Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΕΧΟΥΝ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ - ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ :

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΜΜΕ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΥΣ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΟ 1/5 ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ KHAMIS ΤΑ ΜΜΕ ΤΟΝ ΕΘΑΨΑΝ 3 ΦΟΡ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΕΧΘΕΣ ΗΡΘΕ Η EΙΔΗΣΗ ΟΤΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

:ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΤΟΚΟΣ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ SAIF AL ISLAM ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΧΕ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ Ω ΔΙΑ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΑΛΛΑ ΔΗΛΩΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΟΤΙ Η ΤΡΙΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

" ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΩ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ . ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΥΠΕΡ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΔΙΔΑΝ ΣΤΟΝ ΛΙΒΥΚΟ ΛΑΟ ΟΤΙ Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΕΙΧΕ ΠΕΣΕΙ".

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ " ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΚΟΨΕΙ/ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΕΜΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΟ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ " ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΔΕ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΝΥΓΥΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ " ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ" ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ " ΕΙΧΑΝ ΓΥΡΙΣΤΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΕΡΟΣ. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΕ ΩΡΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΜΦΑΝΙΖΤΗΚΕ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΔΣΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΤΙ " ΕΧΟΥΜΕ ΤΣΑΚΙΣΕΙ ΤΗΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΕΣ"

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΡΕΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ Ο ΚΑΝΤΑΦΙ. ΜΕΡΙΚΟΙ ΥΠΟΘΕΤΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΔΙΑΦΥΓΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΑΛΛΟΙ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΟΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΑΛΓΕΡΙΑ.

ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΣΤΟΝ ΚΑΝΤΑΦΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΕΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ. Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΤΡΙΠΟΛΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ 65.000 ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΝΑ ΠΡΟΕΚΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΑΙ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ?

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΡΩΣΟΣ Εvghenij Mincenko ΤΟΝΙΖΕΙ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΕΑΤΕΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΜΜΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΡΗΣΗ. ΔΙΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟΔΥΚΝΕΙΟΝΤΑΙ ΤΡΑΝΑ ΨΕΜΜΑΤΑ. ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑ ΓΙΑ ΛΑΘΗ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΝΗΣΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ Η ΤΡΙΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΦΙΛΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΑΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ ΒΑΡΥΤΕΡΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΜΑΖΙΚΟΤΕΡΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ . ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΚΔΟΧΗ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ , ΛΕΕΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ , ΕΝΑ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

ΜΙΑ ΓΕΛΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΔΙΕΔΙΔΑΝ ΤΟΤΕ ΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ


.

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Μην πιστεύετε τις διαφημίσεις. Τα μπισκότα Digestive είναι υγιεινά; Σοβαρολογούνε;


Εντάξει το καταλαβαίνουμε οι διαφημίσεις υπάρχουν για να πείσουν τον καταναλωτή να αγοράσει το προϊόν τους. Όμως μην το παρατραβάτε. Είδαμε τη διαφήμιση της Παπαδοπούλου για τα μπισκότα "Digestive" όπου αναφέρεται ότι είναι υγιεινά και θρεπτικά. -Δεν είναι- Δεν γνωρίζουμε τι κριτήρια έχουν για να κρίνουν αν μια τροφή είναι υγιεινή, αλλά ενα προϊόν με αρκετή ζάχαρη, λιπαρά (τα οποία τα μισά είναι κορεσμένα) και κυρίως άσπρο αλεύρι δεν θεωρείται υγιεινό. Στο παρελθόν είχαμε κάνει κριτική των μπισκότων Digestive της Βρετανικής εταιρίας McVities όπως επίσης συγκρίναμε και τις 3 κατηγορίες των μπισκότων Digestive της Παπαδοπούλου. Κοιτάζοντας τα συστατικά των μπισκότων Digestive της Παπαδοπούλου να τι είδαμε: Τα μπισκότα περιέχουν περίπου 66 θερμίδες, όσο περίπου μια φέτα ψωμί. Το αλεύρι ολικής αλέσεως που τόσο διαφημίζουν αποτελεί μόνο το 13% ενώ το πρώτο συστατικό είναι αλεύρι σίτου (δηλαδή όχι ολικής αλέσεως- το απλό άσπρο αλευράκι) τα υπόλοιπα συστατικά είναι φυτικά έλαια τα οποία δεν γνωρίζουμε αλλά που σχεδόν το 50% είναι κορεσμένο λίπος. Είναι άραγε φοινικέλαιο ένα από τα πιο βλαβερά λάδια που υπάρχουν αφού περιέχει πολλά κορεσμένα (κακά) λιπαρά; Αυτό το λάδι χρησιμοποιεί και η Βρετανική εταιρία. Επιπλέον περιέχει 2 μορφές πρόσθετης ζάχαρης (ζάχαρη και σιρόπι γλυκόζης). Συγκριτικά ένα μπισκότο Digestive περιέχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες, λιπαρά και υδατάνθρακες με ένα μπισκότο με κομμάτια σοκολάτας (chocolate chip cookie). Μάλιστα το μπισκότο σοκολάτας περιέχει λίγο λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Και όσο για τις φυτικές ίνες τα Digestive περιέχουν 0,1 γρ. περισσότερες φυτικές ίνες από τα μπισκότα σοκολάτας. Πολύ ντόρος για το τίποτα. Φυσικά και... δεν προτείνουμε να τρως μπισκότα σοκολάτας, απλά θέλαμε να δείξουμε ότι τελικά τα μπισκότα Digestive που από παλιά έχουν αποκτήσει τη φήμη του υγιεινού μπισκότου (και αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι διαφημιστές), δεν είναι όμως υγιεινά όσο και να μας το λένε, και μάλιστα είναι στην ίδια κατηγορία ενός συνηθισμένου μπισκότου.

