Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΧΘΕΣ 22/01 Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Brookings ΜΕ ΘΕΜΑ ''Greece and the Economic Challenges Ahead''


(H oμιλία). 
Θα συναντηθεί με βουλευτές, με τον Νο 2 του ΔΝΤ, με συντακτική ομάδα της Wall Street Journal, του CNN κ.ά. Θα ακολουθήσει επίσκεψη του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Υόρκη, 25-26 Ιανουαρίου. Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν: Γ. Σταθάκης, Γ. Μηλιός, Ρ. Δούρου, Γ. Αϋφαντής και Ν. Παππάς.

---------------------
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ κ. ΤΑΛΜΠΟΤ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

Ο πρόεδρος του ινστιτούτου «Brookings»
 Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ/ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 22/01-2013
Η παρακάτω δήλωση του κυρίου Τάλμποτ έγινε στις 7 Απρίλη 1999. Είπε ο τότε «Νο 2» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τις συνομιλίες μου στην Αθήνα. Η Ελλάδα είναι μία καλή, πολύτιμη και πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ και νομίζω ότι εργαζόμαστε πολύ καλά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής στην περιοχή».
Η επιδαψίλευση τιμών του τότε υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αφορούσε στην κυβέρνηση Σημίτη και είχε να κάνει με την ετοιμότητα της τελευταίας να παίξει το ρόλο που έπαιξε στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Αυτή ήταν και η αποστολή του
Τάλμποτ, τότε, στην Ελλάδα: Να επιθεωρήσει αν έβαιναν όλα καλώς στο έγκλημα που διέπρατταν οι Αμερικανοί και η ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο. Ενα έγκλημα που οι Αμερικανοί αποκαλούσαν «ανθρωπιστική βοήθεια» και του οποίου ο ίδιος ο Τάλμποτ αποτελούσε ιθύνοντα νου.
***
Αντιγράφουμε από ρεπορτάζ του «Βήματος» της Κυριακής (6/6/1999):
«Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Τάλμποτ με δική του πρωτοβουλία επαίνεσε ενώπιον των μελών του Συμβουλίου της Ατλαντικής Συμμαχίας τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Α. Παπανδρέου για τον ουσιαστικό ρόλο που έπαιξε στις ειρηνευτικές προσπάθειες. Τόνισε μάλιστα ότι παντού όπου πήγε (σ.σ.: ο κ. Τάλμποτ) προηγείτο ή ακολουθούσε αμέσως ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών... Επίσης, ο κ. Τάλμποτ για να τεκμηριώσει την εκτίμησή του επικαλέστηκε σε δυο περιπτώσεις τις πληροφορίες που του μετέφερε από τις επαφές του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Το συμβάν αυτό - καταλήγει το "Βήμα" - ακολουθεί τους επαίνους που επιδαψίλευσε στον κ. Παπανδρέου η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κ. Μ. Ολμπράιτ...».
Αυτά έγραψε τότε το «Βήμα». Που σημαίνει ότι αν μη τι άλλο ο Τάλμποτ ήξερε να αναγνωρίζει την αξία των συμμάχων και τη συμβολή των συνεργατών του στα ανά τη Γη εγκλήματα των ΗΠΑ.
*
Η επόμενη δήλωση του κυρίου Τάλμποτ, έγινε στις 8/6/99, επί πρωθυπουργίας Σημίτη και με υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας τους κ.κ. Παπανδρέου και Τσοχατζόπουλο, αντίστοιχα.
Είπε τότε:
«Η Ελλάδα υπήρξε κατά το διάστημα αυτό (σ.σ.: της εισβολής του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία) ένας πάρα πολύ καλός σύμμαχος και είμαστε ευγνώμονες από την υποστήριξη που μας παρέχεται από την Ελλάδα».
Αλλη μια απόδοση τιμών από τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για το ρόλο της Ελλάδας στο μακελειό εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας, στο οποίο ο ίδιος ο κύριος Τάλμποτ ενεχόταν μέχρι το λαιμό.
*
Το ρεπορτάζ που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στις 21/11/1999 στο «Ρ», λίγες μέρες μετά τη σφαγή μέσα στο κοινοβούλιο της Αρμενίας που έλαβε χώρα στο φόντο του ενεργειακού «πολέμου» στην Κασπία:
«...ο πρωθυπουργός Σαρκισιάν δηλώνει: "Αν προχωρήσει η Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας, η 3η χώρα που θα ενταχθεί σ' αυτήν θα είναι η Αρμενία". Ακριβώς μια βδομάδα αργότερα δολοφονείται μέσα στο Κοινοβούλιο της χώρας, μαζί με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ντερμιτσιάν, κι άλλα πολιτικά στελέχη, όλοι τους σημαίνοντα μέλη του κεντρώου πολιτικού κόμματος. Η ενέργεια των δολοφόνων ήταν λεπτομερώς προετοιμασμένη. Οι "τρομοκράτες" είχαν αυστηρές διαταγές να εξοντώσουν συγκεκριμένους κρατικούς και πολιτικούς παράγοντες, τους οποίους μάλιστα για να σιγουρευτούν ότι τους σκότωσαν τους ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΑΝ με πυροβολισμούς στο κεφάλι. Μια ώρα νωρίτερα είχε αναχωρήσει από το Ερεβάν ο κ. Τάλμποτ...».
***
Θυμηθήκαμε τον κύριο Στρόουμπ Τάλμποτ, διότι σήμερα κατέχει τη θέση του προέδρου του αμερικανικού ινστιτούτου «Brookings».
Το ινστιτούτο «Brookings» είναι αυτό που προσκάλεσε στις ΗΠΑ τον κ. Αλέξη Τσίπρα να είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει με θέμα την ελληνική οικονομία. Πρόσκληση, την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε.