Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Αθωώνουν το παρακράτος της ΕΥΠ με απουσία


Τρεις δικογραφίες που αφορούν ένα μηχανισμό της ΕΥΠ που δρούσε παράπλευρα με την υπηρεσία κάνοντας παρακολουθήσεις αλλά και προμήθειες μηχανημάτων για την υπηρεσία σε πολλαπλάσιες τιμές από τις πραγματικές, έχει σχηματίσει η Εισαγγελία.
Οι δικογραφίες είναι δεμένες και οι υποθέσεις οδηγούνται στο ακροατήριο. Η νέα Διοίκηση της ΕΥΠ, για τους δικούς της λόγους που πρέπει να εξηγήσει, φροντίζει η Υπηρεσία να απέχει από την νομική διαδικασία. Δεν κάνει δηλαδή παράσταση Πολιτικής Αγωγής. Οι δικηγόροι του ελληνικού κράτους, της ΕΥΠ, δεν παρίστανται στο δικαστήριο για να υποστηρίξουν τις θέσεις της Υπηρεσίας. Το HOT DOC αποκάλυψε στο τεύχος που κυκλοφορεί, πως ενώ η εισαγγελέας Ευγενία Κυβέλου ενημέρωσε εγγράφως την ΕΥΠ πως διώκονται 13 υπάλληλοι της υπηρεσίας και πρέπει να γίνει παράσταση πολιτικής αγωγής, η Διοίκηση δεν το κάνει.

Η υπόθεση αφορά την προμήθεια Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών, η οποία ήταν άχρηστο για την ΕΥΠ αλλά παρ όλα αυτά το προμηθεύτηκε υπερκοστολογημένο. Τα ίδια άτομα με επικεφαλής τον Κ.Α, διώκονται και για την προμήθεια του συστήματος νόμιμων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων το οποίο αγοράστηκε 5 εκατομμύρια πάνω από την τιμή αγοράς. Σε άλλη υπόθεση που αφορά και πάλι τον Κ.Α ο οποίος κατηγορείται για πλαστογραφία και κατασκοπία εναντίον της ΕΥΠ, και της οποίας η εκδίκαση ξεκίνησε χθες στο δικαστήριο, η ΕΥΠ δεν έστειλε δικηγόρο, αλλά ούτε και εκλήθη ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας.
Η πρωτοφανής αυτή κίνηση μεταφράζεται από κύκλους της ΕΥΠ, ως προσπάθεια της νέας Διοίκησης να αθωώσει τους επίορκους και να τους τοποθετήσει στη συνέχεια στον πυρήνα δράσης της ΕΥΠ. Ήδη πριν από μερικές μέρες η Διοίκηση προσπάθησε να τοποθετήσει στην Γ΄ Διεύθυνση (παρακολουθήσεων) στελέχη της ΕΥΠ που είχαν εμπλοκή στις απαγωγές Πακιστανών και τις υποκλοπές της Vodafone προκαλώντας τις διαμαρτυρίες ακόμη και των συμπολιτευόμενων της κυβέρνησης. 

 koutipandoras