Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

“Πόλεμος” μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τον έλεγχο της ΕΥΠ

Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ κ. Δραβίλλας φαίνεται πως ολοκλήρωσε τις αξιολογήσεις προσωπικού και εδώ και καιρό έχει προχωρήσει σε απομακρύνσεις υψηλόβαθμων στελεχών και σε αντικατάστασή τους. Όμως, το “μαχαίρι” των αλλαγών δεν φαίνεται να σταματάει στα “στελέχη”, αλλά προχωρά ακόμη πιό βαθιά, από τον κ. Δραβίλλα, ο οποίος φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να αλλάξει τα πάντα ή να εξασφαλίσει πως θα υπάρχει απόλυτος έλεγχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Έτσι, με απόφαση της διοίκησης (προφανώς με συνεργασία και συμφωνία του πολιτικού προϊσταμένου κ. Δένδια) μετακινείται ένας σημαντικός αριθμός αστυνομικών που είχαν μεταταχθεί στην ΕΥΠ. Οι αποχωρήσαντες αντικαθίστανται από άλλους αστυνομικούς, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες ανήκουν στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Όλως παραδόξως, κι ενώ αυτή ήταν η “πάγια τακτική” οψόποτε υπήρχαν αλλαγές κυβερνήσεων (μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Τριανταφύλλου (Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη), ο οποίος εξέδωσε σκληρή δήλωση με αφορμή την αιφνίδια μετακίνηση δεκάδων αστυνομικών που υπηρετούν στην ΕΥΠ


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι έτσι αποψιλώνονται ευαίσθητες υπηρεσίες από εμπειρο προσωπικό που είχε φέρει σε πέρας υποθέσεις που τωρα βρίσκονται στην Δικαιοσύνη, ενω τονίζει ότι όλες οι μετακινήσεις έγιναν με παράκαμψη των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων και με προειλημένες αποφάσεις!
Συγκεκριμένα αναφέρει στην καταγγελτική του παρέμβαση:
“Απολύτως αιφνιδιαστικά και εντελώς αδικαιολόγητα ο Διοικητής της ΕΥΠ, προχώρησε σήμερα στην απόφαση για μετακίνηση δεκάδων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, που υπηρετούν στην ΕΥΠ.
Η διοίκηση διέταξε την κατεπείγουσα υλοποίηση της απόφασης, ενώ είναι ενδεικτικό ότι παρακάμφθηκαν ακόμα και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. 

Με την απόφαση αυτή αποψιλώνονται πολλές κρίσιμες διευθύνσεις της Υπηρεσίας από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Η πρακτική των προειλημμένων αποφάσεων, της έλλειψης ενημέρωσης και του αιφνιδιασμού των κυβερνητικών εταίρων που ακολουθείται δυστυχώς σε μείζονα ζητήματα, είναι αδύνατον να συνεχιστεί.

Ιδιαίτερα όμως στον ευαίσθητο χώρο της ΕΥΠ, τα τελευταία χρόνια είχε επιτευχθεί, με ρήξεις και γενναίες αποφάσεις, η οικοδόμηση μιας αξιοκρατικής, αποτελεσματικής και διαφανούς υπηρεσίας, με μεγάλες επιτυχίες στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και στα θέματα εθνικής ασφαλείας. Ενώ ταυτόχρονα ρίχθηκε φώς σε σκανδαλώδεις υποθέσεις, για τις οποίες έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη. 

Δυστυχώς, η αναίτια και απαράδεκτη αυτή απόφαση θα έχει δυσμενέστατες συνέπειες στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητά της.

Το μείζον πολιτικό ζήτημα που ανακύπτει είναι με ποια κριτήρια, ποιες αρχές και για ποιους επιχειρησιακούς λόγους αντικαθίστανται δεκάδες αστυνομικοί από δεκάδες άλλους και μετατίθενται κάποιοι διευθυντές από άλλους, χωρίς να λήξει η θητεία τους”.
Από την δική μας πλευρά δεν υπάρχει κανένα σχόλιο, παρά μόνο η ελπίδα πως θα υπάρξει επιτέλους ένα φρένο στην κομματική διαχείριση της άκρως ευαίσθητης Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Πιστεύουμε πως -εάν φυσικά οι κυβερνώντες επιθυμούν να παράξουν πραγματικά εθνικό έργο- ήρθε πλέον ο καιρός να δημιουργηθεί μία ανεξάρτητη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία θα ασκεί τα πάρα πολύ σοβαρά καθήκοντά της και θα ελέγχεται αρμοδίως από την Βουλή για το έργο της.
Κάποιοι πολιτικοί (βουλευτές, πρώην και νυν) θα πρέπει να κατανοήσουν πως δεν είναι δυνατόν πρόσκαιροι πολιτικοί να διαχειρίζονται θέματα μείζονος εθνικής ασφάλειας και ανθρώπους που δίνουν καθημερινά μάχες σε έναν σιωπηλό πόλεμο. Μία ανεξάρτητη ΕΥΠ θα εξυπηρετήσει πολύ περισσότερο την δημοκρατία, από ένα κομματοκρατούμενο όργανο το οποίο υποβιβάζεται με κάθε πολιτική παρέμβαση η οποία γίνεται για να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Κωνσταντίνος

 aienaristeyein