Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

ΟΥΡΑΝΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΠΟΠΤΕΣ ΣΙΩΠΕΣ

Πλούσια σε ουράνιο η ελληνική γη!

Τι αποκαλύπτει η έκθεση του ΟΟΣΑ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΡΟ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ 31/ΙΟΥΛΙΟΥ 2010 ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ )

ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΓΕ ΓΙΑ ΠΛΟΥΤΟ ΟΡΥΚΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΕΘΕΩΡΟΥΝΤΑΝ ΗΤΑΝ «ΓΡΑΦΙΚΟΣ» ΑΝ ΔΕ ΣΥΝΕΧΙΖΕ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΤΟΝ ΛΕΓΑΝΕ « ΠΑΛΑΒΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗ» ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΛΟΙ « ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ» ΒΕΒΑΙΩΝΑΝ ,ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΑ ΕΙΡΩΝΙΚΟ ΥΦΟΣ , ΟΤΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ ΆΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΑΛΗΘΕΥΕΙ. ΟΠΟΤΕ Ο ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ , ΜΕΤΑΞΥ ΕΚΕΙΝΩΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΝΑ ΤΩ ΠΩ , ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΤΟΥΣ ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ ….ΕΛΕΓΑ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ … ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ.

ΗΡΘΕ ΟΜΩΣ « ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ «ΣΟΒΑΡΟ» ΒΗΜΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ. (

«Πλούσια κοιτάσματα ουρανίου, που μπορεί να ξεπερνούν και τους 20.000 τόνους, υπολογίζεται ότι κρύβει στα σπλάχνα της η ελληνική γη. Η αποκάλυψη έρχεται στην τελευταία κοινή έκθεση του ΟΟΣΑ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, «Uranium 2009», την οποία έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα». Αν και οι πληροφορίες των ελλήνων επιστημόνων κάνουν λόγο για την ύπαρξη μόνο 10.000 βεβαιωμένων τόνων ουρανίου, η εφετινή έκθεση των διεθνών οργανισμών αναφέρεται έως και σε διπλάσια νούμερα».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΥΧΙΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟ ΑΠΟ ΠΑΛΗΑ


»Στο Δελτίο Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας του 1998, τα περισσότερα κοιτάσματα της Ελλάδας εντοπίζονται στα βόρεια του Νομού Σερρών, στην παράκτια ζώνη μεταξύ Σερρών και Καβάλας, στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο του Νομού Δράμας, ενώ επεκτείνονται και προς τη γειτονική Ξάνθη. Επίσης, διάσπαρτα μικρά κοιτάσματα έχουν βρεθεί σε ολόκληρη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, των Σερρών συμπεριλαμβανομένων. Ακόμη, υπάρχουν διάχυτες πληροφορίες για την ύπαρξη ουρανίου τόσο στη Φλώρινα όσο και στη Λέσβο..»

ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΘΑ ΔΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ,ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΆΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΑΓΩΓΩΝ ΑΕΡΙΟΥ ΚΛΠ.

ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ ΚΛΠ

Το ζήτημα της ύπαρξης κοιτασμάτων ουρανίου στη χώρα μας διαθέτει και δόσεις μυθολογίας, κατασκοπείας, θρίλερ, άγνοιας και ρεαλιστικών αναγκών!

Ιδίως οι τελευταίες είναι και αυτές που απασχολούν τους έλληνες ειδικούς, καθώς, λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του ουρανίου και των αυξημένων αναγκών για πυρηνική ενέργεια, το ενδιαφέρον για το πολύτιμο μέταλλο επανέρχεται, με τις τιμές του να τρέχουν ιλιγγιωδώς.

Το 1978, στις έρευνες ενεπλάκη συστηματικότερα το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, το οποίο εντόπισε και το πρώτο οικονομικά εκμεταλλεύσιμο απόθεμα στο Παρανέστι της Δράμας. Ηταν Ιανουάριος του 1979.

Το πιλοτικό σχέδιο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Α΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ήταν εξαιρετικά ελπιδοφόρο, παρέχοντας ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανακτησιμότητα του σπάνιου μεταλλεύματος στο Παρανέστι της Δράμας. Και αυτό διότι η εξόρυξη από το χώμα μπορούσε να γίνει πάρα πολύ εύκολα, κάτι που θα επέτρεπε στο ελληνικό ουράνιο να πωλείται σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Βάσει αυτών των αισιόδοξων προβλέψεων εκπονήθηκε ολόκληρη επιχειρησιακή, οικονομοτεχνική μελέτη.

ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΔΙΕΡΩΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ


Ωστόσο, το 1999, το επιχειρησιακό σχέδιο, αλλά και η περαιτέρω προγραμματισθείσα έρευνα για ουράνιο σταμάτησαν ΓΙΑ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ως σήμερα λόγους.

  • ΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ?

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ?

ΕΔΩ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΟΥΡΗΣΕ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΗΣ SIEMENS ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ …ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΩΝ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙ?

  • ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΘΕΛΑΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ…

ΚΑΙ ΜΗ ΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ

ΚΑΠΩΣ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΚΕΦΙ