Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ? ΟΧΙ ΤΕΛΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ


Ισπανοί ερευνητές απέδειξαν ότι σχεδόν το ένα τρίτο (34%) της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας περνάει από τις ομπρέλες που χρησιμοποιούμε στην παραλία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ομπρέλες σταματούν σχεδόν πλήρως την άμεση εκπομπή των ηλιακών ακτίνων, όχι όμως και τη διάχυτη υπεριώδη ακτινοβολία, που περνάει από τα πλάγια, τα οποία είναι ακάλυπτα.
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βαλένθια, στην εργασία που παρουσίασαν στο περιοδικό «Photochemistry and Photobiology», έκαναν πειράματα, τοποθετώντας ένα αισθητήρα υπεριώδους ακτινοβολίας στη βάση μιας ομπρέλας από καραβόπανο χρώματος μπλε και άσπρου, με ύψος 1.5 μέτρο και ακτίνα 80 εκατοστών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μέρος της διάχυτης υπεριώδους ακτινοβολίας (που αποτελεί περίπου το 60% της συνολικής) φτάνει στη βάση της ομπρέλας και στους ανθρώπους, που κάθονται από κάτω.
Επίσης, αν και το καραβόπανο έχει μεγάλη ικανότητα να απορροφά την άμεση ακτινοβολία, σε ποσοστό περίπου 95%, αφήνοντας μόνο ένα 5% των κάθετων ακτίνων να το διαπεράσουν, η ακτινοβολία μπορεί και «τρυπώνει» από τα πλάγια.
Η μεγάλη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σχετίζεται με πληθώρα προβλημάτων, όπως καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα), εγκαύματα, γήρανση του δέρματος, καταρράκτη στα μάτια, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και ζημιά στο DNA.
Έτσι λοιπόν, εκτός από την ομπρέλα στην παραλία, προστατέψτε το δέρμα σας και με ένα πολύ καλό αντιηλιακό. Το δέρμα σας θα σας ευγνωμονεί.