Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

ΔΝΤ - ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ


Το φαινόμενο της αύξησης των αυτοκτονιών σε χώρες όπου βρίσκεται το ΔΝΤ έχουν κάνει τους κοινωνιολόγους να μιλάνε για διαστάσεις επιδημίας και να συνδέουν τις ασφυκτικές οικονομικές πολιτικές με τα κρούσματα που πια τους έχει δοθεί ο όρος «αυτοκτονίες ΔΝΤ».
Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας τα «ΝΕΑ», η εκτενής ανάλυση των ποσοστών αυτοκτονιών στις χώρες από τις οποίες «πέρασε» το ΔΝΤ και εφάρμοσε τα προγράμματα σωτηρίας του δείχνει ότι πραγματικά έχουμε να κάνουμε με έναν οικονομικό πόλεμο με θύματα πλέον τους αυτόχειρες, ανθρώπους που αποφασίζουν οι ίδιοι να βάλουν τέλος στη ζωή τους χωρίς κανένα διέξοδο και προοπτική.
Το φαινόμενο έκανε πρώτη φορά την εμφάνισή του, το 1998 στη Νότια Κορέα, όταν δεκάδες χιλιάδες νοτιοκορεάτες εργάτες έχασαν τη δουλειά τους λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη Μικρά Ασία όπου και αποφάσισαν να βάλουν τέρμα στη δουλειά τους.

Μάλιστα, μερικές εκατοντάδες από αυτούς αποφάσισαν να «πάρουν μαζί τους» τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους. Αμέσως ο τύπος αναφέρθηκε στο φαινόμενο ως «οι αυτοκτονίες του ΔΝΤ», μιας και οι αυτόχειρες πίστευαν πως η απώλεια της εργασίας και των πόρων στη ζωή τους, είναι απόρροια των σκληρών μέτρων που επιβάλλει το Ταμείο.
Όσον αφορά την Ελλάδα οι Ελληνες επιστήμονες προειδοποιούν, «πρόσφατα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν διπλασιασμό του ετήσιου ποσοστού αυτοκτονιών και αύξηση της κατάχρησης του αλκοόλ και των εθιστικών ουσιών από την αρχή της κρίσης. Ενώ ενδεικτικά, στο λεκανοπέδιο Αττικής όπου συναντάται ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών, τα ποσοστά μεγαλώνουν κατά 10% κάθε χρόνο από την αρχή της κρίσης την ώρα που ανεργία είναι πάνω από 21%.
Σε έρευνα του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ για τις ευρωπαϊκές χώρες που εντάχτηκαν στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, σημειώνεται ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξήθηκαν όπου αυξήθηκε η ανεργία, άνοδος της ανεργίας της τάξεως το 3% συνοδεύεται με αύξηση της τάξεως του 4,45% στις αυτοκτονίες για τις ηλικίες κάτω των 65.