Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΗΠΑ και Ισραήλ "απειλούν" Θράκη και Ρω





Στα χέρια του... Ισραήλ είναι τα σχέδια των ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Θ. Μάζη.
Ξεκαθαρίζει πως η ωφέλεια της Ελλάδας από την επανεκλογή Ομπάμα εξαρτάται από δύο παράγοντες: «Έναν ενδογενή, δηλαδή την ίδια την ελληνική στρατηγική αναφορικώς με την αυτοαντίληψη της χώρας μας στο ευρωμεσογειακό της περιβάλλον, και έναν εξωγενή, δηλαδή την διάθεση της κυβερνήσεως Ομπάμα να συνεχίσει να αναθέτει κυρίαρχο στρατηγικό ρόλο στην Τουρκία αναφορικώς με την υπόθεση της Συρίας. Ο ενδογενής παράγων ευρίσκεται σε κατάσταση ανυπαρξίας, μη υπαρχούσης σχεδιασθείσης στρατηγικής από πλευράς Αθηνών. Συνεπώς, όποιος και αν εξελέγετο η ζοφερή κατάστασις του ελλαδικού
αυτοπροσδιορισμού ως προς το περιβάλλον του δεν θα επέτρεπε ελπίδες οφελών. Ο εξωγενής παράγων θα εξαρτηθεί από την στάση που θα τηρήσει το Ισραήλ αναφορικώς με την αντιμετώπιση του ενδεχομένου ενός πυρηνικοποιημένου Ιράν και των αντιδράσεων της Ουάσιγκτον ως προς το ενδεχόμενον "θερμής αναχαιτίσεως" της Τεχεράνης από πλευράς Ιερουσαλήμ».
«Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θερμής αναχαιτίσεως θα ανατρέψει πολλές εύθραυστες ισορροπίες στην Τουρκία, ειδικότερα στο ζήτημα του Κουρδικού, και είναι πιθανόν να δημιουργηθούν εξ αυτού αναταράξεις και εις την αιγαιακή περιοχή, αλλά και εις την Θράκη όπως και εις την περιοχήν του Συμπλέγματος Μεγίστης- Στρογγύλης και Ρω», προβλέπει ο κ. Μάζης, συνεχίζοντας: «Επίσης, τα κύματα προσφύγων θα λάβουν ανεπιθύμητες διαστάσεις όσο και εξαιρετικώς αποσταθεροποιητικούς προσανατολισμούς που θα εμπλέξουν και την χώρα μας». Στο κρίσιμο ερώτημα, αν έχουν οι ΗΠΑ βλέψεις στην περιοχή μας, απαντά επίσης με ένα ερώτημα: «Πότε έπαυσαν να έχουν οι ΗΠΑ βλέψεις εις την θεσμοθετημένην ΝοτιοΑνατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ;»

diktio2