Σάββατο 28 Απριλίου 2012

75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ




Μαδρίτη, 26 Απριλίου (RHC) - Η  26 Απριλίου 2012, σηματοδοτεί την 75η επέτειο του φασιστικού βομβαρδισμού της Βασκικής πόλης Γκερνίκα.. Ένα από τα πιο γνωστά εγκλήματα του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, τη σφαγή του ανυπεράσπιστου άμαχου πληθυσμού, αποθανάτισε ο Πάμπλο Πικάσο στον πίνακά του με το όνομα Γκερνίκα.
Στις 26 Απριλίου 1937, υπό τις διαταγές του αρχιστράτηγου Φρανσίσκο Φράνκο, γερμανικά και ιταλικά αεροπλάνα έριξαν εκρηκτικές και εμπρηστικές βόμβες στη Βασκική πόλη της Γκερνίκα, καταστρέφοντάς την και προκαλώντας τον θάνατο 1654 αμάχων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Βάσκων, ενώ οι γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι οι   άμαχοι που σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση ήταν 300.  Ήταν ο πρώτος βομβαρδισμός τελείας καταστροφής  στην Ευρώπη, γνωστός σήμερα ως  «ολοκληρωτικός πόλεμος».

Περισσότερα από το 70 τοις εκατό των κτιρίων στην Γκερνίκα,  που είχε περίπου 6.000 κατοίκους τότε,  καταστράφηκαν κυρίως από πυρκαγιά που προκλήθηκε από το μεγάλο αριθμό των εμπρηστικών βομβών  που ρίχτηκαν στη μικρή αγροτική πόλη.

Μεταξύ εκείνων που παρευρίσκονταν στο  φετινό αφιέρωμα ήταν ο επικεφαλής της Βασκικής κυβέρνησης, Patxi Lopez, και ο Γερμανός Πρέσβης στην Μαδρίτη, Reinhardt Silberberg. Κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης, ο Γερμανός διπλωμάτης απένειμε το Βραβείο VIII Γκερνίκα για την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση στην Roman Herzog, πρώην πρόεδρο της Γερμανίας, που υπηρέτησε από 1994 έως 1999.

Αυτή η διάκριση αναγνωρίζει τη χειρονομία του πρώην προέδρου, ο οποίος το 1997 έστειλε μια επιστολή εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για την επίθεση και αναγνωρίζοντας ότι η επίθεση είχε  πραγματοποιηθεί από τη γερμανική λεγεώνα Condor κάτω από τις διαταγές του Φρανσίσκο Φράνκο.
alt
Και μια μικρή ιστορία για τoν πίνακα Guernica του Picasso:
Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν το Παρίσι, επιδόθηκαν σε μία προσπάθεια να βρουν καλλιτεχνικούς θησαυρούς και να τους κατασχέσουν (το ίδιο έκαναν σε όσες πόλεις – χώρες καταλάμβαναν).
Λέγεται λοιπόν πως ένας Γερμανός Αξιωματικός έδειξε σε φωτογραφία τον πίνακα «Γκερνίκα» στον ίδιο τον Πικάσο που είχε ήδη προσαχθεί, ρωτώντας τον:
«Αυτόν τον πίνακα εσείς τον κάνατε;»
Κι εκείνος απήντησε με θάρρος:
«Όχι, Εσείς!»