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΜΠΑΦΟ-ΜΑΥΡΟ- ΧΑΣΙΣΙ-ΦΟΥΝΤΑ : ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΧΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ



Αναρωτιέμαι: τώρα με την αποποινικοποίηση της χρήσης, της καλλιέργεια και της μικροεμπορίας, το Κράτος δεν θα χάσει πολλά έσοδα; Η άποψή μου είναι ότι δεν θα χάσει. Διότι ναι μεν αποποινικοποιήθηκε, παραμένει όμως πταίσμα και θα τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο έως και 3.000 εβρών. Δηλαδή, δεν αποποινικοποιήθηκε! ‘Η, αποποινικοποιήθηκε μεν αλλά δεν νομιμοποιήθηκε! Ποιος είναι ο σκοπός της αποποινικοποίησης λοιπόν.

Δεν είναι ένας, είναι δύο. Ο πρώτος: με την μετατροπή του κακουργήματος σε πταίσμα, με την μετατροπή της εξαγοράσιμης (ή μη) φυλάκισης σε χρηματικό πρόστιμο, το Κράτος παραμένει στο παιχνίδι και θα χρησιμοποιεί ως αφορμή, ως πρόσχημα την χρήση και τη καλλιέργεια για να ανακατεύεται στις ζωές μας και να παίζει με αυτές, δηλαδή, να διαιωνίζει την καταστολή των χρηστών που δεν είναι λίγοι, είναι πάρα πάρα πολλοί, όπως θα γνωρίζετε.

Ο δεύτερος σκοπός είναι η διαιώνιση της αρπαγής: θα μπορεί να διώκει αυτοβούλως τους χρήστες και καλλιεργητές με σκοπό την επιβολή πολλών χρηματικών προστίμων, δηλαδή την διαιώνιση των κρατικών και ιδιωτικών (δικηγόροι) εσόδων. Θα γίνεται αυτό που γίνεται με την Τροχαία: βγαίνουν και γράφουν στις αρχές κάθε μήνα, μόνο και μόνο για να συγκεντρρώσουν με τα πρόστιμα την μισθοδοσία τους. Αυτο θα γίνει και με τη φούντα! Πρόκειται για πλιάτσικο, όπως έκαναν στο παρελθόν οι στρατιώτες που εισέβαλαν σε μια περιοχή και άρπαζαν την τροφή των χωρικών.

Με την αποποινικοποίηση θα ξεθαρρέψουμε και θα γίνουμε πιο ευάλωτοι – γι αυτό τα μάτια σας δεκατέσσερα και το μυαλό σας τετρακόσια. . .

Αυτά για την αποποινικοποίηση του μπάφου.

