Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

«Φτιάχνει» τον Τσίπρα του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος

Του ΣΠΥΡΟΥ ΝΑΝΝΟΥ
Σε ανύποπτη στιγμή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει πως στόχος του είναι να προετοιμάσει το ΠΑΣΟΚ, ώστε να το παραδώσει σε έναν 30άρη. Τότε είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο Κίνημα, τα κορυφαία στελέχη ρωτούσαν στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου «τι είπε ο… ποιητής», ξεκινώντας ανεπίσημα η περίοδος… αμφισβήτησής του, με όσα παράλληλα διαδραματίζονταν στην κυβέρνηση.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σήμερα, βλέπει το… μέλλον. Και επειδή στη σημερινή εποχή και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ «ηγέτες» δεν υπάρχουν αλλά χτίζονται, ετοιμάζει τη νέα γενιά, αδιαφορώντας για το τι θα πουν τα στελέχη που πάντα κοίταζαν την καρέκλα του προέδρου. Το «δαχτυλίδι» μπορεί να αργήσει να δοθεί, όμως στο Συνέδριο ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα δείξει τις προθέσεις του, αναφορικά με τη μετάβαση του Κινήματος στο νέο, απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και ενδεχομένως στη ΝΔ που ήδη βρίσκεται σε φάση μετεξέλιξης!
Πιο συγκεκριμένα, στον 6ο όροφο της Ιπποκράτους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντάει τη νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ. Εκεί, συγκεκριμένα άτομα που είχαν βολιδοσκοπηθεί στο παρελθόν

χαράσσουν τη νέα γραμμή του Κινήματος, αυτή δηλαδή που «ψάχνει» ο πρόεδρός του από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος. Αυτός, όμως, που δείχνει να έχει το προβάδισμα είναι ο Κυριάκος Πιερράκης, που για πολλούς μέσα στο κόμμα (τους… βενιζελικούς) μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλον δέος του Αλέξη Τσίπρα. Υποψήφιος Διδάκτορας Πολιτικής Οικονομίας της Οξφόρδης, ορίστηκε αρχικά Συντονιστής της Μονάδας Ανάπτυξης Πολιτικών της Ιπποκράτους, ενώ τελευταία συμμετέχει και στην άτυπη ηγετική ομάδα που εισηγείται τις πολιτικές που αποφασίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Με πατέρα χειρουργό και μητέρα δικηγόρο, από τη Μάνη, ήταν το νεότερο μέλος στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2001, εν συνεχεία όμως έφυγε για το Χάρβαρντ, ενώ υπήρξε για ένα διάστημα και πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας, όπου έκανε εντύπωση γιατί αρνήθηκε να λάβει τον μισθό του.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιζητεί διακαώς η Μονάδα Ανάπτυξης Πολιτικών ουσιαστικά να αποτελέσει ένα τμήμα παραγωγής πολιτικής για το ΠΑΣΟΚ, όπως έχουν τα άλλα κόμματα του εξωτερικού, καθώς θα ασχολείται με θέματα πολιτικού σχεδιασμού, οικονομικής πολιτικής, projects τα οποία θα αφορούν τους νέους (όπως η εκδήλωση για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα στη ΔΕΘ) και τη διαμόρφωση ενός προσχεδίου του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης για το οποίο κάνει λόγο συχνά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τα… μωρά του Βενιζέλου
Επίσης, στον 6ο όροφο της Ιπποκράτους το παρών δίνουν οι εξής:
Πάνος Κολιαστάσης: Υπ. Διδάκτορας Πολιτικής Ανάλυσης & Επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου – Κολέγιο Queen Mary (Θέμα: Επικοινωνιακή πολιτική Ελλήνων πρωθυπουργών).
Ηρακλής Μπουραντάς: Διευθυντής εκπαίδευσης στο τεχνολογικό ινστιτούτο AIT, καθώς επίσης και σύμβουλος ανάπτυξης και συνιδρυτής νεοφυών (start-up) καινοτόμων εταιρειών τεχνολογίας.
Κώστας Μπακούλας: Υπ. Διδάκτωρ της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Aston στο Birmingham της Αγγλίας, με ειδίκευση στην επιχειρησιακή έρευνα και τη διοικητική επιστήμη.
Γιάννης Χατζίρης: Έχει Μάστερ στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα από το πανεπιστήμιο Erasmus της Ολλανδίας με έμφαση στις πολιτικές διαμόρφωσης εθνικού μοντέλου ανάπτυξης θερμοκοιτίδων νεοφυών (start-up) επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Θοδωρής Διασάκος: Επ. Καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης, Κολέγιο Carlo Alberto, Torino. Είναι Διδάκτωρ του Παν/ου Berkeley των ΗΠΑ (Οικονομικά της Συμπεριφοράς), ενώ έχει Μάστερ από τα πανεπιστήμια Berkeley, Harvard και Cambridge και πτυχίο Οικονομικής Επιστήμης από το Παν/ο Cambridge.
Χρήστος Δρούζιας: Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με ενεργό συμμετοχή και στους Νέους Μεταρρυθμιστές.
Λουκάς Γερμανός: Επικοινωνιολόγος.
Γιώργος Καραμανώλης: Από τους βασικούς σχεδιαστές του προγράμματος «Διαύγεια».

Κόβει τους πρωτοκλασάτους!
Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εμφανίζεται επιθετικός σε όσα στελέχη τον… αμφισβητούν. Και επειδή η… εκδίκηση θεωρείται κρύο πιάτο, έχει αποφασίσει να αφήσει εκτός οργάνων όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη, ως μια ένδειξη των προθέσεών του για το Συνέδριο, όπου σύμφωνα με όσα διαρρέονται σε όλα τα «στρατόπεδα» θα γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα και για ορισμένους το μεγάλο… ξεσκαρτάρισμα!
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν περιλαμβάνει στα πλάνα του τους Ανδρέα Λοβέρδο και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όσον αφορά στη συμμετοχή τους στη Γενική Γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο (ΚΟΕΣ).
Η απόφαση είναι ειλημμένη και, μάλιστα, τα… θιγόμενα πρόσωπα δείχνουν να το γνωρίζουν εξ ου και η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Επίσης, θεωρείται στάνταρ… ΟΧΙ όσον αφορά στη συμμετοχή του Κώστα Σκανδαλίδη στην ΚΟΕΣ, αν και κανονικά θα έπρεπε να ήταν στη «λίστα», καθώς έχει διατελέσει γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πάντως, δεν στέκεται μόνο εκεί. Θα αφήσει εκτός Ιπποκράτους και στελέχη που δεν εκλέχτηκαν, όπως π.χ. η Άννα Διαμαντοπούλου, αφού όπως προαναφέρθηκε είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με νέα στελέχη στο νέο που θέλει στο ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΚΟΕΣ, που θα συγκροτηθεί την επόμενη εβδομάδα, θα αριθμεί πάνω από 800 μέλη, με θεσμική κυρίως ιδιότητα, όπως τα μέλη του απερχόμενου Εθνικού Συμβουλίου, πρώην γραμματείς, πρώην βουλευτές κ.ο.κ., γεγονός που θα επαναφέρει στο προσκήνιο πολλά από τα στελέχη του λεγόμενου «παλαιού ΠΑΣΟΚ». Και, βεβαίως, όλοι περιμένουν με… ανυπομονησία τι θα συμβεί, για παράδειγμα, εάν ο Κώστας Λαλιώτης μιλήσει.

