Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Ο «μυστικός δείπνος» του Σόρος με πολιτικούς και επιχειρηματίες

Η Αθήνα πέριξ της Μεγάλης Βρετάνιας κατακλείστηκε την περασμένη εβδομάδα από φρουρούς.
Πολλοί θεώρησαν πως επρόκειτο για την παρουσία κάποιου πολιτικού αρχηγού. Για έναν ηγέτη ξένης χώρας. Όμως επρόκειτο για κάτι παραπάνω. Τον άνθρωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια οικονομία, τον μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος.
Στη 10ωρη επίσκεψή του ο μεγαλοεπενδυτής θα συναντούσε πλήθος Ελλήνων πολιτικών, ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κάτι βέβαια που δεν έγινε ποτέ. Παρότι ο κ. Σόρος είχε ζητήσει συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, κ. Στουρνάρα και Χατζηδάκη, κατάφερε να βρεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Πάνο Παναγιωτόπουλο και τους αρμόδιους υφυπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιώργο Μαυραγάνη και Νότη Μηταράκη σε δείπνο που παρέθεσε ο συνεργάτης του Στέλιος Ζαββός. Τις εντυπώσεις, όμως, του 84χρονου Ουγγροαμερικανού κέρδισε η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη. Αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία του κ. Φίλιππου Σαχινίδη. Στο δείπνο, τον τραπεζικό τομέα εκπροσώπησαν οι κ. Τουρκολιάς, Ζανιάς, Θεοδωρίδης και Αράπογλου, ενώ τον εφοπλιστικό τομέα εκπροσώπησαν οι κ. Τσάκος, Προκοπίου, Λασκαρίδης και η κυρία Φράγκου. Επίσης, παρευρέθηκε και ο επιχειρηματίας κ. Σ. Καλλιτζάντζης. Μετά από ολιγόλεπτη τοποθέτησή του ο κ. Σόρος αποχώρησε επικαλούμενος φόρτο εργασίας. Βέβαια ο ίδιος πριν το δείπνο είχε την ευκαιρία να συναντήσει κατ' ιδίαν τους περισσότερους από τους 60 καλεσμένους του αφήνοντας ελπίδες πως θα επενδύσει στην Ελλάδα αν και δεν αποκάλυψε κάτι συγκεκριμένο.


ΙΝΓΚΟΓΝΙΤΟ.
Χωρίς να το γνωρίζει πάντως πολύς κόσμος, ο Τζορτζ Σόρος έχει πιάσει «στασίδι» στη χώρα μας. Πέρυσι τον Ιούλιο έκανε βόλτες στο Β. Αιγαίο με το γιοτ του και όσοι είχαν την ευκαιρία να τον συναντήσουν, είδαν έναν άνθρωπο με ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Όπως μας είπε καλά ενημερωμένη πηγή, «σαν να ήθελε κάτι» από τη χώρα μας. Κι όντως. Ο Τζορτζ Σόρος μετά τις επαφές του με Έλληνες φίλους του, όπως ο Νίκος Παπανδρέου και επιφανείς κεντροδεξιούς πολιτικούς, ξεκίνησε τον περασμένο χειμώνα ένα πρόγραμμα παροχής βοήθειας με αρχή τη Β. Ελλάδα. Να είναι μια απλή έκφραση αγάπης και φιλανθρωπίας ή οι κινήσεις αυτές υποκρύπτουν κάτι άλλο;
Το ενδιαφέρον του Σόρος για την Ελλάδα είναι παλιό και την τελευταία διετία έχει εισέλθει σε νέα βάση. Την προσοχή του κεντρίζουν τα ορυκτά κοιτάσματα, τα νερά, τα πετρέλαια αλλά και ο χρηματοοικονομικός κλάδος. Από το 2008 έρχεται κατά διαστήματα στην Ελλάδα. Άνθρωπος με πλήρη επιχειρηματική επίγνωση, αναφέρει πως η στήριξη που προσωπικά παρείχε στον τέως πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ήταν μεγάλη, ενώ επικοινωνιακός δίαυλος των δύο μερών ήταν ο Νίκος Παπανδρέου. Εν κατακλείδι, η βασική στρατηγική του για τα Βαλκάνια περιλαμβάνει την Ελλάδα ως το τελευταίο διαμάντι του στέμματος και ως φυσική έδρα των επιχειρήσεών του.

NEOΣ ΠΙΟΥΡΙΦΟΪ.
Έχοντας τα Σκόπια, από την αρχή της δημιουργίας τους, ως έδρα, οι στρατηγικοί περιορισμοί των προοπτικών του κράτους αυτού καθώς και η φυσική θέση της χώρας μας, έκαναν τον στρατηγικά σκεπτόμενο Σόρος να στραφεί προς στην Ελλάδα. Παράλληλα στα Σκόπια, αν και θα έπρεπε να θεωρείται εθνικός ευεργέτης, δεν έγινε ποτέ αποδεκτός. Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα του Τύπου που φθάνουν μέχρι του σημείου να τον χαρακτηρίζουν «πράκτορα υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας»!
Ουδείς λησμονά αυτό που ο φίλος του Μόρτον Αμπράμοβιτς είχε πει. «Ο Τζορτζ είναι ο σωτήρας της "Μακεδονίας"» (εννοώντας τα Σκόπια). Κι αυτό γιατί, με δική του χρηματοδότηση, η χώρα διαφημίζεται στα παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα ενώ στα δικά του λεφτά βασίζεται και η «κατασυκοφάντηση» της δικής μας πατρίδας.
Συνομιλητές που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις τον αναφέρουν ως τον νέο Πιουριφόι. Τον άνθρωπο, δηλαδή, που θα επιδιώξει να καθορίσει την αμερικανική ατζέντα στην περιοχή. Ας μην ξεχνάμε πως στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, μέσω του ιδρύματος του Open Society Institute, ο ίδιος αναδεικνύει πολιτικές, προωθεί συμφέροντα και ταυτόχρονα αποτελεί συνδετικό παράγοντα των ΗΠΑ και του εβραϊκού στοιχείου με την πρώην περιοχή του «σιδηρούν παραπετάσματος».