Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ( ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ)


Tου Θ. Μαρουλιάδη

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή λαογραφία του πολυαγαπημένου και πολυδιαβασμένου Αστερίξ στην Κορσική εκλέγουν αρχηγό ως εξής: Πρώτα όλοι, ακόμα και οι γυναίκες αρκεί να μην μιλάνε, ψηφίζουν ελεύθερα όποιον θέλουν για αρχηγό. Στη συνέχεια πετάνε τις κάλπες στη θάλασσα και οι δύο διεκδικητές της αρχηγίας παλεύουν μέχρι ο ένας από τους δύο να μείνει κάτω, ψόφιος από το ξύλο. Αυτός που μένει όρθιος είναι ο νέος αρχηγός. Καλό έτσι; Ο τρόπος εκλογής νέου αρχηγού στην Κορσική παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερη δημοκρατική εμβάθυνση σε σχέση με το πως εξέλεξαν πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ αυτή την Κυριακή. Πρώτα το σύστημα του επαγγελματικού ΠΑΣΟΚ κατάφερε και απέκλεισε από την κούρσα της διαδοχής του Παπανδρέου όλους πλην του Βενιζέλου, που στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν ελέγχει ούτε το ένα τρίτο των βουλευτών. Στη συνέχεια στήθηκαν κάλπες άνευ ουσίας, με μοναδικό στόχο την επίτευξη μίας επικοινωνιακής επανόδου του ΠΑΣΟΚ -
“Το ΠΑΣΟΚ θα είναι για πάντα εδώ!” έγραφαν τα ΝΈΑ τη Δευτέρα – μήπως και πιάσουν στις εκλογές ένα 22% οπότε μπορέσουν να συγκυβερνήσουν ως σχετικά ισότιμοι εταίροι με τη Νέα Δημοκρατία για να συνεχίσουν να ισοπεδώνουν τους από τα κάτω, κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς να πάνε να πνιγούν.

Αλλά ας δούμε όμως τι έγινε την Κυριακή. Το επαγγελματικό ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε πως στις κάλτσες προσήλθαν 240.000 πολίτες και ότι το 94% ψήφισε για πρόεδρο του κόμματος τον μοναδικό υποψήφιο. Πέρα από την προφανή βλακεία του πράγματος, η φάβα έχει πολλούς λάκκους. Η διαδικασία προφανώς και ήταν τρύπια από παντού και αυτό μπορούσε να το καταλάβει οποιοδήποτε περνούσε έστω και έξω από ένα “εκλογικό” κέντρο. Τους λόγους για τους οποίους ήταν πολύ περισσότερο τρύπια από τις διαδικασίες του 2004 και του 2007 τους εξήγησε ο Τζουμάκας, που το 2007 ήταν το πρωτοπαλίκαρο του Παπανδρέου. Επειδή τα θαύματα κρατάνε μόνο τρεις μέρες και στις μέρες μας μόνο μία, ήδη από τη Δευτέρα από το επαγγελματικό ΠΑΣΟΚ λένε πως η συμμετοχή δεν έφτασε ούτε στο 50% του νούμερου που ανακοίνωσαν, τα νούμερα... Δηλαδή 120.000. Μία αρκετά βάσιμη πρόβλεψη είναι ότι οι μισοί από αυτούς που πήγαν να ψηφίσουν ψήφισαν δύο φορές. Άρα στις “εκλογές” της Κυριακής αυτοί που πήγαν στις κάλτσες ήταν πάνω κάτω 80.000, νούμερο πολύ λογικό, καθώς το επαγγελματικό (σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ΠΑΣΟΚ μετρά περίπου 7000 ανθρώπους, που μπορούν να ξεκουνίσουν από καμιά δεκαριά νοματαίους ο κάθε ένας. Ποιοι ξεκουνήθηκαν όμως; Η εικόνα από τα “εκλογικά” κέντρα είναι σαφέστατη, καθώς περίπου 8 στους 10 ήταν κοντά στα 60 τους έτη. Ζωή να έχουνε... Στο επαγγελματικό, καθαρό συμπέρασμα δύσκολα βγαίνει. Πάντως είναι δεδομένο ότι τουλάχιστον οι μισοί είναι συνταξιούχοι, δημοσίου και ΔΕΚΟ, που αποστρατεύτηκαν από την εργασία μετά τα 50 κάτι τους, με 2000 και βάλε ευρώ για σύνταξη και κανένα σαραντάρι χιλιάρικα για εφάπαξ. Οπότε δεν θέλει και πολύ τοκ – τοκ για να καταλάβουμε το γιατί ξεκουνήθηκαν. Το μόνο που μπορούμε να τους ευχηθούμε είναι άντε και καλή εθνική σύνταξη 360 ευρώ! Η τρόικα, το ΠΑΣΟΚ και ο Βενιζέλος θα φροντίσουν γι' αυτό!