Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

WIKILEAKS - O ΑΤΤΙΛΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΑΦΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ

Μυστική συνάντηση Ετζεβίτ-πρέσβη των ΗΠΑ πριν από τον Αττίλα
Συνάντηση μεταξύ του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Ουίλιαμ Μακόμπερ και του τότε πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, μόλις τρεις ημέρες πριν από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο αποκάλυψε μία νέα εφαρμογή των WikiLeaks, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αναζητήσουν τηλεγραφήματα αμερικανικών πρεσβειών από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.
Αποδεικτικό στοιχείο αποτελεί το διπλωματικό έγγραφο που απεστάλη από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα μεσάνυχτα της 17ης Ιουλίου 1974, το οποίο είχε χαρακτηριστεί απόρρητο.
Ο τίτλος του τηλεγραφήματος αναφερόταν στη συνάντηση του Μακόμπερ με τον Ετζεβίτ, καθώς και στο πραξικόπημα για την ανατροπή του Μακάριου που είχε πραγματοποιηθεί δύο ημέρες πριν (15 Ιουλίου).
Δίπλα στο τηλεγράφημα «1974ANKARA005629» για την κατηγοριοποίησή του παρατίθεται και η λέξη «συμφωνία», μαζί με τις λέξεις «πρωθυπουργός», «συνάντηση», «πραξικόπημα».
Παρά το γεγονός ότι το τηλεγράφημα αποχαρακτηρίστηκε στις 30 Ιουνίου 2005, το κείμενο «δεν είναι διαθέσιμο», όπως αναφέρεται στα στοιχεία που συνοδεύουν το έγγραφο.
------------
Ο ρόλος της Λιβύης στην τουρκική εισβολή ετην Κύπρο
Ο ιστότοπος WikiLeaks ανέπτυξε μία νέα εφαρμογή αναζήτησης των αποχαρακτηρισμένων τηλεγραφημάτων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την περίοδο 1973-1976 (“Kissinger Cables”). Τα διαβαθμισμένα ή μη τηλεγραφήματα που αφορούν την Ελλάδα φτάνουν τα 19.910 και την Κύπρο τα 11.189, μεταξύ των οποίων:
Τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου του 1974, το οποίο αποκαλύπτει δήλωση Τούρκου διπλωμάτη για την υποστήριξη της Λιβύης στην εισβολή στην Κύπρο. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Muammar Qadhafi συμμετείχε σε τουλάχιστον δύο στρατιωτικές τελετές παράδοσης ποσότητας πετρελαίου στην Τουρκία καθώς βομβών και ανταλλακτικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία προήλθαν από την πρώην αεροπορική βάση Wheelus των ΗΠΑ.


Σημειώνεται ότι η αμερικανική βάση Wheelus έκλεισε στις 11 Ιουνίου του 1970, ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα του Qadhafi και από μία σύντομη έρευνα προκύπτει ότι η βάση φιλοξενούσε τη δεκαετία του ΄60 Μοίρες αεροσκαφών F-86 και F-100, τα οποία βρισκόταν επίσης στο οπλοστάσιο της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εκείνη την περίοδο και χρησιμοποιήθηκαν στην τουρκική εισβολή.
Ο ίδιος Τούρκος διπλωμάτης αποκαλύπτει ότι δύο ή τρεις ημέρες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο αφίχθησαν σε τουρκικές αεροπορικές βάσεις αεροσκάφη F-4E Phantom, τα οποία προοριζόταν για το Ιράν. Το τηλεγράφημα σημειώνει ότι οι Τούρκοι έσβησαν τα ιρανικά διακριτικά των αεροσκαφών και τα αντικατέστησαν με τουρκικά, “παραπλανώντας τους Έλληνες για το πραγματικό μέγεθος της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας”.
  1. Τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισλαμαμπάντ στις 23 Ιουλίου του 1974, το οποίο αποκαλύπτει τις προθέσεις του Πακιστάν να ενισχύσει την Τουρκία με αποστολή εθελοντών (στρατιωτικών;) καθώς και ιατρικών ομάδων και εφοδίων.
  2. Τηλεγράφημα της μόνιμης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ στις 23 Ιουλίου του 1974, το οποίο αναφέρεται στην επιχείρηση εκκένωσης αμάχων βρετανικής ή άλλης υπηκοότητας από την περιοχή της Κερύνειας από το ελικοπτεροφόρο HMS HERMES του Βρετανικού Ναυτικού, υπό την επιτήρηση τουρκικών αεροσκαφών και αντιτορπιλικών.
  3. Τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία στις 15 Μαρτίου 1973, το οποίο εκφράζει ανησυχία για την εμφάνιση αντιαρματικών ρουκετών Μ72 στα χέρια Τουρκοκυπρίων.
  4. Τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Λευκωσία στις 5 Σεπτεμβρίου 1974, το οποίο αποκαλύπτει αναγνωριστική πτήση 3 αεροσκαφών του Αμερικανικού Ναυτικού πάνω από το Ε/Γ-Ο/Γ ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ.