Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ελληνική Βουλή: Συμπαιγνία όλων για τα ΕΝΑΕ και για τα υποβρύχια



Του Καθ.Δρ.Γ.Ζουγανέλη
Πρέπει να ξέρετε ότι μια συμφωνία πρέπει να τη κοιτάει κανείς με βάση τις λεπτομέρειες και όχι με βάση όσα ανακοινώνονται, ειδικά όταν έχει να κάνει με μέλη του Ελληνικού κοινοβουλίου των οποίων οι πρακτικές είναι γνωστές.
Γεγονός είναι ότι η Ελλάδα με τη κίνηση Αβραμόπουλου παρέδωσε στο ΠΝ τα 4 υποβρύχια που κάθονταν και σκούριαζαν στα ναυπηγεία δηλαδή τον Πιπίνο U214, τον Ματρώζο U214, τον Κατσώνη U214, και τον Ωκεανό U209 (μόνο τροποποίηση).
H αξία του κάθε υποβρυχίου U214 είναι στα 400 εκατομμύρια ευρώ ενώ η μετασκευή του Ωκεανού στοιχίζει το πολύ 150 εκατομμύρια ευρώ. Στα ΕΝΑΕ εδόθηκαν 2,6 δις. Λογικά θα έπρεπε με τα χρήματα αυτά να είχαν παραληφθεί 7 υποβρύχια, αφού το Ωκεανός υπέστη μόνο τροποποιήσεις στη κατασκευή και όχι κατασκευή εξαρχής.
Πληρώσαμε για 6+1 υποβρύχια και πήραμε τελικά 3+1 υποβρύχια. Κάποιος δεν ξέρει μαθηματικά εδώ.

Εύλογα ερωτήματα υπάρχουν. Όπως, “ποιά είναι η τελική κατάσταση των υποβρυχίων που παρελήφθησαν σε σχέση με την αρχική παραγγελία”.
Η αντιπολίτευση στη Βουλή θα έπρεπε να είχε ζητήσει γραπτώς τις απαντήσεις αυτές απο το υπ.Άμυνας, να ορίσει δικούς της εμπειρογνώμονες και να εξακριβώσει την κατάσταση των υποβρυχίων που εν τάχει παρελήφθησαν. Για μένα αυτή η συμπεριφορά σημαίνει συγκάλυψη και δείχνει πως η εξεταστική επιτροπή που είχε ζητηθεί για τον πρώην κ.Τούρκογλου είχε σκοπό τη συγκάλυψη. Τέτοιες κινήσεις φυσικά δεν συμβαίνουν χωρίς ανταλλάγματα…
Η αντιπολίτευση δεν έπρεπε να αρκείται σε προφορικές διαβεβαιώσεις που γίνονται σε “κλειστές” συσκέψεις απο τις οποίες εκ των υστέρων “διαρρέουν” κείμενα. Αντί  αυτού, η αντιπολίτευση συμφώνησε όπως γράφηκε τελικά σε όλα. Βλέπετε σχετικά εδώ.
Το άλλο θέμα αφορά το τι θα γίνει με τα 2,6 δις που έχουν δοθεί  στα ΕΝΑΕ και που δεν αντιστοιχούν με τίποτα στην αξία των υποβρυχίων που παρελήφθησαν. Ασάφειες και εδώ. Σας παραθέτω το ακατάληπτο κείμενο που έχει αναρτήσει το περιοδικό CRASH στην ιστοσελίδα του εδώ και που αφορά την ομιλία Αβραμόπουλου κεκλεισμένων των θυρών στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία…

Οι κρίσιμες γραμμές που θα εξηγούσαν ακριβώς τί συμφωνία έχει γίνει μεταξύ υπ.Άμυνας και ENAE λείπουν. Τυχαίο;
Η λέξη “αχρεωστήτως” που εμφανίζεται στο κείμενο υπονοεεί μάλλον ότι τα χρήματα εδόθηκαν απο το υπ. Άμυνας με ακατάλληλο τρόπο. Οι ασάφειες για μένα σημαίνουν μόνο διαπλοκή. Mου κάνει εντύπωση που ο συντάκτης του κειμένου δεν παρετήρησε το κενό στο συγκεκριμένο κρίσιμο σημείο.
Της μίζας το κάγκελο και εκβιασμοί επι εκβιασμών φαίνονται ότι υπάρχουν και ότι συνεχίζονται ακόμη στα ναυπηγεία.
Σχετικά με τη βιωσιμότητα των ΕΝΑΕ, αμφιβάλλω αν θα τα καταφέρουν και πιστεύω ότι ο κ.Σάφα στο τέλος θα πουλήσει τη  μεγάλης αξίας δεξαμενή 5, πριν ολοκληρώσει το έργο που του ανετέθη…
newns