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Εμμανουήλ Ροΐδης: ο φιλοπαίγμων και αιρετικός Έλληνας λογοτέχνης

Γεννέτηρα του η Ερμούπολη της Σύρου. Ο Εμμανουήλ Ροΐδης ήταν γόνος εύπορης αριστοκρατικής οικογένειας με καταγωγή από την Χίο. Το 1841 ο πατέρας του, Δημήτριος Ροΐδης, διορίστηκε διευθυντής μεγάλου εμπορικού οίκου και, στη συνέχεια, ανέλαβε τη θέση του γενικού πρόξενου της Ελλάδας στη Γένοβα, όπου η φιλελεύθερη γενοβέζικη επανάσταση του 1848-49 σημαδεύει τον νεαρό Ροΐδη αποφασιστικά στους ιδεολογικούς του προσανατολισμούς.
Το 1849 η οικογένεια επέστρεψε στην Σύρο, όπου ο Εμμανουήλ εγγράφηκε και φοίτησε στο ελληνοαμερικανικό λύκειο του Χ. Ευαγγελίδη. Τότε ξεκίνησε και η ενασχόλησή του με τη συγγραφή – ενώ την ίδια εποχή γνωρίστηκε με τον μετέπειτα λόγιο, ποιητή και πεζογράφο Δημήτριο Βικέλα, με τον οποίο ως μαθητές εξέδωσαν το χειρόγραφο περιοδικό Μέλισσα.
Το 1855 ξεκινά σπουδές Φιλολογίας και Φιλοσοφίας στο Βερολίνο, τις οποίες όμως διέκοψε μετά από 2 χρόνια. Ασχολήθηκε με το εμπόριο και ταξίδεψε στην ηπειρωτική Ευρώπη, τις παραδουνάβιες περιοχές και την Αίγυπτο. Διέμεινε στη Ρουμανία με την οικογένειά του έως το 1862, χωρίς να πάψει όμως να επισκέπτεται την Αθήνα τακτικά. Το 1860 δημοσιεύει το Οδοιπορικό του Σατωβριάνδου (Chateaubriand Itineraire) ενώ δυο χρόνια αργότερα μετακομίζει πλέον στην Αθήνα και αφοσιώνεται στη συγγραφή.
Το 1866 εξέδωσε την «Πάπισσα Ιωάννα», ένα μυθιστόρημα με ιστορική βάση, που όμως περισσότερο μοιάζει με μια ιστορική μελέτη. Ο Ροΐδης άκουσε την ιστορία της Πάππισας Ιωάννας όταν ήταν ακόμα παιδί στη Γένοβα και εντυπωσιάστηκε βαθιά. Η Πάπισσα Ιωάννα εκτυλίσσεται τον 9ο αιώνα μ.Χ. και είναι η ιστορία μιας νεαρής κοπέλας, κόρης ιεραποστόλου, η οποία, όταν έμεινε ορφανή, μεταμφιέστηκε σε άντρα, μπήκε σε μοναστήρι. Εκεί γνωρίζει και έναν επισκέπτη μοναχό, τον οποίο ακολουθεί και ζει μαζί του για 7 χρόνια στο ίδιο κελί, ως μοναχός και η ίδια, σε ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων. Όταν οι εραστές έφυγαν από το μοναστήρι, ταξίδεψαν σε αρκετές χώρες, ώσπου, στην Αθήνα, η Ιωάννα εγκατέλειψε τον εραστή της και μπήκε σε ένα πλοίο με προορισμό τη Ρώμη.
Εκεί κατάφερε να αναρριχηθεί μέχρι την κορυφή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και τον Παπικό θρόνο. Η ερωτική σχέση όμως την οποία σύναψε με τον θαλαμηπόλο της. Φλώρο, είχε σαν αποτέλεσμα την εγκυμοσύνη της. Έτσι, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης λιτανείας το έκπληκτο πλήθος βλέπει τον σεβαστό Πάπα Ιωάννη τον Η΄, να γεννά «άωρον και ημιθανές βρέφος» και να πεθαίνει υπό την οργή «του μαινόμενου όχλου, λακτοπατούντος, καταπτύοντος και ζητούντος να ρίψη εις τον Τίβεριν Πάπισσαν και παπίδιον».
Το έργο εμφανώς στηλιτεύει τα αρνητικά της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά είναι φανερό ότι η κριτική και η απόρριψη απευθύνονται κυρίως στην Ορθόδοξη, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κληρικών. Στις επιθέσεις εναντίον του Ροΐδη πρωτοστάτησε αρχικά ο κληρικός Μακάριος ο Καρυστίας, με άρθρα στον Τύπο, και αργότερα ενεπλάκη και η Ιερά Σύνοδος που με εγκύκλιό της αναθεμάτισε τον συγγραφέα και έργο ως «κακόηθες και βλάσφημον», ζητώντας την παρέμβαση του κράτους για την απαγόρευση κυκλοφορίας του βιβλίου, κάτι που τελικά δεν έγινε.
