Πώς μπορεί να θεωρείται ένα κράτος κυρίαρχο,
όταν η μειοψηφία συγκυβερνά με την πλειοψηφία; Το καυτό σημείο του
προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος, πώς τοποθετούνται τα ελλαδικά
κόμματα στο επερχόμενο Σχέδιο Ανάν ΙΙ
Ήταν αναμενόμενο, άγνωστος ήταν μόνον ο χρόνος επαναφοράς ενός τροποποιημένου -για τους τύπους- Σχεδίου Χάνεϊ (ή Σχεδίου Ανάν,
όπως έγινε γνωστό μ’ αυτό το ψευδώνυμο). Οι ισχυροί δεν συγχώρησαν ποτέ
την Κύπρο -και τον Τάσσο Παπαδόπουλο- ισχυριζόμενοι ότι έγινε δεκτή η
Κύπρος στην Ε.Ε. αλλά δεν τήρησε τις υποσχέσεις της (αποδοχή δηλαδή,
τουρκοποίησης του νησιού, και έγκριση ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.).Ο κ. Αναστασιάδης, ουσιαστικά αποδέχεται ένα ιδιότυπο «Σχέδιο Ανάν ΙΙ», το οποίο θα περιλαμβάνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Κύπρο. Όμως, πολύ νερό έχει τρέξει από το 2004, ο Τάσσος δεν υπάρχει, ο δε κ. Αναστασιάδης ήταν τότε ένθερμος υποστηρικτής του Σχεδίου Χάνεϊ-Ανάν. Οι Κύπριοι με την σειρά τους, κουράστηκαν, και στις δημοσκοπήσεις
μάλλον φαίνονται διατεθειμένοι να ψηφίσουν θετικά αυτή τη φορά, αφού όμως απαλειφθούν οι εξώφθαλμες περιπτώσεις, όπου η Κύπρος θα διοικούνταν ουσιαστικά από «τρεις ξένους διαιτητές», όπως έλεγε το Σχέδιο.
Οι ισχυροί, μέσα στο πλαίσιο των δραματικών αλλαγών που υφίσταται η Μέση Ανατολή, αποφάσισαν να επιλύσουν κατά τα συμφέροντά τους το κυπριακό. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι σε μια από τις παραγράφους του Προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος, αναγράφεται: «Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων απαγορεύεται».
Έχει γνώση η στήλη του προσχεδίου, αλλά προτιμώ την επίσημη ανακοίνωση για δημοσίευση, για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις. Όμως, για να γίνει αντιληπτό, τι ετοιμάζουν και τι θα υπογράψει ο κ, Αναστασιάδης, με τη σύμφωνη γνώμη της ελλαδικής κυβέρνησης-, παραθέτω μία ακόμη παράγραφο: «Η Ενιαία Κύπρος ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε. θα έχει μια ενιαία νομική προσωπικότητα και μια κυριαρχία, που θα προέρχεται εξίσου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους».
Τι θα πει «εξίσου κυριαρχία», όταν η πληθυσμιακή αναλογία πρέπει να είναι 80-20; Πώς μπορεί να θεωρείται ένα κράτος κυρίαρχο, όταν η μειοψηφία συγκυβερνά με την πλειοψηφία; Σε ποιο άλλο μέρος του κόσμου, ισχύει κάτι παρόμοιο; Το δε «εξίσου», το ζητούν και οι ΗΠΑ, όπως τοποθετήθηκαν δημοσίως, και στον καταμερισμό των ενεργειακών πόρων. «Εξίσου», λένε οι Αμερικανοί, και όχι «αναλογικώς», πρέπει να μοιραστούν τα έσοδα από το αέριο.
Οι θέσεις επ’ αυτού των ελλαδικών κομμάτων
Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, αρκέστηκαν σε ρητορικές παρατηρήσεις. Βέβαια, κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν, ότι ο πρωθυπουργός απέκλεισε με τις δηλώσεις του το ενδεχόμενο λύσης τύπου «Σχεδίου Ανάν», αλλά είναι γνωστό ότι οι μοναχοί στον Μεσαίωνα βάπτιζαν «το κρέας, ψάρι» για να πείσουν ότι νήστευαν. Διπλωματική ήταν και η δήλωση της κας Δούρου για τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να μπαίνει στην ουσία του προβλήματος
Περιέργως, θετική ανταπόκριση βρήκε το Σχέδιο από την ΔΗΜΑΡ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ κ. Χρήστος Μαχαίρας, δήλωσε ότι «φαίνεται να ανοίγει πάλι ένα παράθυρο ελπίδας, ένα παράθυρο συνεννόησης, που η Κύπρος το έχει ανάγκη. Και πρόσθεσε ότι «στην Κύπρο, οι φωνές της λογικής δεν έσβησαν ποτέ». Οι φωνές της λογικής, κατά την ΔΗΜΑΡ, είναι οι αντίθετες από την φωνή του Τάσσου, που φαίνεται πως τον θεωρούσαν παράλογο.
Αρνητικά τοποθετήθηκαν οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ. Ο Τομεάρχης Εξωτερικών, κ. Τέρενς Κουίκ, αναφέρει ότι «μετά το ξεπούλημα του ονόματος Μακεδονία ετοιμάζουν δεύτερο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό. Αποδέχονται ως συνομιλητή το ψευδοκράτος και μια τέτοια ενέργεια αποτελεί έμμεσο (αν όχι και άμεσο) βήμα για αναγνώριση. Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής και βλέπουμε με την επερχόμενη διχοτόμηση, να μπαίνουν στην ίδια μοίρα εισβολείς και κατεχόμενοι».
Το δε ΚΚΕ ανακοίνωσε, πως «Οι ισχυρισμοί Σαμαρά και Αναστασιάδη ότι μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, είναι αποπροσανατολιστικοί και επικίνδυνοι, αφού η ΕΕ όχι μόνο δεν συνέβαλε στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά αντίθετα με τις παρεμβάσεις της, από κοινού με τις ΗΠΑ, προωθεί σχεδιασμούς στη βάση της συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης, που νομιμοποιεί την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και την κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού.
» Το ΚΚΕ δεν θα συναινέσει σε λύσεις τύπου Ανάν, που απέρριψε ο κυπριακός λαός και θα συνεχίσει να στηρίζει την πάλη του κυπριακού λαού για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, προς όφελος όλων των εργαζομένων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, ενάντια στους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΕΕ».
Κλείνω με την ανακοίνωση του προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, κ. Γιαννάκη Ομήρου: «Η αποδοχή του κοινού ανακοινωθέντος από τον Ντερβίς Έρογλου ολοκληρώνει την σαφή μεθόδευση για να συρθεί η ελληνική κυπριακή πλευρά σε διαπραγματεύσεις στη βάση ενός πλαισίου που οδηγεί σε λύση χειρότερη και από το Σχέδιο Ανάν, που απέρριψε ο Κυπριακός Ελληνισμός το 2004.
» Το κοινό ανακοινωθέν συνιστά κατολίσθηση που οδηγεί το Κυπριακό στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας του και στην πραγματικότητα -όπως είπε-, διαγράφει και ακυρώνει πρόνοιες των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και ανοίγει το δρόμο στην τουρκική πλευρά να διεκδικήσει λύση συνομοσπονδίας».
Ο Μακεδών