Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

OI ΙΣΠΑΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΗ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠ ΟΨΗ ΤΟΥΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ



Με ένα καταπληκτικό βίντεο, 1650 περίπου γιατροί από όλη την Ισπανία καλούν τους γιατρούς όλου του κόσμου να αντιδράσουν στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην υγεία και να εξακολουθήσουν να παρέχουν τις φροντίδες τους σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους.
"Ορκιστήκαμε να παρέχουμε ιατρική φροντίδα χωρίς διακρίσεις και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε". Αυτή την απάντηση δίνουν 1650 περίπου γιατροί από ολόκληρη την Ισπανία στο υπουργείο Υγείας, το οποίο τους ζητά να μην παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε μετανάστες χωρίς χαρτιά. "Η υγεία είναι καθολικό δικαίωμα" προσθέτουν, δηλώνοντας απερίφραστα ότι θα αντισταθούν στη διάλυση της δημόσιας υγείας και ότι δεν θα αφήσουν κανέναν άνθρωπο χωρίς ιατρική φροντίδα.
 
Με νέα νομοθετική ρύθμιση, η ισπανική κυβέρνηση αποκλείει τους μη έχοντες χαρτιά μετανάστες από τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη, θυσιάζοντας με αυτό τον τρόπο την ανθρώπινη υγεία στο βωμό των περικοπών που επιβάλλει το Μνημόνιο. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι με το εν λόγω μέτρο περίπου 70.000 μετανάστες θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όχι άδικα ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα, την 1η Σεπτέμβρη εκατοντάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Μαδρίτης διαδηλώνοντας ενάντια στις προωθούμενες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στην υγεία. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Μαδρίτης, φωνάζοντας "Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος!"