Η Πάπισσα Ιωάννα, ωστόσο, αναγνωρίστηκε ως ένα από τα πιο πρωτοποριακά μυθιστορήματα της ελληνικής πεζογραφίας του 19ου αι. όχι μόνο χάρη στο επιμελημένο ύφος αλλά και εξαιτίας της αντιρομαντικής διάθεσης που θεωρήθηκε πρόδρομος της στροφής προς τον ρεαλισμό που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πεζογραφία μετά την εμφάνιση της γενιάς του 1880.
Στον αφορισμό του έργου ο συγγραφέας απάντησε αρχικά χιουμοριστικάο κύριος εισαγγελεύς ουδ' απάντησιν έδωκεν, και οι δικασταί απεκρίθησαν γελώντες οτι αφού το βιβλίον είναι αφορισμένον, δεν δύνανται να το αναγνώσουσιν δια να το δικάσωσιν...»), με τις υποτιθέμενες «Επιστολές ενός Αγρινιώτου» με την υπογραφή Διονύσιος Σουρλής (στην εφημερίδα Αυγή, Μάιος 1866) και έπειτα με σοβαρό -αλλά και πιο δηκτικό τόνο-με το «Ολίγαι λέξες εις απάντησιν της αφοριστικής εγκυκλίου της Συνόδου».
Στα επόμενα χρόνια δημοσιεύει πολιτικά και φιλολογικά κείμενα, συνεργάζεται με τις γαλλόφωνες εφημερίδες «La Grece» και «Independance Hellenique», και το 1870 γίνεται διευθυντής της «Grece». Το 1873, στην κρίση των «Λαυρεωτικών», χάνει σχεδόν όλη του την περιουσία, αφού είχε επενδύσει σε μετοχές της Εταιρίας Λαυρίου και της Πιστωτικής, και πλέον ζει, με δυσκολίες, από την πένα του.
Το 1875-1877 εκδίδει με τον Θέμο Άννινο το εβδομαδιαίο περιοδικό, χιουμοριστικό στην αρχή, σατιρικό κατόπιν, «Ασμοδαίος», μέσα από το οποίο σχολιάζει την δημόσια και πολιτική ζωή της Ελλάδας. Καυτηρίαζε τη κομματική συναλλαγή της εποχής του, υποστηρίζοντας όμως τη πολιτική του Χαρίλαου Τρικούπη. Με αφορμή ένα κριτικό του κείμενο με τίτλο «Περί Συγχρόνου Ελληνικής Ποιήσεως», το 1877, ξεκινά η διαμάχη του με τον πολιτικό και λογοτέχνη Άγγελο Βλάχο σχετικά με την ποιητική δημιουργία υπό την επίδραση του κοινωνικού και πνευματικού περιβάλλοντος.
Το 1878 διορίστηκε έφορος στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στην οποία εργαζόταν κατά την διάρκεια των κυβερνήσεων Τρικούπη, ενώ απολυόταν από τις κυβερνήσεις Δηλιγιάννη. Παράλληλα, εμφανιζόταν ως υπέρμαχος της δημοτικής με μια σειρά από γλωσσικές μελέτες αν και ο ίδιος έγραφε τα κείμενά του στην καθαρεύουσα. Το πρόβλημα της «διγλωσσίας» το θεωρούσε εθνική συμφορά και επέρριπτε στους λογίους την ευθύνη για αυτό. Τη δημοτική γλώσσα τη θεωρούσε ισάξια της καθαρεύουσας σε πλούτο, ακρίβεια και σαφήνεια και πρότεινε για τη λογοτεχνική γλώσσα την σταδιακή απλοποίηση της καθαρεύουσας και τον εμπλουτισμό της δημοτικής ώστε τελικά να «συναντηθούν» σε μια γλώσσα.
Το 1885 είχε ένα σοβαρό ατύχημα όταν τον χτύπησε μια άμαξα, με αποτέλεσμα να σπάσει το σαγόνι του και να μην μπορεί να μιλήσει για μήνες, ενώ το 1890 έχασε την ακοή του οριστικά – αντιμετώπιζε πρόβλημα βαρηκοΐας από τα νιάτα του. Πέθανε στην Αθήνα, από καρδιακή προσβολή, στις 7 Ιανουαρίου 1904.http://tvxs.gr