Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα-Εκλογές ζητά ο Ελληνικός λαός


Παραδόθηκε άνευ όρων η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις επιτάξεις των Γερμανών. Το κούρεμα πλέον θα είναι στο 50% και σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ η κυβέρνηση θα αντικατασταθεί από την εποπτική αρχή που θα ορίσει η Γερμανία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα πάντα είναι στον αέρα και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τις συντάξεις, τους μισθούς και τις επιχειρήσεις. Το επόμενο διάστημα θα επισημοποιηθεί το νέο σχέδιο στο οποίο είναι σύμφωνο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και γι αυτό έτρεξε να πεί ότι η 6η δόση θα δοθεί.
Το σημαντικότερο είναι ότι θα υπάρξουν νέες μεταρρυθμίσεις, νέα σκληρά μέτρα και ήδη ολοκληρώνουν το σχέδιο για Ενιαίο Ασφαλιστικό Ταμείο όπου θα εξομοιωθούν στο ελάχιστο οι συντάξεις ενώ θα αυξηθούν οι εισφορές στα ήδη υπάρχοντα ταμεία με την σημερινή μορφή προς το παρών.
Σύμφωνα με αναλυτές υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι δεν θα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα αλλά θα οξυνθεί.
Αντίθετα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να περάσει στην ελληνική κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.
Μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε: «Μια καινούργια μέρα ξημερώνει για την Ελλάδα και ελπίζουμε οτι θα είναι καλύτερη από όσα έχουμε περάσει μέχρι σήμερα. Χωρίς αυτή τη συγκλονιστική προσπάθεια όλα θα είχαν τελειώσει πέρυσι τον Μάϊο. Αυτό είναι επίτευγμα των Ελλήνων. Αίρονται τα βάρη απο τον ελληνικό λαό και τα επωμίζονται οι τράπεζες. Από το κούρεμα του 50% δεν κινδυνεύουν τα ασφαλιστικά ταμεία».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσφορία του για τα όσα δεινά προέβλεπαν ορισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ θεώρησε ως προσβλητικά τα σχόλια που γίνονταν στη δημόσια συζήτηση περί απουσίας της χώρας από τη διαπραγμάτευση. Ακόμη επισήμανε την ανάγκη για συναίνεση στο εσωτερικό λέγοντας οτι «μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες αλλά πρέπει να σταματήσουν όλοι να κατατρώγουν τις σάρκες τους».
Για την μόνιμη εποπτεία της χώρας ανέφερε « οι εταίροι και δανειστές βοηθούν αλλά απομένει στους έλληνες να πάρουν τις αποφάσεις καθώς η ευθύνη για την εξέλιξη ανήκει στην Ελλάδα».
Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων λόγο της νέας δανειακής σύμβασης ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε οτι «η ελάφρυνση του χρέους επιτρέπει στο να μη μιλάμε για νέα μέτρα καθώς υπάρχουν περιθώρια ανάσας και για την οικονομία αλλά και για κάθε ελληνικό νοικοκυριό».
Σε ότι αφορά τις διαμαρτυρίες και την αγανάκτηση των ελλήνων πολιτών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε οτι «με φωνές, διαμαρτυρίες και καταλήψεις δεν βγαίνει το βάρος απο τις πλάτες και ζήτησε η αγανάκτηση να γίνει δημιουργική ενέργεια αλλαγής της χώρας για τις επόμενες γενιές».
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την εξής δήλωση κατά την Συνέντευξη Τύπου της ελληνικής αντιπροσωπείας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλε
 «Αδυνατώ να πιστέψω ότι θα υπάρξει κάποιος που δεν θα θελήσει να στηρίξει αυτή τη συμφωνία. Αδυνάτω να πιστέψω πως υπάρχει έστω και ένα πολιτικό κόμμα στη Βουλή, έστω κι ένας υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης που δεν θέλει κι αυτός να βάλει την υπογραφή του στην απαλλαγή του έθνους μας από ένα σημαντικό μέρος του ιστορικού βάρους του δημοσίου χρέους. Αυτό το νόημα είχαν και όλες οι δηλώσεις που είχαμε κάνει και ο Πρωθυπουργός και εγώ σε συνεννόηση μαζί του τις προηγούμενες μέρες. Και κάποιοι που βιάστηκαν να τοποθετηθούν αρνητικά στις όποιες αποφάσεις της σημερινής Συνόδου, χωρίς να έχουν την στοιχειώδη υπομονή να περιμένουν να δουν ποιές θα είναι οι αποφάσεις αυτές, όσοι έσπευσαν να τοποθετηθούν αρνητικά την ώρα που εμείς ζητούσαμε συναίνεση και στήριξη για να είναι ισχυρότερη η διαπραγματευτική θέση της χώρας, νομίζω ότι σήμερα θα έχουν μετανοιώσει.
Αλλά, επειδή η στιγμή είναι σημαντική και επειδή πρέπει να μας διακρίνει πάντα μια μεγάλη πολιτική και εθνική γενναιοδωρία, η θέση μας είναι πάντα μια θέση ενότητας και συναίνεσης γιατί πρέπει να πορευτούμε ως τόπος και να ανορθώσουμε την πατρίδα μας».
Από την πλευρά  της κ.  Christine Lagarde, Διευθύνων Σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), υπογραμμίσθηκε:
«Χαιρετίζω τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα από τους ηγέτες της ευρωζώνης προς τη θέσπιση του  γενικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει η περιοχή, και έχω ενθαρρυνθεί από τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί σε διάφορα μέτωπα.
Πρώτον, για την Ελλάδα, τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με τις βασικές παραμέτρους για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι υψίστης σημασίας για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Βασίζεται σε μια ρεαλιστική εκτίμηση της ελληνικής οικονομίας και την κατάλληλη κατανομή των βαρών μεταξύ του ιδιωτικού και το δημόσιο τομέα.
Πιο άμεσα, έχω την πρόθεση να προχωρήσω στην έγκριση για την Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ όσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. 
Δεύτερον, η απόφαση να αυξήσουν την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης νέου ειδικού σκοπού (ΟΕΣ), μπορεί να ενισχύσει την άμυνα της Ευρώπης κατά μετάδοσης και συμβάλλει στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της κυρίαρχης αγοράς χρέους. 
Τρίτον, η συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με συντονισμένο μηχανισμό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ενίσχυση της χρηματοδότησής τους είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Η ανάπτυξη εξαρτάται από ένα οικονομικά υγιές τραπεζικό τομέα και η ενίσχυση κεφαλαιακών αποθεμάτων των τραπεζών είναι το κλειδί. 
Τέταρτον, χαιρετίζω την απόφαση να ενισχυθεί ο οικονομικός και φορολογικός συντονισμός στο εσωτερικό της ζώνης του ευρώ και της δέσμευσης να καταστεί η οικονομική ένωση ανάλογη με τη νομισματική ένωση.
Τέλος, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της στην υποστήριξη των προσπαθειών που καταβάλλονται σήμερα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και να αποκατασταθεί η ανάπτυξη στο μέγιστο των δυνατοτήτων του». 
e-inon