Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20/10 1947 -Ο Μακάρθι ξεκινά τις διώξεις για "κομμουνιστική διείσδυση στο Χόλιγουντ"


hollywood-ten.jpg

1947: Στο ξεκίνημα του ψυχρού πολέμου η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του Μακάρθι αρχίζει το έργο της, με αντικείμενο την κομουνιστική διείσδυση στο Χόλιγουντ. Με αυτόν τον τρόπο έβγαλε στην αχρηστία εκατοντάδες διανοούμενους και καλλιτέχνες με την κατηγορία ότι ήταν κομμουνιστές. Είχε προηγηθεί ο νόμος για τα συνδικάτα που έστειλε χιλιάδες συνδικαλιστές στη φυλακή ή την ανεργία. Ο Πρόεδρος της «Τζένεραλ Ελέκτρικ» το είχε πει ωμά: Δύο οι εχθροί: Στο εξωτερικό η Ρωσία, στο εσωτερικό οι εργάτες.


Η ιστορία, βέβαια, έγραψε με χρυσά γράμματα τα ονόματα των «δέκα του Χόλιγουντ»: Ντόναλντ Τράμπο, Αλμπερτ Μαλτζ, Σάμιουελ Ορνιτζ, Τζον Χάουαρντ Λόουσον, Χέρμπερτ Μπάιμπερμαν, Ρόμπερτ Αντριαν Σκοτ, Λέστερ Κόουλ, Αλβα Μπέσι, Εντουαρντ Ντμίτρικ και Ρινγκ Λάρντνερ. Ηταν η ομάδα που αρνήθηκε να συνεργαστεί με την επιτροπή Μακάρθι. Εχασαν τις δουλιές τους, φυλακίστηκαν, αλλά έμειναν όρθιοι αλλά έσωσαν την τιμή των καλλιτεχνών.
Στη φωτογραφία
Μπροστά σειρά (από αριστερά): Herbert Biberman, δικηγόροι, Martin Popper και Robert W. Kenny, Albert Maltz, Lester Cole. Μεσσαία σειρά: Dalton Trumbo, John Howard Lawson, Alvah Bessie, Samuel Ornitz. Πίσω σειρά: Ring Lardner Jr., Edward Dmytryk, Adrian Scott.