Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ


Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΙΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΑΠΑΛΑ ( ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΙΠΟΤΑ ) Ο ΑΦΑΝΤΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ( ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΔΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ KAI ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙ) ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ (ΠΟΥ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΚΟΡΩΝΕΣ ΠΟΥ ΠΕΤΑΓΕ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ ) ΠΕΡΝΑΝΕ ΜΕΤΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ... ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΝ ΑΛΛΟΘΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥ ΑΡΧΙΣΕΙ ΜΙΑ ΑΛΩΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΣΤΟ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ , ΤΗΝ ΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑΡΟΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ...

«Μεταξύ εργοδοτών και ατόμων που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος μέχρι και το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να καταρτίζονται ειδικές συμβάσεις μαθητείας, μέχρι ενός (1) έτους, με σκοπό την απόκτηση δεξιοτήτων. Οι εν λόγω μαθητευόμενοι λαμβάνουν το εβδομήντα (70) τοις εκατό του κατώτατου ημερομισθίου ή μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)...».
*
Στη ρύθμιση του Λοβέρδου για το εργασιακό, προβλέπεται και ειδική διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι εργοδότες - κάτω από το φερετζέ της λεγόμενης «μαθητείας» - θα μπορούν νομιμότατα και για διάστημα ενός έτους, να εκμεταλλεύονται ανήλικους 15 έως 18 χρόνων, στους οποίους εκείνο που τελικά θα «διδάσκουν» (σ.σ.: «μαθητεία» γαρ) θα είναι να ζουν με το μισθό των 500 ευρώ!
Πώς αλήθεια, θα μπορεί να παρακολουθήσει το σχολείο του ένα παιδί που κάνει το πρωί 6 ώρες μάθημα και το απόγευμα δουλεύει για 6 – 8 ώρες; Πότε θα διαβάσει, πότε θα ξεκουραστεί;
Πολύ απλά, δε θα μπορεί.
Θα επιλέγει την πιο εύκολη γνώση, το κατώτερο επίπεδο των βασικών στόχων κάθε τάξης, θα μαθαίνει από μικρός να κατεβάζει τις απαιτήσεις του από τον εαυτό του και από τη ζωή.
Να πώς έρχονται να συνδεθούν και από αυτή τη σκοπιά οι εξελίξεις στο χώρο της εργασίας με αυτές στην εκπαίδευση: Στο νέο, διαφοροποιημένο σχολείο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση θα υπάρχουν δίπλα δίπλα οι μαθητές μειωμένων απαιτήσεων και οι άλλοι που θα μπορούν να προχωρήσουν τις σπουδές τους με καλύτερους όρους.