Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Στα χέρια κερδοσκόπων όλος ο εθνικός πλούτος

 
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗ

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» της περασμένης Πέμπτης ζήτησε από την Ελλάδα και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει το συντομότερο στην πώληση τίτλων ακίνητης περιουσίας που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να ικανοποιηθούν δανειστές-κοράκια, υπόθεση στην οποία είχε πρόσφατα αναφερθεί και
Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα των «Financial Times», η Φινλανδία, το ΔΝΤ αλλά και η ΕΚΤ πιέζουν την Ελλάδα να αποδεχθεί τη σύσταση ενός fund με έδρα το Λουξεμβούργο το οποίο -υπό ξένη διοίκηση- θα αναλάβει την αξιοποίηση κρατικής γης, τη στιγμή όμως που η Κομισιόν παραμένει επιφυλακτική. Άλλωστε, όπως σημειώνεται, πρόκειται για θέμα το οποίο θα προκαλέσει πολιτικές εντάσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει τον έλεγχο της συγκεκριμένης περιουσίας και θα εναπόκειται στην Αθήνα να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε πωλήσεις. Από τον ESM ζητήθηκε να προχωρήσει στην έρευνα του συγκεκριμένου θέματος από τους υπουργούς Οικονομικών, δεδομένου ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν προχωρεί στον βαθμό που αναμενόταν.

