Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Ονειροκτονία Ας Αντισταθούμε στην Εποχή του Φόβου!

«Σήμερα τα όνειρα είναι περισσότερο σημαντικά, όσο ποτέ άλλοτε».

Ervin Laszlo
 

Γράφει ο Γιώργος Στάμκος (stamkos@post.com)

Κανένας θάνατος δεν μπορεί να συγκριθεί με το θάνατο της ελπίδας και των ονείρων. Χωρίς τα όνειρα δεν ζούμε, απλά υπάρχουμε. Η ονειροκτονία είναι η χειρότερη μορφή δολοφονίας. Στην ονειροκτόνα εποχή μας οι οραματικές ενατενίσεις τελούν υπό διωγμό, η αισιοδοξία σπανίζει και ο φόβος κυριαρχεί παντού.
Αποτελεί κοινό μυστικό πως διακατεχόμαστε από μια κλαψιάρικη απαισιοδοξία, που χαρακτηρίζεται από το φόβο της ζωής, το φόβο της τεχνολογίας και το φόβο του μέλλοντος. Μια απαισιοδοξία που μεταμορφώνει τις προκλήσεις σε παγίδες, αντί σε ευκαιρίες.
Η τρέχουσα οικονομική κρίση απλώς εντείνει προβλήματα που ήδη προϋπήρχαν. Η κοινωνία που ζούμε έχει γεμίσει με ανασφάλεια. Το υπερόπλο που λέγεται τηλεόραση συνεχίζει να διαμορφώνει συνειδήσεις, καταναλωτικές συμπεριφορές και προπαντός να διαχειρίζεται τους φόβους μας. Έτσι, εκτός από καταναλωτές περιττών προϊόντων, έχουμε καταντήσει και καταναλωτές φοβικών ειδήσεων. Ο φόβος έγινε το δικό μας ναρκωτικό. Παίρνουμε καθημερινά πολλές δόσεις αυτού του «ναρκωτικού», κυρίως μέσα από τα media. Αλλά και οι πολιτικοί που ψηφίζουμε γνωρίζουν πολύ καλά πως η πολιτική επένδυση στο φόβο, αποδίδει. Σε τελική ανάλυση φαίνεται πως μας αρέσει να φοβόμαστε, επειδή έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε ασφαλείς: «Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που αρέσει στους ανθρώπους να το νιώθουν, όταν αισθάνονται ασφαλείς» (Ε. Α. Πόε).

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ελληνική Βουλή: Συμπαιγνία όλων για τα ΕΝΑΕ και για τα υποβρύχια



Του Καθ.Δρ.Γ.Ζουγανέλη
Πρέπει να ξέρετε ότι μια συμφωνία πρέπει να τη κοιτάει κανείς με βάση τις λεπτομέρειες και όχι με βάση όσα ανακοινώνονται, ειδικά όταν έχει να κάνει με μέλη του Ελληνικού κοινοβουλίου των οποίων οι πρακτικές είναι γνωστές.
Γεγονός είναι ότι η Ελλάδα με τη κίνηση Αβραμόπουλου παρέδωσε στο ΠΝ τα 4 υποβρύχια που κάθονταν και σκούριαζαν στα ναυπηγεία δηλαδή τον Πιπίνο U214, τον Ματρώζο U214, τον Κατσώνη U214, και τον Ωκεανό U209 (μόνο τροποποίηση).
H αξία του κάθε υποβρυχίου U214 είναι στα 400 εκατομμύρια ευρώ ενώ η μετασκευή του Ωκεανού στοιχίζει το πολύ 150 εκατομμύρια ευρώ. Στα ΕΝΑΕ εδόθηκαν 2,6 δις. Λογικά θα έπρεπε με τα χρήματα αυτά να είχαν παραληφθεί 7 υποβρύχια, αφού το Ωκεανός υπέστη μόνο τροποποιήσεις στη κατασκευή και όχι κατασκευή εξαρχής.
Πληρώσαμε για 6+1 υποβρύχια και πήραμε τελικά 3+1 υποβρύχια. Κάποιος δεν ξέρει μαθηματικά εδώ.

