικηγόρο μετέβησαν το πρωί της Πέμπτης από την Κωνσταντινούπολη στο Ιμραλί και συναντήθηκαν επί 5 ώρες με τον Οτσαλάν. Η επίσκεψη των Κούρδων βουλευτών στο Ιμραλί πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ», μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Οτσαλάν ενημέρωσε τους Κούρδους βουλευτές για τις δικές του συνομιλίες με τους αξιωματούχους της ΜΙΤ. Δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο φέρουν τον Οτσαλάν να δήλωσε στους Κούρδους βουλευτές ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος όπου τα όπλα θα είναι αχρείαστα και πρόσθεσε: «Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν και όλοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και ευαισθητοποιημένοι». Η «Μιλιέτ» αναφέρει ότι ο Οτσαλάν έκανε λόγο για τη δυνατότητα σταδιακού αφοπλισμού του ΡΚΚ αν βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησής του και αν διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Κούρδων στο Σύνταγμα.

Ο Οτσαλάν δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να χαθεί ούτε μια ημέρα στην επιδίωξη της ειρήνης και ότι η εποχή της ένοπλης πάλης έχει παρέλθει. Η εφημερίδα προσθέτει ότι η ηγεσία του ΡΚΚ θα ενημερωθεί λεπτομερώς για το περιεχόμενο των συζητήσεων και ότι το θέμα συζητήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού Ερντογάν και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Οζέλ.

Σε άλλα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά σε δηλώσεις των Κούρδων βουλευτών οι οποίοι μίλησαν για επίτευξη «αδαμάντινης συμφωνίας» για όλα τα στάδια που θα ακολουθήσουν και ότι ο Οτσαλάν δήλωσε ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί εκτός αν την σαμποτάρουν «οι βαθιοί Τούρκοι και βαθιοί Κούρδοι».

Στην Άγκυρα υπάρχει αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμένει η κοινή γνώμη, ότι οι μάχες θα σταματήσουν τάχιστα ενώ σύντομα το ΡΚΚ θα παραδώσει τα όπλα. Παραδέχονταν ότι έχαναν τον πόλεμο

ΑΓΚΥΡΑ
ΤΑ ΠΡΩΤΑμηνύματα ότι η Τουρκία χάνει τη μάχη με τους Κούρδους είχαν σταλεί τον περασμένο Οκτώβριο. Σε μία κίνηση που επιβεβαιώνει την παραδοχή ότι το ΡΚΚ ελέγχει το τουρκικό Κουρδιστάν και δεν μπορεί να προστατεύσει πια τους Τούρκους στρατιώτες από την κουρδική οργάνωση προχώρησε μέσα στον Οκτώβρη το τουρκικό Γενικό Επιτελείο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου εκείνης της περιόδου το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας είχε ανακοινώσει πως οι μετακινήσεις των Τούρκων στρατιωτών από και προς τις φρουρές τους στο τουρκικό Κουρδιστάν θα πραγματοποιείται με ελικόπτερα λόγω των τεραστίων απωλειών που υπέστη ο τουρκικός Στρατός από τις επιθέσεις του ΡΚΚ στις αυτοκινητοπομπές που μετέφεραν στρατιώτες στην περιοχή αυτή.

Για τον λόγο αυτό και ο τουρκικός στρατός είχε από τις ΗΠΑ την επίσπευση των παραδόσεων των ελικοπτέρων CΗ-47F ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για τα μεταφερόμενα στρατεύματα, ενώ η νέα τακτική προβλέπεται να προκαλέσει μεγάλη φθορά και καταπόνηση στα ελικόπτερα του τουρκικού Στρατού και της Στρατοχωροφυλακής, τα οποία θα πρέπει να πετούν συνέχεια στην περιοχή αυτή μεταφέροντας τους στρατιώτες των εκατοντάδων φρουρών που οι Τούρκοι διατηρούν στα σύνορα, αλλά και στο εσωτερικό του τουρκικού Κουρδιστάν.

Από το 1984, που ξανάρχισε το κουρδικό αντάρτικο, η Τουρκία ξόδευε κατά μέσο όρο δέκα δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για να ελέγξει τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ. Στον πόλεμο αυτό η Άγκυρα έχει την ενεργή και αμέριστη, υλική και μη, συμπαράσταση της Αμερικής, της Δυτικής Ευρώπης και μέχρι πρόσφατα του Ισραήλ. Παρόλα ταύτα για πάνω από έναν χρόνο το τουρκικό κράτος εκτός από τα αστικά κέντρα, δεν ελέγχει την περιοχή της Τουρκίας ανατολικά της Μαλάτειας και της Σεβαστείας. 
infognomon