Όπως σημειώνουν οι προχθεσινοί «Financial Times», το πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων καλύπτει 80.000 ακίνητα, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει έως τώρα εξαιτίας των προβλημάτων ιδιοκτησίας και της ανάγκης να προηγηθούν αρχαιολογικές έρευνες κ.λπ.
«Βασικός στόχος του σχεδίου είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της κρατικής περιουσίας και να γίνει περισσότερο ελκυστική στους επενδυτές», δήλωσε εκπρόσωπος του ESM στην ίδια εφημερίδα.
Μάλιστα, καταλήγει το δημοσίευμα, Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι στην ατζέντα της Τρόικας, στην επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος που θα πραγματοποηθεί τον επόμενο μήνα.
Υποθήκη εθνικού πλούτου
Τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν όσα ανέφερε στο πρωτοσέλιδό της η «Ε» στο φύλλο του Σαββάτου 1 Ιουνίου 2013 με τίτλο «Σε κερδοσκόπους δημόσια γη λόγω χρέους», ρεπορτάζ στο οποίο περιλαμβάνονταν στοιχεία-σοκ, καθώς αναφερόταν ακόμα και εκχώρηση εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στους δανειστές-κο-ράκια!
Στη σελίδα 5 σημειώναμε κατά λέξιν: Λόγω αδυναμίας να εξοφλήσει κρατικά ομόλογα αξίας δεκάδων δισ. ευρώ, που λήγουν σε λίγες ημέρες και τα οποία έχουν στη διάθεσή τους η ΕΚΤ αλλά και κερδοσκοπικά επενδυτικά σχήματα-κοράκια, το υπουργείο Οικονομικών μυστικά άρχισε να διαθέτει στους δανειστές ως εγγύηση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Ε», ομόλογα-τίτλους δημόσιας ακίνητης περιουσίας! Οι τίτλοι αυτοί προέρχονται από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και «επιστρατεύονται» ως υποθήκη για να μετατεθεί για αργότερα η εξόφληση υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές, μόνο για τον μήνα Ιούνιο ύψους 11,3 δισ. ευρώ.
Ο κίνδυνος, όμως, δημόσια γη και μελλοντικά έσοδα από άλλες πηγές να περιέλθουν σε χέρια (άγνωστων) τρίτων είναι, πλέον, ορατός, διότι αυτή η μετάθεση εξόφλησης χρεών είναι η δεύτερη κατά σειρά που επιτυγχάνει τα τελευταία χρόνια το αρμόδιο υπουργείο, γεγονός που φανερώνει την αδυναμία εξόφλησης, αλλά και την τύχη που θα έχουν οι εγγυήσεις που προσφέρει απλόχερα σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας.
Ωστόσο αυτή η συναλλαγή, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται να είναι περίεργη και να κινείται στα όρια της νομιμότητας, καθώς πρόκειται, συγκεκριμένα, για ένα χρέος 11.289.795.930 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να πληρωθεί σύντομα, στις 17 Ιουνίου 2013, το οποίο, όμως, δεν βρήκαμε να περιλαμβάνεται επίσημα στο δημόσιο χρέος!
Τα ομόλογα, λοιπόν, αυτά με ημερομηνία πληρωμής τη 17η Ιουνίου 2013, μαζί με άγνωστο αριθμό άλλων τέτοιων ομολόγων νωρίτερα, θα ανταλλαχθούν με ομόλογα τιτλοποίησης του ΤΑΙΠ ΕΔ με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να έχει υπογράψει επίσημο πρακτικό παραχώρησης τίτλων δημόσιας ακίνητης περιουσίας γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό από τον Φεβρουάριο του 2013.
Επιστρέφοντας στο ομόλογο του Ιουνίου των 11,3 δισ. ευρώ αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμβουλοι και διαχειριστές του είναι οι τράπεζες Deutsche Bank και Morgan Stanley Co και είναι μια κάλυψη-εγγύηση την οποία λέγεται ότι έχει εγκρίνει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.
Η συγκεκριμένη μέθοδος θα εξακολουθεί να εφαρμόζεται και στο άμεσο μέλλον για την «εξόφληση» και άλλων χρεών της Ελλάδας, τα δε περιουσιακά στοιχεία που θα αξιοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο διά μέσω του ΤΑΙ-ΠΕΔ είναι τα ακίνητα-φιλέτα αλλά και επιχειρήσεις του Δημοσίου.
Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει με απλά λόγια ότι στην παρούσα φάση η δημόσια ακίνητη περιουσία και στο εγγύς μέλλον έσοδα από άλλες πηγές θα υποθηκευτούν και θα περιέλθουν στα χέρια των δανειστών, χωρίς να γνωρίζουν οι Έλληνες για ποιο ακριβώς χρέος, με ποιους ακριβώς όρους και, κυρίως, σε ποιους πραγματικά παραχωρήθηκε ο εθνικός πλούτος.
Και αυτό θα είναι αναπόφευκτο διότι στην περίπτωση αδυναμίας καταβολής έστω μιας από τις προβλεπόμενες δόσεις των τιτλο-ποιημένων χρεογράφων οι κάτο-χοι-δανειστές θα έχουν τη δυνατότητα να απαιτήσουν την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας προκειμένου να λάβουν πίσω τα χρήματά τους.
Κεφάλαια, κατά τους ειδικούς, τα οποία αν τα πληρώσει μετρητά το ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να είναι τρεις, τέσσερις και πέντε φορές περισσότερα από αυτά που μας έχουν δανείσει, ενώ αν εκποιήσουν τίτλους ακινήτων μπορεί το κέρδος τους να είναι ακόμα και 20πλάσιο!
Αν αναλογισθούμε δε ότι στο χα ρτοφυλά κιο του ΤΑΙΠΕΔ υπάρχουν σήμερα 300 τέτοια ακίνητα-φιλέτα δημόσιας περιουσίας γίνεται αντιληπτό ότι αυτή η μεθοδολογία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όλον αυτόν (αλλά και όποιον άλλον μελλοντικό) εθνικό πλούτο σε ύποπτα κερδοσκοπικά hedge fund-γεράκια που καραδοκούν.
Παραχωρήσεις-σοκ!
Αξίζει να διαβάσουμε με προσοχή σχετικό ΦΕΚ, το οποίο προβλέπει με κάθε λεπτομέρεια το ξεπούλημα που έχει αρχίσει, με αφετηρία την ακίνητη περιουσία, τις βιομηχανίες, δεκάδες επιχειρήσεις εθνικής σημασίας φτάνοντας ακόμα και στο... φυσικό αέριο! Αξίζει, επίσης, να δείτε πιο κάτω όλες τις απόλυτες εγγυήσεις που λαμβάνουν τράπεζες, οργανισμοί και δανειστές-κοράκια, ακόμα και αν καταργηθεί στο μέλλον κάθε εθνική εποπτεία και κρατικός έλεγχος στη δημόσια περιουσία!
Συγκεκριμένα διαβάζουμε κατά λέξιν στο ΦΕΚ 240/12.12.2012 ότι «ομόλογα τιτλοποίησης σημαίνει τα ομόλογα που εκδόθηκαν από μία ή περισσότερες εταιρείες ειδικού τύπου ή επενδυτικά κεφάλαια που συστάθηκαν από ή για λογαριασμό της Ελλάδος ή του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ή οποιασδήποτε οντότητας, που θα το διαδεχθεί ή θα το αντικαταστήσει και τα οποία κατέχουν μετοχές σε εταιρείες του Δημοσίου που θα ιδιωτικοποιηθούν με πρωτογενείς δημόσιες προσφορές, ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών ή διάθεση περιουσιακών στοιχείων διά ιδιωτικής τοποθέτησης ή που έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα και κτίρια, δικαιώματα αποθήκευσης, φυσικού αερίου, οικονομικά δικαιώματα, δικαιώματα ψήφου ή άλλα περιουσιακά στοιχεία ή δικαιώματα που θα ιδιωτικοποιηθούν μέσω πώλησης ή που διατηρούν δικαίωμα στα αποκτήματα ή τις προσόδους των συναλλαγών της ιδιωτικοποίησης και τα οποία δικαιώματα έχουν εκχωρηθεί, με-ταφερθείή ενεχυριαστείσε τέτοιες εταιρίες, από το ελληνικό Δημόσιο ή από το ΤΑΙΠΕΔ (ή οποιονδήποτε διάδοχο ή αντικαταστάτη αυτού) (τα "Τιτλοποιημένα Περιουσιακά Στοιχεία") με την προϋπόθεση ότι το ΕΤΧΣ έχει εξασφαλίσει ότι α) ο Εκδότης πληροί τα κριτήρια πιστοληπτικής αξιολόγησης, που αφορούν την προστασία έναντι πτωχευτικού κινδύνου εκδοτών δομημένων ομολόγων και έχει πλήρη και μη βεβα-ρυμμένη νομική και οικονομική κυριότητα επί Τιτλοποιημένων Περιουσιακών Στοιχείων
Ότι τα ομόλογα έχουν αξιολογηθεί με ένα ελάχιστο όριο αποδεκτό από το ΕΤΧΣ, τουλάχιστον από δύο (2) εκ των S & P, Moody's, και Fitch, τα ομόλογα έχουν αξιολογηθεί ως πρώτης διαβάθμισης σχετικά με την πληρωμή τόκου και κεφαλαίου και το τοκομερίδιο των ομολόγων είναι τουλάχιστον ίσο με το επιτόκιο της Δόσης Επαναγοράς Χρέους και με την προϋπόθεση ότι παρέχονται στο ΕΤΧΣ οι πληροφορίες και γνωμοδοτήσεις που μπορεί εύλογα να ζητήσει προκειμένου να αξιολογήσει τυχόν Ομόλογα Τιτλοποίησης».
Εννοείται ότι στα παραπάνω δεν υπήρξε καμία απολύτως επίσημη διάψευση, επιβεβαιώνοντας τους φόβους όλων εκείνων οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το εθνικό έγκλημα που συντελείται διά χειρός Γ. Στουρνάρα ήταν προσχεδιασμένο από πριν.

ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