Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΠΕΛΕΤΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ....ΟΙ ΛΕΒΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΜΠΕΣ

ΓΙΑ  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Εισαγωγή στα πέλετς

 

Καταρχήν πρέπει να γίνει κατανοητή πρώτα η έννοια των πέλετς διότι κάποιοι πιθανόν να μη τη γνωρίζουν. Τα πέλετς είναι συμπιεσμένοι μικροί κύλινδροι διαμέτρου 5-8 χιλιοστών και μήκους 25 χιλιοστών και παρασκευάζονται από πριονίδια ξύλου που συμπιέζονται για να πάρουν αυτή τη κυλινδρική μορφή. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι και το ότι τα πέλετς δεν παρασκευάζονται με τη χρήση χημικών στοιχείων με αποτέλεσμα να μη προκαλούνε ζημιά στο περιβάλλον. Έτσι λοιπόν με τη χρήση των πέλετς δε χρειάζεται να κοπούν δέντρα αφού τα πέλετς κατασκευάζονται με τα απομεινάρια των δέντρων που ήδη έχουν κοπεί για άλλους λόγους. Ακόμη τα πέλετς δεν ρυπαίνουν με βλαβερά αέρια το περιβάλλον κατά την καύση τους και η χρήση τους συντελεί στο να μειώνεται ο αριθμός των άχρηστων ξύλων που πετιούνται. Φυσικά το κυριότερο αβαντάζ που ενδιαφέρει άμεσα τον κόσμο είναι ότι τα με τη χρήση των πέλετς γλυτώνουν πολλά χρήματα σε σύγκριση με αυτά που δίνουν με τη χρήση του πετρελαίου για τη θέρμανση. Η βαθύτερη αιτία για την συνεχή αύξηση της ζήτησης του βιοκαυσίμου πέλετ είναι η οικονομική καθώς το πετρέλαιο συνεχώς ακριβαίνει κάνοντας την αγορά του από τα λαϊκά στρώματα όλο και πιο δύσκολη έως αδύνατη κάποιες φορές.

Πού χρησιμοποιούνται τα πέλετς και πόσο κοστίζουν;


Συνήθως μέχρι τώρα τα πέλετς χρησιμοποιούνται σε μονοκατοικίες. Ωστόσο άρχισε να υπάρχει, αν και ακόμη σε μικρούς αριθμούς, και το ενδιαφέρον για τη χρήση των πέλετς σε πολυκατοικίες, κάτι που μπορεί να γίνει με αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου με έναν άλλο λέβητα που καίει πέλετς. Βέβαια ο λέβητας για τα πέλετς είναι λίγο ακριβότερος σε σχέση με τον λέβητα πετρελαίου και οι τιμές διαφέρουν κάπως ανάλογα με το πόσα διαμερίσματα έχει μία πολυκατοικία καθώς και τη ποιότητα του λέβητα. Πρέπει πάντως ο λέβητας να είναι ποιοτικά φτιαγμένος διότι ένας μη ποιοτικός λέβητας δε θα δώσει την επιθυμητή εξοικονόμηση χρημάτων.
Για παράδειγμα, στη φτηνή αγορά όπως η Κινεζική μπορούν να βρεθούν πολύ φτηνοί λέβητες πέλετς αλλά τα αποτελέσματά τους δεν θα είναι τα αναμενόμενα. Βέβαια εκτός από τον λέβητα πρέπει και τα ίδια τα πέλετς να έχουν αντίστοιχα καλή ποιότητα διότι με κακή ποιότητα πέλετς η εξοικονόμηση είναι επίσης πολύ αμφίβολη. Συνήθως τα σκουρόχρωμα πέλετς είναι τα λιγότερο ποιοτικά αν και αυτό δεν είναι απόλυτο Η τιμή που αγοράζονται τα πέλετς στην αγορά είναι λίγο παραπάνω από 250 ευρώ ο τόνος κατά μέσον όρο, πολύ φτηνότερα δηλαδή από τη τιμή του πετρελαίου. Στα νησιά πάντως τα πέλετς πωλούνται λίγο πιο ακριβά εξαιτίας των εξτρά εξόδων μεταφοράς.
Όσον αφορά την εγκατάσταση ενός λέβητα πέλετς είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψην διότι ο λέβητας πέλετς μπορεί να είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος από έναν λέβητα πετρελαίου και εξαρτάται από τη πολυκατοικία αν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος στο λεβητοστάσιο για να μπορέσει ο λέβητας να εγκατασταθεί. Επίσης πρέπει οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες που θα αποφασίσουν να βάλουν πέλετς να συνεργαστούν μεταξύ τους για το ποιος θα καθαρίζει τη στάχτη και ποιος θα γεμίζει με πέλετς στην δεξαμενή του λέβητα. Η στάχτη μπορεί απλά να συγκεντρωθεί σε μία μεγάλη σακούλα και να πεταχτεί στα σκουπίδια.

Πέλετς σε Ελλάδα και Ευρώπη


Η Ελλάδα παράγει γύρω στους 60000 τόνους πέλετς το χρόνο και πραγματικά τα καταστήματα που πωλούν τα πέλετς έχουν συνεχώς ουρά από κόσμο που θέλει να αγοράσει συνήθως μεγάλες ποσότητες. Οι υποψήφιοι αγοραστές πάντως πρέπει να κοιτάνε κατά κύριο λόγο τη ποιότητα, τη τιμή, και αν το μέρος που θα αγοραστούν τα πέλετς έχει μεγάλες ποσότητες για πούλημα. Θα πρέπει βέβαια να αγοράζονται από νωρίς και όχι τελευταία στιγμή, κάτι που γίνεται και με το πετρέλαιο. Εκτός Ελλάδος στις ευρωπαϊκές χώρες η ζήτηση των πέλετς βρίσκεται και εκεί σε ραγδαία ανάπτυξη. Η Ιταλία, η Δανία και η Σουηδία κατά το ήμισυ σχεδόν θερμαίνονται με πέλετς. Σε άλλες χώρες όπως Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία κάνουν σχεδόν αποκλειστική χρήση των πέλετς. Η Ελλάδα δηλαδή παρότι παρουσιάζει άνοδο στη χρήση των πέλετς παραμένει ακόμη πίσω σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Τα πέλετς εκτός από τις κατοικίες χρησιμοποιούνται ευρέως και στη βιομηχανία σε εργοστάσια που ξηραίνουν τον καπνό, σε αρτοποιεία, ακόμη και σε μεγάλες μονάδες θερμοκηπίων. Στα μεγάλα θερμοκήπια οι αγρότες μπορούν να εξοικονομήσουν πολλά χρήματα διότι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν δικό τους ξύλο για να φτιάξουν πέλετς και απλώς χρειάζονται να αγοράσουν τον λέβητα και μία μηχανή παράγει πέλετ.
Στην Ελλάδα για να παραχθούν πέλετς χρησιμοποιούνται προς το παρόν πριονίδια ξύλου. Όμως μπορεί να και άλλο υλικό όπως π.χ. η αγριαγκινάρα. Ακόμη πάντως οι κατοικίες και οι περισσότερες βιομηχανίες χρησιμοποιούν μονάχα πέλετς από πριονίδια ξύλου διότι οι λέβητες πέλετς στην Ελλάδα δουλεύουνε αποκλειστικά με αυτό το προϊόν. Μόνο πειραματικά χρησιμοποιούνται πέλετς από αγκινάρα και μονάχα σε συγκεκριμένες βιομηχανικές μονάδες.