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

New york times. Ανάλυση της Κρίσης στην Ουκρανία με χάρτες και δορυφορικές εικόνες



H Κρίση στην Ουκρανία σε Χάρτες Ένας οπτικός οδηγός της συνεχιζόμενης διαμάχης για την Κριμαία. [FONT=&quot]27 Μαρτίου 2014[/FONT] Η Ουκρανία αναγνωρίζει την Κριμαία καθώς αυξάνονται οι εντάσεις στα σύνορα. Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Τετάρτη την εκκένωση όλου του στρατιωτικού της προσωπικού από την Κριμαία, μια ημέρα αφότου η Ρωσία δήλωσε ότι θα προσαρτήσει τη χερσονήσο. Και οι δύο χώρες έχουν επίσης κινητοποιήσει στρατεύματα κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.
Sevastopol Τοπικοί πολιτοφύλακες που υποστηρίζονται από ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την έδρα του ουκρανικού Ναυτικού, την Τετάρτη.
Kuzminka 1.500 Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έπεσαν με αλεξίπτωτα σε μια βάση εδώ, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι. Strilecha Η ημέρα πριν από το δημοψήφισμα, ουκρανικά άρματα μάχης και άλλα

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Μελέτη της RBS (Royal Bank of Scotland) προσδιορίζει τα πέντε πιθανά σενάρια για τις εξελίξεις στην Ευρώπη.



Το σενάριο που θεωρούν ότι έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες (35%) είναι αυτό που περιλαμβάνει χρεωκοπία της Ελλάδας. Όμως, δεν προβλέπει έξοδο από τη Ευρωζώνη.
Όπως δείχνουν τα πράγματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αποφύγει κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους. Αυτό που μπορεί να αποφύγει είναι να εξελιχτεί αυτό σε μια τεράστια τραπεζική χιονοστιβάδα . Για να μην συμβεί αυτό θα πρέπει να δράσει άμεσα στην κατεύθυνση της ανακεφαλαιοποίησης. Αυτό που πρέπει απαραίτητα να αποφευχθεί είναι μια ανεξέλεγκτη Ελληνική χρεωκοπία που θα οδηγήσει σε μετάδοση της κρίσης και επαλήθευσης του χειρότερου δυνατού σεναρίου.
Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν 121 δις δολάρια Ελληνικού χρέους. Δεν είναι τεράστιο ποσό οπότε  ενδεχόμενη Ελληνική χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση δεν θα είναι καταστροφική, εφόσον μάλιστα συνοδευτεί από σημαντική αύξηση κεφαλαίου.  Όμως ο κίνδυνος αυξάνει εκθετικά, αν εξαιτίας πιθανής Ελληνικής χρεοκοπίας μεταφερθεί η κρίση σε άλλες χώρες καθώς και στο υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα.

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ουκρανία, Παλαιστίνη, Συρία – Ο Τζον Κέρι δεν έχει πολιτική, αλλά τακτική Τιερί Μεϊσάν, στην Al-Watan (Συρία) (μτφ. Κριστιάν)

Στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, κάθε σύγκρουση συνδέεται με τις άλλες. Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία αντανακλάται σε άλλες περιοχές. Για τον Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan), οι συνθηματολογίες της Ουάσιγκτον δεν προορίζονται για να κάνει πόλεμο στη Μόσχα, αλλά για να προτρέψουν τους Ευρωπαίους να κόψουν το χέρι τους για το μεγαλύτερο όφελος της. Ομοίως, η εγκατάλειψη της διαδικασίας της Γενεύης μπορεί να είναι ένας τρόπος για να εγκαταλείψει τα Σαουδικά συμφέροντα και να επικεντρωθεί σε μια διευθέτηση στην Παλαιστίνη.
Τρία γεγονότα αναστάτωσαν τη διεθνή σκηνή: από τη μια πλευρά, η κρίση μεταξύ της Δύσης με τη Ρωσία σχετικά με την Ουκρανία, από την άλλη, ο μυστικός πόλεμος που τα κράτη του Κόλπου κήρυξαν το ένα στο άλλο, τέλος η υιοθέτηση από το Συμβούλιο του Συριακού Λαού (Κοινοβούλιο) ενός εκλογικού νόμου που αποκλείει de facto την υποψηφιότητα πολιτών, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προγραμματίσει ένα τέταρτο συμβάν, μια «χρωματιστή επανάσταση» στη Βενεζουέλα, αλλά η αντιπολίτευση δεν κατόρθωσε να συσπειρώσει γύρω της τα λαϊκά στρώματα. Θα πρέπει να παίξει αυτό το χαρτί αργότερα.