Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΗΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Εξέγερση που θα λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις; Είναι η πρώτη φορά πάντως που η εξουσία του Ταγίπ Ερντογάν κλονίζεται τόσο, στην μακρόχρονη πρωθυπουργία του. Οι διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, κατέληξαν σε ανελέητη καταστολή και αιματοχυσία, με νεκρούς, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις. Ο Ερντογάν απαγόρευσε τη ροή ειδήσεων και τις ανταποκρίσεις, όμως πληροφορίες ξένων πρακτορείων μιλούν για τουλάχιστον 40.000 διαδηλωτές. Χιλιάδες κόσμου σε πολλές πόλεις της Τουρκίας έχουν βγει στους δρόμους για συμπαράσταση στους διαδηλωτές που έπεσαν θύματα της άγριας αστυνομικής καταστολής, παίρνοντας μέρος σε ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας.
Την ίδια ώρα, μεγάλη μερίδα του διεθνούς Τύπου κάνει λόγο για «τουρκική Άνοιξη», ενώ οι Τούρκοι πολίτες ενημερώνονται από εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, καθώς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τα κατεστημένα ΜΜΕ, δείχνοντας έτσι πως αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν και το κόμμα του την ελευθερία του Τύπου.
Οι ειδήσεις για νεκρούς και τραυματίες πυροδότησαν νέο κύμα αντιδράσεων και βγάζουν κόσμο στους δρόμους στην Άγκυρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. Ειδικότερα στην Άγκυρα, τις πρώτες πρωινές ώρες μεγάλος όγκος διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το κτίριο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αλλά ανακόπηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις. Στα social media αναρτήθηκαν πληροφορίες ακόμα και για πυροβολισμούς και τραυματισμούς στην Άγκυρα.
Η αντιπολίτευση έσπευσε να ταχθεί στο πλευρό των διαδηλωτών, και ήδη από τα ξημερώματα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατήγγειλε τη βίαιη καταστολή, με τον βουλευτή Ιλχάν Τζιχανέρ να δηλώνει ότι «με τη σημερινή του επίδοση, ο Ερντογάν δικαιούται τον τίτλο ‘χημικός Ταγίπ’» -αναφερόμενος στον στενό συνεργάτη του Σαντάμ Χουσεΐν, Αλί Χασάν Αλ Ματζίντ, που ήταν γνωστός ως «χημικός Αλί».
Κεμαλικοί θύλακες στις τάξεις του στρατού προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να στηρίξουν την πλευρά των διαδηλωτών, ενάντια στις αστυνομικές δυνάμεις. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν έχει πολλούς -και ισχυρούς ακόμα- εσωτερικούς εχθρούς. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως ήταν λάθος η εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία, ωστόσο πρόσθεσε με νόημα πως εξελίσσονται παιχνίδια που κάποιοι παίζουν στην Τουρκία. Υπονοώντας ότι οι συγκρούσεις είναι κατευθυνόμενες.
Τα αιματηρά επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη -δεν υπάρχει ακόμα καθαρή εικόνα για το τι γίνεται στην Άγκυρα και αλλού- καταδεικνύουν πως πίσω από αυτές τις συγκρούσεις κρύβεται χοντρό παρασκήνιο. Είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουμε μια απόπειρα κεμαλικών θυλάκων για αποσταθεροποίηση, ώστε να επιχειρηθεί ανατροπή της ισλαμικής πορείας της χώρας, μέσω της έξωσης του Ερντογάν και της παράταξής του.
ELKEDA