Νέοι και στην κυβέρνηση
Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ασχολείται ιδιαίτερα με τα της κυβέρνησης, καθώς θέλει πλέον το ΠΑΣΟΚ να έχει πιο ενεργή συμμετοχή, μετά τον ανασχηματισμό. Και σε αυτή την περίπτωση, οι αποφάσεις του είναι ειλημμένες, καθώς θα προτείνει συγκεκριμένα στελέχη, νέα, στα οποία έχει πλέον απόλυτη εμπιστοσύνη.
Ποια είναι αυτά τα στελέχη; Συμεών Κεδίκογλου, Κώστας Τριαντάφυλλος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος θεωρούνται από τα πρόσωπα που «παίζουν» γερά και ακολουθούν οι Φίλιππος Σαχινίδης, Γιάννης Μανιάτης και ο Θάνος Μωραΐτης.
Όσον αφορά στον ίδιο, δηλαδή, εάν θα μπει στην κυβέρνηση, θα αποφασιστεί από κοινού με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει και η ανάλογη στάση – πρόθεση του Φώτη Κουβέλη.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης, η Ευρώπη και οι επαφές τρίτου… Τύπου!
Η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, προσφάτως, στη Βουλή, μπορεί να χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του, όμως, η γκρίνια για την εν γένει στάση του, που θεωρείται πλέον ως αινιγματική, αναφορικά με τις προθέσεις του στην ΕΕ, έχει αυξηθεί δραματικά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το επόμενο χρονικό διάστημα, έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει τουρ σε όλο τον κόσμο, την ίδια ώρα που εσωτερικά έχει να ασχοληθεί με τις συνιστώσες αλλά και με τις συναντήσεις που έχει με… παράγοντες του τόπου, τους οποίους στοχοποιούσε ανελέητα προεκλογικά.
Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, με τις τελευταίες του δηλώσεις που έχουν ευρωπαϊκό… άνεμο, προκαλεί πονοκεφάλους σε ορισμένα στελέχη της Κουμουνδούρου που παραδοσιακά ανήκουν στο μπλοκ των αντι-ευρωπαϊστών. Η προσφάτως αλλαγή στάσης του απέναντι στο Βερολίνο δεν έχει περάσει… απαρατήρητη, καθώς ο λόγος του έχει… γλυκάνει, σε σχέση με το παρελθόν που π.χ. χρησιμοποιούσε απαξιωτικούς όρους για την Άνγκελα Μέρκελ.
Βεβαίως, στην Κουμουνδούρου, συνεχίζουν να λένε χαρακτηριστικά πως «ο Αλέξης δεν έχει αλλάξει στάση, επιβεβαιώνεται καθημερινά» αναφορικά και με την τύχη της… δόσης, όμως, πλέον η αντι-γερμανική καραμέλα του παρελθόντος έχει μείνει στο παρελθόν.
Μάλιστα, το επόμενο χρονικό διάστημα, και εφόσον οι καιροί το… επιτρέψουν, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πει όχι, εφόσον το επιτελείο του «κλειδώσει» ραντεβού στο Βερολίνο, είτε με την Άνγκελα Μέρκελ, είτε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επίσης, δεν θα πει όχι αν, για παράδειγμα, από την Κουμουνδούρου πάρουν το σχετικό Ο.Κ. από το ΔΝΤ ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να επισκεφθεί τον οργανισμό. Δεν θα πει όχι εφόσον το «φλερτ» που επιχειρείται στις ΗΠΑ (το CNN ασχολείται μαζί του) συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.
Με αυτές τις κινήσεις που γίνονται είναι ξεκάθαρο πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας τη δυναμική που αναπτύσσει το κόμμα του έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει το διπλωματικό του ταλέντο, ώστε να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή όταν ο λαός αποφασίσει να τον φέρει στην εξουσία, κάτι που βεβαίως αυτό φαίνεται ήδη στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Στο μεταξύ, αν και μέχρι σήμερα στην Κουμουνδούρου έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ διαψεύσεων δημοσιευμάτων για συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με… άρχοντες του Τύπου, η αλήθεια είναι πως ο ίδιος μέσω… τρίτων έχει έρθει σε επαφή. Έως σήμερα, συγκροτήματα του Τύπου προσπαθούν να τον προσεγγίσουν, εκείνος όμως δείχνει αρνητικός –προς το παρόν– επιμένοντας στην προεκλογική τακτική της επίθεσης στα ΜΜΕ.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχτεί, ωστόσο, «παραινέσεις» για συναντήσεις από ξένους… παράγοντες που διαδραματίζουν ξεχωριστό ρόλο στην Ελλάδα. Και ο νοών νοείτω…

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Επουλώνει πληγές και συνεχίζει
Ο Φώτης Κουβέλης, από την πρόσφατη ψηφοφορία για το μνημόνιο, βγήκε… τραυματισμένος. Σήμερα, όμως, με το επιτελείο του, προσπαθεί να βρει τη φόρμουλα, ώστε η ΔΗΜΑΡ να συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην τρικομματική κυβέρνηση και αυτό προσδοκά να γίνει πριν από τον ανασχηματισμό. Κατ’ αρχάς και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φώτης Κουβέλης στην επόμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα προσέλθει με κείμενο… συμφωνίας! Τι θα λέει αυτό; Θα αναφέρεται στη λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης, ζητώντας συνεργασία σε τομείς όπου υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Το ίδιο –σημειωτέον– θα κάνει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος!
Πάντως, προς το παρόν, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το τελευταίο χρονικό διάστημα ασχολείται ιδιαίτερα με τη… σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας! Όσον αφορά στον ανασχηματισμό και στον ίδιο, φυσικά, δείχνει να μην επιθυμεί την ένταξή του στο νέο κυβερνητικό σχήμα στη θέση του αντιπροέδρου. Παράλληλα, θα ζητήσει να μην… αλλαχτούν όσα στελέχη διατηρούν σήμερα υπουργική θέση (Αντώνης Ρουπακιώτης, Αντώνης Μανιτάκης, Φωτεινή Σκοπούλη).
Το γεγονός είναι πως ο Φώτης Κουβέλης ετοιμάζει την άμυνά του, καθώς θα βρεθεί στο στόχαστρο πολλών τις επόμενες εβδομάδες (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.α.). Το θέμα είναι πώς θα «υποδεχτούν» στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την επίθεσή του σε θέματα που θεωρούνται ταμπού στη ΔΗΜΑΡ…